Αχαΐα: Το ρεύμα εκτοξεύει και την τιμή του ελαιόλαδου – Παραγωγοί εξηγούν στην «Π»

Ελαιπαραγωγοί μιλούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και εξηγούν πώς το ηλεκτροσόκ από την ακρίβεια του ρεύματος, απειλεί τα ελαιοτριβεία και όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος.

τιμή

Οι ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, απειλούν τώρα και την οικονομική βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων και μαζί την αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου της χώρας.

Τα ελαιοτριβεία ή θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά ή θα αυξήσουν το δικαίωμα που παίρνουν σε ελαιόλαδο, σε επίπεδα που θα διαταράξουν τις ισορροπίες με τους ελαιοπαραγωγούς, με τους τελευταίους να οδηγούνται ακόμα και σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

Οπως εξηγούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος » ιδιοκτήτες μεγάλων ελαιοτριβείων της περιοχής, πρόκειται για μονάδες που υπάγονται στην κατηγορία του «βιομηχανικού» ρεύματος, δηλ. άνω των 35 Kva. Η επιδότηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι η χαμηλότερη, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν φέτος ούτε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

τιμή

Οπως είπε στην «Π» ο Χρήστος Πανίτσας, ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων ελαιοτριβείων της Δυτικής Ελλάδας, κάθε μήνα υπάρχουν αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας, ενώ την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα πουληθεί το λάδι, κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Αυτή η ρευστή εικόνα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ελαιοτριβεία, τα οποία φέτος αδυνατούν να υπολογίσουν τα λειτουργικά τους κόστη, με κίνδυνο να «μπουν μέσα». Ο κ. Πανίτσας τόνισε ότι η αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος για την αντιστάθμιση του κόστους του ρεύματος δεν μπορεί να είναι μεγάλη, γιατί οι ελαιοπαραγωγοί αν δεν έχουν και αυτοί ένα εύλογο κέρδος, τότε θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει μετακύλιση κόστους στην τελική τιμή του προϊόντος, θα καταρρεύσουν οι πωλήσεις ελαιολάδου και μαζί όλη η αγορά.

τιμή

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Αιγιάλεια Κωνσταντίνος Λιανός, ο οποίος τυποποιεί το δικό του προϊόν. Οπως είπε στην «Π», το τιμολόγιο ρεύματος μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε 70% με αποτέλεσμα να αδυνατεί να υπολογίσει τα λειτουργικά έξοδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου. «Τα ελαιοτριβεία λειτουργούν σε φουλ ρυθμούς 3 μήνες το χρόνο. Αν δεν υπάρξει στήριξη, θα κινδυνεύουμε και εμείς με οικονομική ζημιά αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί» τόνισε ο κ. Λιανός. Τα ελαιοτριβεία πιστεύουν ότι το λάδι της νέας εσοδείας, θα πωλείται πάνω από 4 ευρώ το κιλό. Με μια τέτοια τιμή, θα καλυφθεί μέρος από το πρόσθετο κόστος στο ρεύμα, όμως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα αυτή την τιμή, είπε ο κ. Λιανός.

Τριπλάσιο το εκθλιπτικό δικαίωμα

Με δεδομένο ότι έως το 2019 ο μέσος όρος αμοιβής ενός ελαιοτριβείου ήταν περίπου 70 ευρώ ανά τόνο ελαιόκαρπου, σήμερα η αμοιβή αυτή, χωρίς να υπολογιστεί καμία άλλη αύξηση, παρά μόνο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, αναμένεται να ανέβει στα 130 έως 150 ευρώ ανά τόνο ελαιόκαρπου κι αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες αυξήσεις (εργατικά, ανταλλακτικά, νερό κλπ) τότε θα εκτοξευθεί έως 180 εύρω ανά τόνο ελαιοκάρπου. Αυτό το ποσό σημαίνει ότι ο ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να δώσει το 25%-30% της παραγωγής ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο ως αμοιβή.

Για το θέμα έχει υπάρξει παρέμβαση από τα Επιμελητήρια και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που ζητούν την ένταξη των ελαιοτριβείων στην αυξημένη επιδότηση ρεύματος, δηλαδή τουλάχιστον 0,604 €/KWh, για χρονική περίοδο ίση με το πεντάμηνο της ελαιοσυγκομιδής, για να μην αυξηθεί το εκθλιπτικό δικαίωμά τους.

Διαφορετικά, προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου να μην συγκομιστούν φέτος, εξαιτίας της αδυναμίας των παραγωγών να επωμιστούν τις αυξήσεις των τιμολογίων και της υπέρογκης αμοιβή στο ελαιοτριβείο, αλλά και την δημιουργία κύκλου οφειλών των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.