Άδωνις Γεωργιάδης για ακτοπλοϊκά: Οι αυξήσεις έγιναν στο δίμηνο της ακυβερνησίας
Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το ζήτημα του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την τοποθέτησή σου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Ας υποθέσουμε ότι οι ακτοπλοϊκές έχουν ανεβάσει τα εισιτήρια περισσότερο από ό,τι πρέπει. Εγώ δεν ξέρω αν ισχύει γιατί δεν είμαι υπουργός ναυτιλίας, δεν έχω ειδικότερη γνώση επί του θέματος, αλλά ας υποθέσουμε ότι ισχύει, φαίνεται ότι μπορεί να ισχύει. Δεν ξέρετε ότι από τον Απρίλιο μέχρι τις 25 Ιουνίου δεν είχαμε κυβέρνηση ΝΔ; Ήμασταν στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του Μαΐου, άρα πρακτικά δεν είχαμε κυβέρνηση, μετά είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και κυβέρνηση στο πρώτο δεκαήμερο της νέας θητείας της.
Στο πρώτο δεκαήμερο της νέας θητείας της, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τα ναύλα και οι αυξήσεις έγιναν στο δίμηνο της ακυβερνησίας. Δηλαδή τι ακριβώς να έκανε η κυβέρνηση στο δίμηνο της ακυβερνησίας; Να κυβερνούσε ο Μητσοτάκης που δεν ήταν πρωθυπουργός;» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. Το ίδιο έγινε και με τα σουπερμάρκετ, προσέθεσε. «Θυμάστε, ότι με κορόιδευαν ορισμένοι της Αριστεράς ότι πήγαινα κάθε Πέμπτη σε σουπερμάρκετ για το καλάθι; Όταν σταμάτησα να πηγαίνω γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και μείναμε στην υπηρεσιακή, έγιναν όλες οι αυξήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Με το που σταμάτησα να έχω εγώ τη δυνατότητα να παρεμβαίνω στα σουπερμάρκετ όπως θα έκανα, από πάνω τους, με το που έφυγα, αύξησαν τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στο κύμα καύσωνα που αναμένεται στη χώρα μας από σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η εκδοθείσα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, θα μετατραπεί σε υπουργική απόφαση την οποία θα υπογράψει σήμερα, προκειμένου να έχει υποχρεωτική νομική ισχύ προς τις επιχειρήσεις ώστε να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να επιβάλλει πρόστιμα σε εκείνους που παραβιάζουν τις οδηγίες.
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την ετοιμότητα του υπουργείου για τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε «βγάλαμε μια πολύ αναλυτική εγκύκλιο και ενημέρωση από τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε πρώτο από όλους, μάλιστα συγκάλεσα μεγάλη σύσκεψη Δευτέρα πρωί, με την ΕΜΥ, υπηρεσιακούς παράγοντες, Επιθεώρηση Εργασίας, βγάλαμε αναλυτικό δελτίο τύπου και εγκύκλιο και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση Δευτέρα μεσημέρι ότι άργησε ο Γεωργιάδης να πάρει μέτρα για τη ζέστη».
Σε σχέση με την επιχείρηση στη Ρόδο, όπου σερβιτόρος εργαζόταν στη θάλασσα, ο υπουργός σημείωσε «η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει την έρευνά της, εάν διαπιστώσει παραβίαση νομοθεσίας, ο πρώτος που θα ανακοινώσει το πρόστιμο θα είμαι εγώ».
«Εάν η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόστιμο, δεν μπορώ να βάλω πρόστιμο. Τα πρόστιμα δεν μπαίνουν κατά τη βούληση του υπουργού. Αν πρέπει να αλλάξει ο νόμος, είναι άλλη συζήτηση» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Όσο αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ σε ορίζοντας τετραετίας για την οποία έχει δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση και ερωτηθείς κατά πόσο η πλευρά των εργοδοτών θα συμπλεύσει στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Τουρισμό.
«Φέτος υπάρχουν νησιά όπως η Σαντορίνη ή η Μήλος προχθές, που υπέγραψαν Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Τουρισμό. Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει έχει υπερβολικά πιο αυξημένους μισθούς απ’ ό,τι ίσχυαν πριν, σχεδόν διπλάσιους. Για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό; Γιατί είναι καλοί άνθρωποι οι ξενοδόχοι στη Μήλο; Όχι. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργαζομένων και η ανάγκη οδηγεί σε καλύτερους μισθούς. Το ίδιο θα συμβεί λοιπόν συνολικά στην οικονομία μας εάν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, να προσελκύουμε επενδύσεις και να ανοίγουμε νέες δουλειές. Αν εμπιστευτούμε την οικονομία και τους νόμους της, όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ζήτημα κρατικής παρέμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχονται εκπτώσεις και πακέτα προσφορών – Οι δικαιούχοι
Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τις αντιδράσεις ως προς την κατάργηση της υποχρεωτικής προαναγγελία των υπερωριών στην ΕΡΓΑΝΗ που χαρακτηρίζουν «δώρο» προς τις ΜμΕ, ο υπουργός ανέφερε τα εξής. «Η υποχρεωτική προαναγγελία των υπερωριών στην ΕΡΓΑΝΗ γίνεται για να μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τις υπερωρίες σωστά και να μην τους κλέβει ο εργοδότης ή γίνεται για να τιμωρήσουμε τις επιχειρήσεις; Γίνεται για να πληρώνονται σωστά οι εργαζόμενοι. Αν λοιπόν μπορούμε εμείς να πείσουμε τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπου εκεί καταμετράται με λεπτό, με ακρίβεια δευτερολέπτου πότε εργάζεται κάποιος, εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται αναγκαστικά όλες τις υπερωρίες στο ακέραιο για ποιο λόγο να βάλουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν υποχρεωτική προαναγγελία;».
«Όταν ο εργαζόμενος κάνει υπερωρίες θα πληρώνεται τις υπερωρίες του. Το θέμα είναι πώς καταγράφουμε τις υπερωρίες, με την υποχρεωτική αναγγελία ή με την ψηφιακή κάρτα. Η ψηφιακή κάρτα ως εργαλείο, προφανώς μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα απ’ ό,τι η προαναγγελία, γιατί είναι σε πραγματικό χρόνο, ενώ η προαναγγελία έχει πρώτον γραφειοκρατικό βάρος για την επιχείρηση και δεύτερον, μπορεί για διάφορους λόγους να μην τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα και μετά υπάρχουν να χρειάζονται διορθώσεις, δηλαδή νέες δηλώσεις τροποποιητικές. Άρα λοιπόν λέμε, ότι αν μία επιχείρηση επιλέξει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρα καταγράφουμε με ακρίβεια δευτερολέπτου το χρόνο εργασίας ενός εργαζομένου, άρα πληρώνεται στο ακέραιο τις υπερωρίες του δεν υπάρχει λόγος να γίνει η προαναγγελία» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται ως κίνητρο σε μία μικρότερη επιχείρηση να πάρει γρηγορότερα ψηφιακή κάρτα.
Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους και σχετικά με το τι αναμένεται από αυτή, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι «ο πήχης δεν είναι ψηλά ποτέ σε σχέση με την Τουρκία», επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει την ηρεμία και ένα ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς προκλήσεις. «Η Ελλάδα επιζητά καλές σχέσεις με τον γείτονά της, εμάς ο κεντρικός μας στόχος είναι να υπάρχει ειρήνη στο Αιγαίο και να προχωράνε οι οικονομίες των δύο χωρών και οι λαοί να περνάνε καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς το «πράσινο φως» από τον Τούρκο πρόεδρο για την ένταξη της Σουηδία ς στο ΝΑΤΟ και τα ανταλλάγματα που πήρε, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «δεν μπορούσε να τραβήξει άλλο ο Ερντογάν όλο αυτό με τη Σουηδία, έπρεπε κάπου να τελειώσει, αλλιώς θα διακινδύνευε πλήρως τις σχέσεις του με τη Δύση».
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News