Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Οι Ρομά μπλόκαραν το μεγάλο έργο

Μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού στα Βραχνέικα της Πάτρας, οι εργασίες σταμάτησαν, με το υπουργείο Υποδομών να εκδηλώνει δυσφορία για τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από την «Π»!

Αυτοκινητόδρομος

Παγώνουν, μέχρι νεωτέρας, οι διαδικασίες εγκατάστασης του εργολάβου κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου «Πατρών – Πύργου», στον οικισμό των Ρομά στα Βραχνέικα Πάτρας, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων.

Οπως είχε αναδείξει η «Πελοπόννησος», μέσω του νομικού τους εκπρόσωπου, οι 100 περίπου κάτοικοι, έλαβαν ειδοποίηση προ ημερών, εν είδει τελεσιγράφου, για να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους άρον – άρον, προκειμένου ο ανάδοχος του μεγάλου έργου να ξεκινήσει τις χωματουργικές εργασίες χάραξης του δρόμου παρότι μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ ως αποζημίωση ή έστω μια προκαταβολή χρημάτων από το ελληνικό Δημόσιο, προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστούν τις εστίες τους με όποιο μέσο χρειαστεί, αφού δεν έχουν που να πάνε.

Ο πατρινός δικηγόρος, Γιώργος Βλάχος, μιλώντας χθες στην «Π», τόνισε ότι μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού, οι διαδικασίες τελικά «πάγωσαν», με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους να εκδηλώνουν δυσφορία για την δημοσιότητα που πήρε το θέμα!

Για τις 28 Απριλίου έχει προγραμματιστεί, πάντως, μία δίκη για οικογένεια που διαμένει στον οικισμό των Ρομά στα Βραχνέικα, ενώ παρόμοιες δίκες για τον προσδιορισμό των δικαιούχων και των ποσών της αποζημίωσης, θα γίνονται το επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων της «Πατρών – Πύργου» είναι περίπλοκο, καθώς στη ζώνη διέλευσης του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου, εμπλέκονται συνολικά 2.500 ιδιοκτήτες ακινήτων. Μαζί με αυτούς και ο οικισμός των Ρομά στα Βραχνέικα, που έχουν εμπλακεί σε πολυετείς δικαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η απόφαση 298 του 2010 -από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών- για την προσωρινή αποζημίωσή τους και η απόφαση 222 του 2022 -από το Τριμελές Εφετείο Πατρών- που καθόρισε τις οριστικές αποζημιώσεις για αυτούς τους ιδιοκτήτες. Ακολούθησε η πρωτόδικη απόφαση 486 του 2015 για μια συμπληρωματική απαλλοτρίωση και η εφετειακή απόφαση 223 του 2022 για τις οριστικές αποζημιώσεις και αυτών των ιδιοκτητών. Ομως, ακόμα και σήμερα, όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες απαλλοτριούμενων ακινήτων δεν έχουν πληρωθεί για τις περιουσίες τους, κάποιοι οριστικά και άλλοι χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ»

Αυτοκινητόδρομος

Γιώργος Βλάχος

Οπως εξήγησε στην «Π» ο νομικός εκπρόσωπος των Ρομά Βραχαναιίκων Πάτρας, Γιώργος Βλάχος, για το πρώτο τμήμα της «Πατρών – Πύργου», από Ροΐτικα μέχρι Καμίνια, έχει εκδοθεί σειρά δικαστικών αποφάσεων για αποζημίωση των θιγόμενων ιδιοκτητών, όμως το υπουργείο Υποδομών, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τους πίνακες των δικαιούχων και κάποιες τροποποιήσεις που έπρεπε να γίνουν. Ετσι, αν και αν το κράτος έχει καταθέσει τα συνολικά χρηματικά ποσά των αποζημιώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, δικαστικά, ποιος δικαιούται αποζημίωσης και για τι ποσό ακριβώς.