Αχαΐα: Με αισθητήρες τρεις γέφυρες, πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης
Στόχος η αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας – Συστήματα θα συλλέγουν και θα μεταδίδουν κρίσιμες πληροφορίες
Σε φάση υλοποίησης μπαίνει από το ΤΕΕ το έργο «Εξυπνες Γέφυρες Περιφερειών». Η παρέμβαση που για το σύνολο της χώρας έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ αφορά στην ανάπτυξη έξυπνων υποδομών γεφυρών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων γεφυρών, στις 13 περιφέρειες της χώρας, σε πραγματικό χρόνο, μέσω σύγχρονων συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας.
Το έργο ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι εταιρείες ΟΤΕ, Globitel και ΤΕΡΝΑ, βάσει των προτάσεων των περιφερειών αναφορικά με τις γέφυρες που θα μπουν στο μικροσκόπιο της διαρκούς παρακολούθησης.
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποδείχθηκαν συνολικά 20 γέφυρες για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με ένα κόστος που φτάνει τα 9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για γέφυρες που βρίσκονται είτε στο εθνικό είτε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και έχουν προτεραιοποιηθεί.
Στην Αχαΐα, οι γέφυρες που επιλέχθηκαν για να μπουν σε μόνιμο σύστημα παρακολούθησης της δομικής τους επάρκειας βρίσκονται όλες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και είναι στον ποταμό Πείρο, στην παλαιά ΕΟ Πατρών-Πύργου, στον ποταμό Κερυνίτη στην Αιγιάλεια και μια ακόμα γέφυρα στην επαρχιακή οδό Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα.
Οπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, μέσα από το έργο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν τη δομική υγεία των γεφυρών, μέσα από την εγκατάσταση αισθητήρων, εξειδικευμένου λογισμικού και πραγματοποίησης ελέγχων, με στόχο την άμεση, αυτόματη και αδιάλειπτη αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας γεφυρών κυρίως υπό φορτία κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.
Οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που θα εγκατασταθούν, θα συλλέγουν πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση των γεφυρών, που εν συνεχεία θα αξιοποιούνται από ειδικευμένους μηχανικούς, αρμόδιους για τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των γεφυρών.
Οι γέφυρες θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης που θα μεταδίδουν δεδομένα σε βάσεις δεδομένων μιας πλατφόρμας με την κατάλληλη χρονοσήμανση και γεωχωρικό αποτύπωμα. Ο διαχειριστής του συστήματος θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλες τις ειδοποιήσεις, να σχεδιάζει και να δημιουργεί αναφορές και να εξάγει δείκτες αποτίμησης της «υγείας» των γεφυρών.
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα: «Κούρεμα» στον κρυφό συντελεστή δόμησης, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κορονοϊός: Πόσο καιρό θα διαρκέσει η καλοκαιρινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Πάνω από 173.000 θέσεις
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News