Αυτοαπασχολούμενοι efood: Εργαζόμαστε για τα πάγια, όχι για μεροκάμματο
Από τις αρχές του Αυγούστου, οι αυτοαπασχολούμενοι της efood έχουν πραγματοποιήσει τρεις κινητοποιήσεις-απεργίες, καθώς η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο συνεργασίας που επηρεάζει τις απολαβές τους.
Δραματικές είναι οι αλλαγές που ζουν στο επάγγελμά τους οι αυτοαπασχολούμενοι διανομείς της efood στην Πάτρα και όλη την Ελλάδα και διαμαρτύρονται εντόνως, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Από τις αρχές του Αυγούστου, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πραγματοποιήσει τρεις κινητοποιήσεις-απεργίες, καθώς η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο συνεργασίας που επηρεάζει τις απολαβές τους.
Συγκεκριμένα, η efood άλλαξε αιφνιδιαστικά τους όρους εργασίας των freelancers, καλώντας τους να δηλώνουν ωράριο και περιοχή δραστηριότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας. Οι διανομείς έχουν διαπιστώσει ότι θα υπάρξει δραματική μείωση στην αμοιβή τους ανά παραγγελία, της τάξης του 30-50%. Επιπλέον, στο νέο μοντέλο πληρωμών παρουσιάζεται η αποζημίωση δίκυκλου σαν μέρος της αμοιβής και περικόπτει 0,5-1 ευρώ από τη βασική αμοιβή της παραγγελίας, καθώς και την αποζημίωση απόστασης κατά 0,30 ευρώ μετά τα πρώτα 500 μέτρα.
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ
Μέχρι πρόσφατα, οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν την ειδική εφαρμογή παραγγελιών στο κινητό τους και να δουλεύουν όσο ήθελαν μέχρι να συγκεντρώσουν το ποσό που τους ικανοποιούσε σαν μεροκάματο. Με αυτό το μοντέλο συνεργασίας, οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούσαν να πληρώνουν τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και να βγάζουν έναν ομολογουμένως καλό για την εποχή μισθό στο τέλος του μήνα.
Πλέον όμως, όταν προσπαθούν οι διανομείς να ανοίξουν την εφαρμογή που δέχονται τις παραγγελίες, εμφανίζεται ένα μήνυμα στην οθόνη του κινητού τους που αναφέρει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες, επομένως «η εταιρεία δεν τους χρειάζεται» και τους εμφανίζει ως ωράριο προτεινόμενης βάρδιας κάποια στιγμή αργότερα μέσα στη μέρα, που και πάλι δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορούν να εργαστούν συνεχόμενα και να έχουν αρκετές παραγγελίες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερό τους πρόβλημα, αφού η αμοιβή τους υπολογίζεται με βάση των αριθμό των παραγγελιών που εξυπηρετούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παροχών που δεν έχουν και της ανισορροπίας που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων είναι ότι τον Δεκαπενταύγουστο οι μισθωτοί εργαζόντουσαν με τις νόμιμες αποδοχές του +75% λόγω της αργίας, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν αναγκασμένοι να καβαλήσουν το μηχανάκι τους μόνο για όσες ώρες επέτρεπε η εφαρμογή, δηλαδή με μείωση. «Είμαστε απροστάτευτοι» μας είπαν με απογοήτευση οι συγκεντρωμένοι.
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
Ζητήσαμε από αυτοαπασχολούμενους διανομείς να μας περιγράψουν ποια είναι τα πάγια έξοδα που έχουν, τα οποία πλέον κινδυνεύουν να μένουν ακάλυπτα λόγω των αλλαγών στο μοντέλο εργασίας τους. Οπως μας είπαν, κάθε τρεις μήνες χρειάζεται να πληρώνουν 120 ευρώ το τρίμηνο για τις υπηρεσίες τήρησης των βιβλίων τους. Επίσης, η εισφορά τους στο ΤΕΒΕ είναι 136 ευρώ σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, από τη συνεχή χρήση των δικύκλων τους προκύπτουν ανάγκες επισκευών και σέρβις, τα οποία έξοδα υπολογίζονται περίπου σε 100 ευρώ το μήνα. Το άθροισμα όλων αυτών και χωρίς να υπολογίζονται οι βενζίνες και άλλα έξοδα, διαπιστώνουμε πως κάθε μήνα οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πάγια έξοδα της τάξης των 250-300 ευρώ.
«ΜΑΣ ΔΕΛΕΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΡΤΕΣ»
Εργαζόμενος ως αυτοαπασχολούμενος τόνισε στην «Π» αλλά τηρώντας την ανωνυμία του: «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι πέσαμε θύματα ενός σχεδίου. Αρχικά μας δελέασαν με το προηγούμενο μοντέλο πληρωμών, όπου μπορούσαμε να καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και να έχουμε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο μας πήραν από τα μαγαζιά που δουλεύαμε μέχρι τότε και πολλοί από εμάς ουσιαστικά “έκλεισαν πόρτες” σε επιχειρήσεις που συνεργαζόντουσαν. Οσο περνούσε ο καιρός γινόντουσαν αλλαγές, αλλά οι συνθήκες ήταν καλές. Αποδείχθηκε πως μας δελέασαν και τώρα μας λένε στην ουσία ότι μας μετατρέπουν σε μισθωτούς, αλλά χωρίς τα προνόμια των μισθωτών, γεγονός πολύ βολικό για την εταιρεία».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Εκβιασμός με ”4.000 αιτήσεις στο συρτάρι”»
Στην «Π» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Αχαΐας Δημήτρης Κωνσταντίνου: «Η εταιρεία προσπαθεί να μας βάλει σε βάρδιες και το έκανε χωρίς να μας ρωτήσει. Εμείς είχαμε πειστεί για τις προθέσεις της εταιρείας και ανοίξαμε βιβλία, πληρώνουμε ΤΕΒΕ, λογιστές, φθορές και βενζίνες. Με τα νέα δεδομένα δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε για να καλύψουμε αυτές τα πάγια έξοδα, αλλά και να βγάλουμε μεροκάματο. Πλέον δεν μας αφήνουν να εισερχόμαστε στην εφαρμογή με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα μας προσφέρεται η δυνατότητα να δουλέψουμε μόνο το βράδυ. Δεν γίνεται να δουλέψουμε έτσι. Αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε μεροκάματο αλλού για να πληρώσουμε το ΤΕΒΕ και τα υπόλοιπα έξοδα»
Ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο του Σωματείου, να μας ενημερώσει αν γίνονται διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την επαναφορά του παλαιότερου συστήματος πληρωμών, αλλά και να μας μεταφέρει τις καθημερινές συνθήκες εργασίας: «Είναι γνωστό ότι ρισκάρουμε κάθε μέρα στους δρόμους και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο κόσμος το ξέρει και το βλέπει πως γίνονται ατυχήματα και δυστυχήματα. Με τα νέα δεδομένα έχουμε γίνει σαν μισθωτοί με ωράριο, αλλά χωρίς ασφάλειες, επιδόματα και τις υπόλοιπες νόμιμες παροχές. Τις τελευταίες ημέρες που έχουμε δουλέψει με το νέο σύστημα, είδαμε μείωση εισοδήματος περίπου 30-40%, ενώ από χθες δεν μπορούμε να δουλέψουμε όσο θέλουμε. Την ίδια στιγμή στην efood είναι κάθετοι και ανυποχώρητοι, “απειλώντας” μάλιστα πως έχουν 4.000 αιτήσεις για εργαζόμενους στα συρτάρια των γραφείων τους».
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΣΑΝΑΣ: «Ούτε τα 600 ευρώ το μήνα»
Ο Νίκος Κοτσανάς, εργαζόμενος της efood που επέλεξε να λειτουργεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς είχε κρίνει ότι οι συνθήκες του ταίριαζαν περισσότερο και θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να έχει μεγαλύτερο εισόδημα, δήλωσε απογοητευμένος στην «Π» από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μας έφεραν ένα τελεσίγραφο που ουσιαστικά σημαίνει μείωση του εισοδήματός μας κατά 40%. Σήμερα (σ.σ. χθες) καταργήθηκαν οι φριλάνσερ. Το επάγγελμά μας τελείωσε. Προσωπικά επένδυσα στο μηχανάκι μου, τους εξοπλισμούς και να ανοίξω βιβλία. Πλέον με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούμε να φτάσουμε ούτε τα 600 ευρώ το μήνα με τίποτα. Δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε τα πάγια έξοδα μας».
Περιγράφοντάς μας τι άλλαξε αιφνιδιαστικά η επιχείρηση στη σχέση εργασίας τους: «Εμείς δεν είμαστε μόνιμοι εργαζόμενοι και ως ελεύθεροι επαγγελματίες πληρωνόμαστε ανά παραγγελία. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαμε να δουλεύουμε όσες ώρες θέλαμε και ανάλογα με το αν ήμασταν ικανοποιημένοι από το μεροκάματο να σταματάμε. Πλέον, και πάλι θα πληρωνόμαστε με την παραγγελία, αλλά ο χρόνος μας θα είναι περιορισμένος αφού δεν θα μπορούμε να εισερχόμαστε απεριόριστα στο σύστημα παραγγελιών. Εμείς δεν ζητάμε να γίνουμε μόνιμοι, αλλά να μπορούμε να δουλεύουμε όσο θέλουμε, γιατί αυτό είχαμε συμφωνήσει εξ’ αρχής με την εταιρεία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News