Αχαΐα: Ζημιά με παραγωγή -40% στο μέλι λόγω καύσωνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα οι Μελισσοκόμοι

Σήμερα οι Μελισσοκόμοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αχαΐα

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι Μελισσοκόμοι Αχαΐας, οι οποίοι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είδαν τον καύσωνα του καλοκαιριού να επιδεινώνει την παραγωγή, η οποία αναμένεται να είναι μειωμένη ως και 40% στη Δ. Ελλάδα.

Το γεγονός ότι το καλοκαίρι υπήρχαν πολλές συνεχόμενες μέρες με 40 βαθμούς Κελσίου δημιούργησε προβλήματα, γιατί τα μελίσσια δεν έβρισκαν νερό, δεν υπήρχε πρωτεΐνη στη γύρη και αυτό επηρεάζει και την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του μελιού που θα κληθούν να συλλέξουν οι παραγωγοί τον Οκτώβριο.

Για αυτό τον λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μελισσοκόμων έχει ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία σε μία προσπάθεια να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι.

Με αφορμή την έκτακτη οικονομική αποζημίωση, αλλά και σειρά αιτημάτων, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, παρών στη συνάντηση θα είναι και ο πατρινός πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας, Τάσος Δημητρόπουλος.

Μάλιστα, αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση, καθώς έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καμία εξέλιξη.

Τάσος Δημητρόπουλος

Τάσος Δημητρόπουλος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας Τάσος Δημητρόπουλο μιλώντας στην «Πελοπόννησο» επεσήμανε: «Η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στη Μελισσοκομία, με την παραγωγή να αναμένεται μειωμένη ως και 40% σε σχέση με το 2023 και αυτό λόγω του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.

Θέλουμε στήριξη από την Πολιτεία, γιατί έχουν χαθεί μελισσοσμήνη και αρκετοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα».

 

 

Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες τα αιτήματα του Συλλόγου είναι τα εξής:

-Ελληνοποιήσεις.
-Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση στο καθεστώς των αγροτών).
-Αναμόρφωση ΕΛΓΑ – Αποζημίωση.
-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.