Αχαΐα: Βόμβα για την κοινότητα οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

> 112 νέα κρούσματα
> 68 οι νοσηλευόμενοι
> Εκατοντάδες τα ενεργά κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Τα παραπάνω νούμερα συνθέτουν τη χθεσινή εικόνα της πανδημίας στην Αχαΐα.
«Κυκλοφορούν και οπλοφορούν χωρίς να είναι ορατοί. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» μας επισήμανε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης του κορονοϊού στην περιοχή μας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός εκφράζοντας την ανησυχία του για τον ιικό φορτίο της Πάτρας και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς που κυκλοφορούν και σπέρνουν ον ιό.
Η πλειοψηφία των 112 χθεσινών κρουσμάτων αφορά στην πόλη της Πάτρας. «Το φορτίο στην πόλη μας είναι πολύ μεγάλο. Ελπίζω να αρχίσει να φοβάται ο κόσμος βλέποντας ότι ασθενούν ολόκληρες οικογένειες και παιδιά και να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα. Η κατάσταση δεν επιτρέπει παραβίαση των μέτρων» τονίζει ο κ. Μαραγκός.
Στο ερώτημά μας προς τα πού πάει όλη αυτή η κατάσταση μας απάντησε: «Προς το τέλος της εβδομάδας που θα έχουμε συμπληρώσει κάποιες ημέρες από τη γενική απαγόρευση θα έχουμε δείγματα της πορείας της νόσου κι αν τα μέτρα απέδωσαν».
Το μόνο θετικό την περίοδο αυτή της έξαρσης, όπως επισημαίνει ο καθηγητής είναι τα ελαφριά συμπτώματα που εμφανίζουν οι περισσότεροι ασθενείς και η αντιμετώπισή τους περιορίζεται μόνον σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον μικρό αριθμό διασωληνωμένων που έχουμε.
ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, χθες στην Κλινική Κορονοϊού του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 20 ασθενείς και στη ΜΕΘ 7 ασθενείς εκ των οποίων μόνον ο ένας είναι διασωληνωμένος. Στην Παιδιατρική Κλινική νοσηλεύονται επίσης 2 παιδιά.
Αντίστοιχα στην Κλινική Κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα» νοσηλεύονταν 35 ασθενείς και 4 στη ΜΕΘ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΛΙΝΩΝ
Οπως έγραφε χθες η «Π», το Συντονιστικό Οργανο έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη επιπλέον 387 κλινών σε ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα». Ο σχεδιασμός προβλέπει και 20 κλίνες παιδιατρικές και 33 ΜΕΘ.
Προς το παρόν πάντως δεν χρειάστηκε να γίνει το επόμενο βήμα. «Στην παρούσα φάση στο ΠΓΝΠ έχει σχεδόν καλυφθεί η μία κλινική κορονοϊού, η Οφθαλμολογική. Αμεσα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε και τη δεύτερη που είναι η ΩΡΛ με 30 περίπου κλίνες. Την Κλινική αυτή θα την αναλάβει η ομάδα των πνευμονολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Αργύρη Τζουβελέκη» μας είπε ο κ. Μαραγκός.
«Μας ανησυχεί το ιικό φορτίο της πόλης και γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε και για το πιο κακό σενάριο. Ο σχεδιασμός μας εξασφαλίζει μία ισχυρή θωράκιση σε επίπεδο κλινών» προσθέτει ο κ. Καρβέλης.
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στην 6ης ΥΠε σύσκεψη υπό τον κ. Καρβέλη και τη συμμετοχή του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΠ Βαγγέλη Λιάτσικου, και τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Αιγίου Κώστα Λέτσα.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής ορίστηκε το νοσοκομείο Αιγίου ως βοηθητικό νοσοκομείο του ΠΓΝΠ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν οι εξελίξεις το απαιτήσουν στο νοσοκομείο Αιγίου θα φιλοξενηθούν ασθενείς του ΠΓΝΠ από κλινικές μη κορονοϊού που θα συρρικνωθούν για να επεκταθούν οι πανδημικές κλίνες. Οι ασθενείς αυτοί θα διακομίζονται στο Αίγιο υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ελεγχθεί πλήρως και δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό.
«Ο κ. Λέτσας παρέλαβε το σχετικό σχέδιο ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Επίσης αποφασίσαμε ότι πέραν των ασθενών, εφόσον χρειαστεί, θα μετακινηθεί και ιατρικό προσωπικό από το ΠΓΝΠ» εξηγεί ο κ. Καρβέλης.
Της
Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr