Πάτρα: Σχολεία ακαθάριστα και χωρίς φύλαξη
Η πρόεδρος σχολικών φυλακών αναδεικνύει και προειδοποιεί
Με 69 εργαζόμενους λιγότερους επιχειρείται και φέτος η καθαριότητα των σχολικών μονάδων του Δήμου Πατρέων. Παρ’ ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων και φέτος ενέκρινε για τον Δήμο μας μειωμένες εργατοώρες.
Οπως μας εξηγεί η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων και Μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας ΠΟΠ-ΟΤΑ, Φρόσω Ανδριοπούλου, «χωρίς κανέναν ορθολογισμό συνεχίζεται η απαξίωση της Πολιτείας όσον αφορά στον σχολικό καθαρισμό» και εξηγεί:
«Σύμφωνα και με πρόσφατη υπηρεσιακή μελέτη της Δ/νσης Παιδείας η οποία έγινε με φειδώ ως προς τις πραγματικές ανάγκες, ορίζονται τα 270 τουλάχιστον άτομα ως ο μίνιμουμ αριθμός προσωπικού καθαριότητας, εκ των οποίων μόνο τα 52 καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Συνεπώς, για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας (186 σχολικές μονάδες στην Πρωτοβάθμια και 75 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 218 ατόμων που αντιστοιχούν σε 1.417 ”εργατοώρες”, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, από το 2019-20, εγκρίνονται σταθερά από το υπουργείο Εσωτερικών μόνο 968 ”εργατοώρες” που αντιστοιχούν σε 148 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (6.5 ώρες εργασίας δηλαδή)».
Κι αυτό συμβαίνει, όπως σημειώνει η κ. Ανδριοπούλου, τη στιγμή που «έχουμε μέσα σε αυτά τα 4 τελευταία χρόνια τουλάχιστον 20 συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού από τη σχολική καθαριότητα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπολοίπων είναι τα 53 έτη, στοιχεία που δεν λαμβάνονται υπόψη στις υπουργικές αποφάσεις».
Συγκεκριμένα στον Δήμο Πατρέων για να συμπληρωθούν τα επιπλέον κενά για τη στοιχειώδη κάλυψη καθαριότητας των σχολείων αλλά και αυτών που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις των μονίμων υπαλλήλων τα οποία αντικειμενικά μεγαλώνουν, δαπανώνται επιπλέον κάθε σχολικό έτος περίπου 400.000 ευρώ από ίδιους πόρους.
Η κ. Ανδριοπούλου αναδεικνύει και το θέμα των σχολικών φυλάκων, η παρουσία των οποίων κρίνεται αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή.
«Από το 2001 που ξεκίνησαν τα Προγράμματα Φύλαξης Σχολικών Κτιρίων και στη συνέχεια προσελήφθησαν πανελλαδικά 3.200 σχολικοί φύλακες για να καλύψουν τις ανάγκες φύλαξης των σχολείων της χώρας, εκτός από τα ολιγόμηνα προγράμματα φύλαξης κάποιων σχολικών κτιρίων στην πορεία, δεν υπήρξε στο μεταξύ καμία πρόβλεψη πρόσληψης σχολικών φυλάκων. Μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τις όποιες απώλειες του προσωπικού φύλαξης στα 23 αυτά χρόνια, έχουμε πλέον σήμερα χιλιάδες αφύλακτα σχολεία, έρμαια πολλές φορές κακόβουλων και παραβατικών ατόμων, καθότι δεν έχει απομείνει ούτε το 15% αυτού του προσωπικού» περιγράφει η κ. Ανδριοπούλου.
Ειδικότερα στον Δήμο Πατρέων από τους 93 σχολικούς φύλακες που προσλήφθηκαν το 2001, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 11, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των μαθητών αλλά και των κτιρίων, αναφέρει η κ. Ανδριοπούλου, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο συμβάν διακίνησης ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News