Αχαΐα: Εκπρόσωποι των Δικηγόρων απαντούν στο ερώτημα «μήπως το παρατραβάτε με την αποχή διαρκείας;»

«Αποφασισμένοι να «παλέψουν» μέχρις εσχάτων για τη δικαίωσή τους οι δικηγόροι της Αχαΐας και όλης της χώρας. Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πάτρας, Αιγίου και Καλβρύτων, Θανάσης Ζούπας, Γιώργος Μπέσκος και Ανδρέας Οικονόμου, μιλούν στην «Πελοπόννησος της Δευτέρας».

δικηγόρων

Του χρόνου πάλι θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια! Ουσιαστικά, από Δευτέρα 8 Ιανουαρίου του 2024. Οι δικηγόροι δεν υποχωρούν και μετατρέπουν την αποχή τους σε διαρκείας! Τουλάχιστον για ένα μήνα! Αυτό, από μόνο του, δημιουργεί σοβαρό θέμα δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης, για προφανείς λόγους.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων έως και τις 5/1/2024 (ημέρα Παρασκευή), καθώς και τη δικαστική προσβολή των νέων φορολογικών μέτρων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών υποθέσεων δεν θα εκδικαστεί. Κι αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» μίλησε με τους τρεις προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Αχαΐας. Και τους έθεσε «ψυχρά» τρία ερωτήματα

-Μήπως το παρατραβάτε με την αποχή έως 5 Γενάρη;

-Πιστεύετε πως μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση;

-Δεν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη δικαιοσύνη με σχεδόν ένα μήνα αποχή των δικηγόρων;

 

Θ. ΖΟΥΠΑΣ:«Οι άδικοι νόμοι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα και όχι η αποχή των δικηγόρων»

δικηγόρων

Ο Θανάσης Ζούπας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, καταθέτει την άποψή του στην «ΠτΔ» και ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στα «πειράματα» που επιχειρούνται και όχι στη μακρά αποχή των δικηγόρων. «Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να κάνει άνιση φορολογική αναδιανομή. Παίρνει από το υστέρημα κάποιων για να δώσει σε αυτούς που έχουν περίσσευμα.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε αυτόν που πραγματικά έχει ανάγκη. Αυτόν τον δικηγόρο και τον αυταπασχολούμενο, ο οποίος πραγματικά έχει χαμηλά εισοδήματα και αυτός ο νέος φορολογικός νόμος τον εξοντώνει. Αγνόησαν το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα αντισυνταγματικότητας που έθεσε. Θα προσβάλουμε το νόμο και θα έχει την ίδια τύχη με τον νόμο Κατρούγκαλου, που κηρύχθηκε αντισυνταγματικός και καταργήθηκε. Μέχρι τότε, όμως, κάποιοι θα καταστραφούν.

Το σοβαρό πρόβλημα με τη δικαιοσύνη δεν δημιουργείται με την αποχή των δικηγόρων. Δημιουργείται με τους άδικους νόμους που ψηφίζουν. Κάθε χρόνο αλλάζουν τους κώδικες και ο τίτλος είναι ο εξορθολογισμός και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Μα δεν τους προβληματίζει το γεγονός ότι ούτε ένα από τα δεκάδες νομοθετήματα δεν έχει πετύχει τον στόχο του; Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αλλάζουν οι κώδικες από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τα δικαστήρια, αγνοώντας τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις του δικηγορικού σώματος».

Γ. ΜΠΕΣΚΟΣ: «Τέτοια πολυμέτωπη επίθεση στο δικηγορικό λειτούργημα δεν έχει προηγούμενο»

δικηγόρων

Ο Γιώργος Μπέσκος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, περιγράφει: «Η αποχή είναι ένα από τα ύστατα μέσα για να περισώσουμε την υπόσταση του πρωτοδικείου Αιγίου. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να είναι αρωγός σε αυτοψίες μελών παγκόσμιας τράπεζας από βαλκανικές χώρες και να μην λαμβάνει υπ’ όψιν τις απόψεις μας.

Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει το πρόχειρο πόρισμα για δικαστικό χάρτη που έγινε υπό την “επίβλεψη” της παγκόσμιας τράπεζας, οι αντιδράσεις μας θα φθάσουν σε ακραίες καταστάσεις. Οταν πάνε να μας καταργήσουν σαν δομή ή και σαν υπόσταση, θα αντιδράσουμε ανάλογα.

Πρόβλημα στη δικαιοσύνη δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση και όχι η αποχή μας. Οταν προτίθεται να καταργήσει δικαστικούς σχηματισμούς, όταν η τακτική διαδικασία όπως ισχύει δημιουργεί επιβράδυνση σε απονομή δικαιοσύνης, όταν υπάρχει υποχρεωτική διαμεσολάβηση που επιβαρύνει πολίτες με έξοδα και δεν έχει καμία ουσία, όταν υπάρχουν κενά σε δικαστικούς γραμματείς, όταν εισάγει για ψήφιση ποινικό κώδικα με τεράστια ζητήματα ως προς την απονομή δικαιοσύνης, που μόνο στόχο έχει εισπραξιμότητα, είναι προφανές ποιος φταίει.Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξοντώσει τον μάχιμο δικηγόρο και να δημιουργήσει συνθήκες που οδηγούν τη δικηγορία σε εταιρικές μορφές.

Πραγματικά μετά τη μεταπολίτευση τέτοια πολυμέτωπη επίθεση στο δικηγορικό λειτούργημα δεν έχει προηγούμενο. Εχουμε αφήσει την εργασία μας, τη ζωή μας και αναλωνόμαστε πώς θα αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή επίθεση στο δικηγορικό λειτούργημα».

 

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Εύλογες αντιδράσεις όχι μόνο των δικηγόρων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών»

δικηγόρων

Ο Ανδρέας Οικονόμου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, απαντά στα ερωτήματα της «Πελοποννήσου της Δευτέρας»: «Οι λόγοι συνέχισης των κινητοποιήσεών μας, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, δεν αφορούν μόνο τους δικηγόρους, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι τροποποιήσεις για μια ακόμη φορά του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης επί το αυστηρότερο, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και χωρίς καν τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, γεννά εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητά της.

Το εντελώς πρόχειρο και προκλητικό «πόρισμα» της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση-παραμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, με τη προτεινόμενη κατάργηση και συγχώνευση δικαστηρίων, έχει προκαλέσει και προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις όχι μόνο του συνόλου των δικηγορικών Συλλόγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών και όπως είναι φυσικό επιβάλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα δίκαια αιτήματά μας για τα σοβαρά και ανεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που αποτελεί αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν περιμένουμε βεβαίως από την κυβέρνηση να καταργήσει τον φορολογικό νόμο που μόλις ψήφισε, είμαστε όμως αποφασισμένοι να προσβάλουμε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να επιτύχουμε ουσιαστικά την μη εφαρμογή του, όπως κάναμε και με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου.

Τέλος, για τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής μας, η οποία όμως είναι και ο μόνος θεσμικός τρόπος αντίδρασής μας, θέλω να πιστεύω ότι έχουμε την κατανόηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας».