Αχαΐα: Χορός ιώσεων και κορονοϊού – 37% αύξηση κρουσμάτων

Μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού ανά την Ελλάδα. Στην Αχαΐα, πολλές οι διαγνώσεις των ιών, αλλά με ελεγχόμενες νοσηλείες. Ενήλικες και παιδιά τα περισσότερα «θύματα» της γρίπης. Η υγειονομική εικόνα στην περιοχή και το «καμπανάκι» των ειδικών. Μιλούν στην «Π»: Καρβέλης, Ακινόσογλου, Δημητρίου και Βαρβαρήγου

κορονοϊού

Οι συνέπειες του συγχρωτισμού των ημερών αποτυπώνουν στην εβδομαδιαία καταγραφή από τον ΕΟΔΥ αύξηση σε ποσοστό 37% των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Σε επίπεδο Αχαΐας είναι αυξημένες οι διαγνώσεις των παραπάνω ιών, αλλά οι νοσηλείες είναι ελεγχόμενες παρότι επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεκάδες ενήλικες και παιδιά. Κυρίως επικρατούν τα συμπτώματα γρίπης.

Η θετικότητα στη λοίμωξη COVID-19 στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση. Ειδικότερα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Εχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%).
Επίσης, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΕΠ

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ερωτηθείς από την «Π» για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής μας, ανέφερε: «Εχουμε μεγάλη προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η πλειοψηφία παραπέμπεται για νοσηλεία κατ’ οίκον αφού υποβληθεί σε έλεγχο και τις απαιτούμενες εξετάσεις. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε τα αντιικά φάρμακα που είναι καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πέραν αυτών δεν έχουμε ράντζα ούτε πίεση στα νοσοκομεία μας. Το σύστημα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες κάθε ασθενή και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Βέβαια όλος ο υγειονομικός κόσμος είναι σε ετοιμότητα».

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΑΚΙΝΟΣΟΓΛΟΥ: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

«Η διασπορά των εποχικών ιώσεων, όπως και του κορονοϊού είναι εκτεταμένη. Καταγράφουμε αυξημένη προσέλευση στα ΤΕΠ, ωστόσο οι νοσηλείες είναι ελεγχόμενες. Η όλη κατάσταση χρίζει επιτήρησης και προσοχής» μας είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας-λοιμωξιολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου και πρόσθεσε:
«Είναι αναγκαίο να θυμηθούμε τον εμβολιασμό που είναι σωτήριος για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας. Κι αυτό αφορά το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και το εμβόλιο κατά της γρίπης. Να μην ξεχνάμε ότι η περίοδος επιτήρησης της γρίπης λήγει τον Μάρτιο, αρχές Απριλίου, επομένως δεν είναι αργά όσοι ανήκουν στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».
Παράλληλα, η κ. Ακινόσογλου συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός και φυσικά την τήρηση των κανόνων υγιεινής που μας δίδαξε η πανδημία του κορονοϊού. «Να μην αγνοεί κανείς τα συμπτώματα που εμφανίζει. Να ελέγχεται και να ζητά ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπισή τους. Είναι πολύ εύκολο ένα απλό σύμπτωμα που θα αγνοηθεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες».

ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΛΛΑ…

Τα παιδιά ως συνήθως είναι τα εύκολα θύματα των εποχικών ιώσεων. «Ανήμερα των Χριστουγέννων πέρασαν από τα ΤΕΠ 120 παιδιά. Προχθές Τετάρτη ξεπέρασαν επίσης τα 90 αυτά που προσήλθαν με συμπτώματα κυρίως γρίπης και ιώσεων του αναπνευστικού και λιγότερα κορονοϊού. Περίπου τα μισά από τα τεστ που κάνουμε είναι θετικά στη γρίπη» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γαβριήλ Δημητρίου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ελάχιστα περιστατικά χρίζουν νοσηλείας. «Κυρίως δίνουμε οδηγίες και συνεχίζεται η νοσηλεία τους κατ’ οίκον. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε πολύ μικρό αριθμό, ανάμεσα στα οποία είναι ένα με κορονοϊό και τα άλλα είναι βρογχιολίτιδες και με κάπως πιο βαριά συμπτώματα γρίπης».
Τέλος ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι έχουν καταγραφεί από την καθηγήτρια παιδοκαρδιολογίας του ΠΓΝΠ Αγγελική Καρατζά αρκετά παιδιά με μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. «Μία από τις εξηγήσεις που μπορούμε να δώσουμε είναι ο εντεροϊός “Κοξάκι” που ταλαιπώρησε πολλά παιδιά το προηγούμενο διάστημα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ: ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ

Η καθηγήτρια παιδιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Νεογνών και των νεογνών της αίθουσας τοκετών και Μαιευτικής Κλινικής του «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» Αναστασία Βαρβαρήγου υπογραμμίζει «έχουμε πολλά παιδιά με γρίπη Η1Ν1. Κάποια από αυτά κάνουν και επιπλοκές, όπως βροχοπνευμονία, ωτίτιδα και πολύ βήχα. Απαιτείται πολύ προσοχή, καθώς έχουμε πάρα πολλά περιστατικά με επαναλαμβανόμενες ιώσεις. Δηλαδή περνάει ένα παιδάκι τη γρίπη κι αμέσως μετά επανεμφανίζει συμπτώματα ενός άλλου ιού».
Η κ. Βαρβαρήγου σημειώνει ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. «Ευτυχώς οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι. Αμέσως με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους και να λαμβάνουν οδηγίες για τη φροντίδα του παιδιού τους, ώστε να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές στην υγεία του παιδιού τους».

ΔΩΡΕΑΝ ΡΑΠΙΝΤ ΤΕΣΤ

Η Υγειονομική Περιφέρεια συνεχίζει σταθερά τους προληπτικούς ελέγχους για διασπορά του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου θα διενεργείται ανοιχτή δειγματοληψία στα εξής σημεία:
·  Νοσοκομείο «Αγίου Ανδρέα» (08:00-20:00)
·  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» (8:00-14:30)
·  Νοσοκομείο Αιγίου (08:30 έως 14:30)
· Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών (08:00 έως 20:30)
·  Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών (08 :30 έως 14:30)