Αχαΐα – ΕΛΑΣ: Τέλος οι διακομιδές ψυχικά ασθενών -Πρόεδρος ΣΟΨΥ «Δεν είναι εγκληματίες»
Εκτός διακομιδών ψυχικά ασθενών οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Πάγιο αίτημα του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτραςη διαχείριση των ασθενών με ψυχικές διαταραχές από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό όταν αφορά σε εισαγγελικές παραγγελίες.
Των Μαρίας Παπαγιαννακοπούλου & Μαρίνας Ριζογιάννη
Την πλήρη απεμπλοκή των αστυνομικών από διακομιδές ψυχικά πασχόντων στα νοσοκομεία για ακούσια νοσηλεία, φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή με το οποίο καταργείται το ισχύον καθεστώς. Ανατίθεται πλέον αποκλειστικά σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό από την πρώτη στιγμή η διαχείριση και η μεταφορά ψυχικά ασθενών. Ο δρόμος για τις επερχόμενες αλλαγές «άνοιξε» με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
Οπως είχε γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», προβλέπεται η δημιουργία ειδικού Σώματος που θα στελεχωθεί με γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αρμοδιότητα την αποκλειστική μεταφορά ασθενών από και προς τα νοσοκομεία απαλλάσσοντας πλήρως τους ένστολους, καθιστώντας επιστημονικά υπεύθυνο και αρμόδιο για τον συντονισμό το ΕΚΑΒ. Η παρουσία των αστυνομικών θα περιορίζεται στη συνοδεία «ειδικών» περιστατικών, μέχρι την είσοδο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΕΑΥΑ), που την τελευταία διετία το διεκδίκησε επιτακτικά, με τη συνδρομή και του αχαιού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιάσωνα Φωτήλα, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να «τρέξει» το θέμα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξέλιξη που σε συνδυασμό με την απαλλαγή των ένστολων από τις μεταγωγές κρατουμένων των φυλακών Πάτρας από και προς τα νοσοκομεία, θα εξασφαλίσει επιπλέον προσωπικό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.
Το αναχρονιστικό πλαίσιο για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, αλλά και τα προβλήματα που προέκυπταν από την διαχείριση αυτών των περιστατικών από την ΕΛΑΣ είχαν αναλυθεί διεξοδικά από τους εκπροσώπους του προεδρείου της ΕΑΥΑ κατά την συνάντηση παρουσία του κ. Φωτήλα με την υφυπουργό Υγείας αρμόδιας για τα θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, αλλά και κατά την επίσκεψη στην Πάτρα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.
«Είναι μια μεγάλη ιστορική ημέρα σε πανελλήνιο επίπεδο για ένα θέμα που η Ενωση μας πρωτοστάτησε. Επιτέλους οι αστυνομικοί μετά την απεμπλοκή από τις μεταγωγές κρατουμένων και τώρα των ακούσιων νοσηλειών ψυχικά πασχόντων, θα είναι απερίσπαστοι στο έργο τους» δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της ΕΑΥΑ, Χάρης Τσίτσικας, επισημαίνοντας: «Είναι δεδομένο ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία σε θεσμικό επίπεδο έχουν κάνει σημαντικές παρεμβάσεις προς την επίλυση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τους ένστολους. Πάντα, υπό την δική μας πίεση, της πανελλήνιας ομοσπονδίας και των βουλευτών του νομού»
«ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ»
«Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι εγκληματίες και παραβάτες του νόμου ώστε να φορτώνονται σε περιπολικά και να μεταφέρονται σε κλινικές ή άλλες δομές. Είναι ασθενείς που απαιτούν ειδική προσέγγιση και αντιμετώπιση» μας τόνιζε στα σχετικά δημοσιεύματα η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρα, Χριστίνα Μπίκου.
Η οριστική λύση του προβλήματος αυτού μέσω του νέου νομοσχεδίου προκάλεσε την ικανοποίηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την ψυχική υγεία, των οικογενειών αλλά και των ίδιων των πασχόντων.
«Για να ληφθεί αυτή η απόφαση, αγωνιστήκαμε πάρα πολλά χρόνια. Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Αρκετά ανεχτήκαμε ως κοινωνία να βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς να φορτώνονται σε περιπολικά. Η διαδικασία αυτή ήταν άκρως ψυχοφθόρα για τις οικογένειες που έβλεπαν τους ανθρώπους τους να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο αλλά και για τους ίδιους τους πάσχοντες. Ολο αυτό τους εξαγρίωνε αντί να τους ηρεμήσει. Επιτέλους, φαίνεται ότι το κατανόησε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημά μας», μας δήλωσε η κ. Μπίκου.
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και συνέχεια στη λήψη αποφάσεων που στοχευμένα θα απαντούν στα χρόνια προβλήματα των ψυχικά πασχόντων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η κατ’ οίκον παρέμβαση και περίθαλψη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News