Αχαΐα: Ελλείψεις σε φάρμακα – Ακάλυπτοι οι χρόνιοι ασθενείς
Μεγάλη έλλειψη καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Αδεια παραμένουν τα ράφια των φαρμακείων από μία σειρά σκευασμάτων. Μεγάλη έλλειψη καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
«Αναγκάζονται οι πολίτες, για να βρουν το φάρμακό τους, να γυρίσουν όλα τα φαρμακεία της Πάτρας» μας έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος. Ο ίδιος έγκαιρα έχει αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει υπογραμμίζοντας ότι η φαρμακευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας αφήνει ακάλυπτους τους ασθενείς.
Χθες επανέφερε το θέμα η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στον λόγο που δημιουργεί αυτή την έλλειψη ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς τόνισε: «Είναι ένας λόγος, ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για ”επιχειρηματικότητα”, διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας».
Επίσης πρόσθεσε ότι: «Ορισμένοι γιατροί υπερσυνταγογραφούν πέραν των υποδείξεων των επισήμων κλινικών πρωτοκόλλων όπως τώρα πχ. για την αζιμοθρυκινη ή απλά συνεχίζουν να συνταγογραφούν ελλειπτικά φάρμακα καθόσον κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για την έλλειψη αυτή. Κανείς δεν τους ενημερώνει για τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται συγκυριακά λόγω της πανδημίας και που οδηγούν στην απότομη αύξηση και ζήτηση συγκεκριμένων φαρμάκων ή αυξημένα προβλήματα που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Μεταξύ των προτάσεων που έβαλε στο τραπέζι ο Σύλλογος, για πολλοστή φορά, είναι η απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι, καθόσον οι φαρμακαποθήκες στην πρώτη περίπτωση τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά. Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News