Αυτός ο ιός είναι πιο επικίνδυνος
Αυτή η μάχη μας θέλει όλους στην ίδια πλευρά με την υιοθέτηση των όπλων που προτείνουν οι πλέον αρμόδιοι. Και οι πλέον αρμόδιοι είναι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης της Πανδημίας.
Και να που βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με την ταχύτατη διασπορά ενός ιού που η χώρα μας, στις χρονικές περιόδους που τον άφησε αθεράπευτο, τον πλήρωσε πολύ ακριβά.
Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ιό της διχόνοιας και του διχασμού, που φαίνεται να έχει εισχωρήσει στην κοινωνία μας χωρίζοντας σε στρατόπεδα τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.
Οικογένειες, συνάδελφοι, φίλοι, επαγγελματικές ομάδες, απλοί πολίτες έχουν υψώσει ανάμεσά τους ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο τείχος.
Το πρώτο ερώτημα που κυριαρχεί πλέον στις κοινωνικές και άλλες επαφές, είναι αυτό του εμβολιασμού. Η απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική, είναι ικανή να πυροδοτήσει την κουβέντα και να φέρει αντιμέτωπους τους συμμετέχοντες σε αυτή. Φυσικά όλοι έχουν γνώση του θέματος, αποδείξεις, επιχειρήματα, παραδείγματα, τα οποία επιστρατεύουν προκειμένου να πείσουν τον αντίπαλό τους. Ας είναι καλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν απαντήσεις για όλα και έχουν απονείμει «πτυχία» σε όλους.
Η άλλοτε ευχάριστη συνάντηση για καφέ, φαγητό ή περίπατο μετατρέπεται σε ρινγκ. Η ένταση ανεβαίνει όταν κανένα από τα δύο μέτωπα δεν λυγίζει μπροστά στην επιχειρηματολογία του άλλου. Και οι μέχρι πριν από λίγα λεπτά αγαπημένοι συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι φτάνουν να αποχωρίζονται θυμωμένοι και απογοητευμένοι.
Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το πολεμικό κλίμα που καταγράφεται, την περίοδο αυτή, σε εργασιακούς χώρους και δη σε μονάδες υγείας. Η καμπάνια για τον απαραίτητο εμβολιασμό του προσωπικού έχει αποτύχει. Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους, οι οποίες όμως επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους, έχουν σπείρει θυμό μεταξύ των εργαζομένων. Κι αυτός ο θυμός βγαίνει στον εργασιακό χώρο και μοιραία επηρεάζει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται στον ασθενή.
Αυτό το μέτωπο πρέπει να κλείσει άμεσα, διότι ο υγειονομικός κόσμος καλείται να διαχειριστεί το τέταρτο πανδημικό κύμα που φαίνεται να είναι πιο δύσκολο από τα τρία προηγούμενα. Μόλις δύο ημέρες μας χωρίζουν από την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κρίσιμη για το σύστημα υγείας, καθώς θα κληθεί να λειτουργήσει με εκατοντάδες λιγότερους εργαζόμενους.
Ο νοσηλευτικός κλάδος καταγράφοντας τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σε κλινικές και τμήματα, είχε ζητήσει, έγκαιρα, την κυβερνητική παρέμβαση ώστε να ληφθούν μέτρα και να επέλθει ειρήνη μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Ανταπόκριση δεν υπήρξε και το χάσμα έχει βαθύνει ακόμα περισσότερο συμβάλλοντας μάλιστα στην καλλιέργεια του αντιεμβολιαστικού κλίματος.
Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο και η εμφύλια διαμάχη μόνον αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα με υπεύθυνες και καθαρές φωνές, με σωστές και μελετημένες αποφάσεις οφείλουν να προλάβουν την κοινωνική πυροδότηση πριν να είναι αργά.
Αυτή η μάχη μας θέλει όλους στην ίδια πλευρά με την υιοθέτηση των όπλων που προτείνουν οι πλέον αρμόδιοι. Και οι πλέον αρμόδιοι είναι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης της Πανδημίας. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί λειτούργησαν ως φωτεινοί φάροι κατά το πρώτο πανδημικό κύμα κι έτσι η χώρα μας – σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες – δεν κατακρημνίστηκε στα βράχια και είχε τις λιγότερες απώλειες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News