Αίγιο: Η μεγάλη φωνή των μικρών ταινιών – Το Φεστιβάλ “Θόδωρος Αγγελόπουλος” μιλά μέσα από τους ανθρώπους του
Πίσω από τη λάμψη των προβολών και την τέχνη της εικόνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» χτίζεται από ανθρώπους με όραμα, συνέπεια και πάθος. Οι διοργανωτές Ανδρέας Άννινος και Θοδωρής Πανουτσόπουλος, Δήμαρχος Αιγίου Παναγιώτης Ανδριόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Φραγκονικολόπουλος μιλούν στο pelop.gr για το φεστιβάλ, τον ρόλο της μικρού μήκους ταινίας, τη μνήμη του Αγγελόπουλου και τη δύναμη του πολιτισμού σε μια μικρή πόλη.

Στο Αίγιο, ένα φεστιβάλ μικρού μήκους δεν παίζει τον ρόλο του κοσμικού συμβάντος. Αντιθέτως, γίνεται αφορμή για σκέψη, σύγκρουση, φως και θέση.
Το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου δεν είναι διακοσμητικό, είναι πυξίδα. Με αυτό στα χέρια, οι Άννινος και Πανουτσόπουλος στήνουν ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει, αλλά προκαλεί.
Και δίπλα τους, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δείχνουν πως ο πολιτισμός στην περιφέρεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά πράξη πίστης — στη δύναμη μιας μικρής πόλης να ακουστεί μακριά.
Ανδρέας Άννινος και Θοδωρής Πανουτσόπουλος: «Η ουδετερότητα είναι επικίνδυνη – Το βλέμμα του φεστιβάλ είναι πάντα στραμμένο στον κόσμο»
Το φεστιβάλ φέρει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πώς επηρεάζει η “σκιά” ενός τόσο έντονου δημιουργού τον τρόπο με τον οποίο στήνετε το πρόγραμμα; Τον βλέπετε ως έμπνευση ή ως ευθύνη;
Το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μας εμπνέει να διατηρούμε ένα υψηλό αισθητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο και αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε να συνεχίσουμε το διάλογο με το έργο του. Η παρουσία του ονόματός του και κατ’ επέκταση του έργου του, μας ωθεί να τολμούμε, και να δίνουμε χώρο σε δημιουργίες που έχουν χαρακτήρα. Είναι μια μεγάλη τιμή, που με τον απαιτούμενο σεβασμό γίνεται δημιουργική ευκαιρία.
Το φετινό πρόγραμμα μοιάζει να εστιάζει σε πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένα έργα. Είναι συνειδητή επιλογή ή απλώς αντικατοπτρίζει το πνεύμα της εποχής; Τι αφουγκράζεται το φεστιβάλ από τον κόσμο;
Είναι συνειδητή επιλογή και χρέος τού φεστιβάλ να μην αγνοεί την ιστορική συγκυρία στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο υπότιτλος του φεστιβάλ «Σύνορα και σκιές» αφορμάται από τις συγκρούσεις και την πολύπλευρη τραγωδία που προκαλούν, ώστε, μέσω της δύναμης της τέχνης να διευρύνει το νόημα των λέξεων, να εξετάσει και πιο εσωτερικά ζητήματα, όπως της αποδοχής, της επικοινωνίας, της κατάργησης των στεγανών και των προκαταλήψεων.
Αν ένα μικρού μήκους φιλμ μπορεί να είναι “καταγγελία”, “ψίθυρος”, ή “κραυγή”, εσείς τι ρόλο επιλέξατε να δώσετε στις φετινές συμμετοχές; Τι αφήγηση θέλετε να κυριαρχεί;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή, και κάθε χρονιά οι δημιουργοί, ρουφώντας τις εμπειρίες, αποδεσμεύουν τον αντίστοιχο λόγο, την αντίστοιχή φωνή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ένταση του βλέμματος, η αυθεντικότητα και το θάρρος της αφήγησης. Η ουδετερότητα, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς, είναι η πιο επικίνδυνη στάση.
Ο κινηματογράφος μικρού μήκους συχνά θεωρείται περιθώριο ή “σχολή”. Εσείς το αντιμετωπίζετε ως προορισμό ή ως πέρασμα;
Η μικρού μήκους φόρμα μπορεί να είναι εξίσου συνταρακτική και ουσιαστική με τη μεγάλου μήκους. Συχνά δε, ακόμη πιο τολμηρή. Αν και η εμπορική της διάσταση παραμένει περιορισμένη, το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα είναι αδιαμφισβήτητο. Την αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, ως προορισμό με αξία και δυναμική και ευχόμαστε η εν γένει ορατότητα του σινεμά στην Ελλάδα να πάψει να είναι μηδενική.
Πώς θέλετε να εξελιχθεί το φεστιβάλ την επόμενη πενταετία; Μεγαλύτερο, πιο διεθνές, πιο ριζοσπαστικό ή πιο τοπικά εστιασμένο; Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα πέρα από τους θεσμούς και τις χορηγίες;
Μας ενδιαφέρει περισσότερο η ουσία και η συνέπεια, παρά οι εντυπωσιασμοί. Θέλουμε το φεστιβάλ να γίνει σημείο αναφοράς για τη μελέτη του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, χωρίς όμως να εγκλωβιστεί στο παρελθόν. Επιδιώκουμε να παραμείνει ανοιχτό, φιλόξενο, με ευρύ βλέμμα και τόλμη στις επιλογές του. Η κοινότητα που έχει ήδη δημιουργηθεί να συνεχίσει να θεωρεί το Αίγιο αγαπημένο τόπο συνάντησης.
Παναγιώτης Ανδριόπουλος: «Το Φεστιβάλ είναι το παράθυρο του Αιγίου στον κόσμο»
Για τον Δήμαρχο Αιγίου, Παναγιώτη Ανδριόπουλο, το Φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια πολιτιστική διοργάνωση, αλλά μια πράξη πίστης στην εξωστρέφεια, στους ανθρώπους και στη δύναμη της τέχνης να αλλάζει τον τόπο.
Το φεστιβάλ φέρνει το Αίγιο στο διεθνές πολιτιστικό προσκήνιο. Πιστεύετε πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολιτιστική επένδυση ή απλώς “πολιτιστικός τουρισμός”; Και πώς μεταφράζεται αυτό σε πολιτική βούληση;
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν είναι απλώς μια εκδήλωση — είναι ένα παράθυρο του Αιγίου στον κόσμο. Είναι συγκίνηση, είναι περηφάνια, είναι η στιγμή που ο τόπος μας λέει τη δική του ιστορία μέσα από την τέχνη.
Για εμάς, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολιτιστική επένδυση με ψυχή.
Επένδυση στους ανθρώπους, στη νέα γενιά, στην εξωστρέφεια, στην πίστη ότι ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει, να εμπνεύσει, να αλλάξει τον τόπο μας. Η πολιτική βούληση φαίνεται ακριβώς εκεί, στην απόφαση να πούμε «ναι» σε ό,τι δίνει φως, δημιουργία και όραμα στην Αιγιάλεια!
Γιώργος Φραγκονικολόπουλος: «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι η φωνή μιας μικρής πόλης»
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Αιγίου, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, βλέπει στον πολιτισμό όχι έναν προορισμό για λίγους, αλλά ένα εργαλείο ενότητας, έμπνευσης και έκφρασης για όλους – ειδικά σε εποχές κρίσης.
Μικρού μήκους ταινίες σημαίνουν μεγάλες ιδέες με μικρά μέσα. Αν η τέχνη έχει τόση δύναμη, τι ρόλο θεωρείτε πως έχει ο πολιτισμός σε μια μικρή πόλη; Ανάσα; Αντίσταση; Ή απλώς πολυτέλεια για λίγους;
Ο πολιτισμός σε μια μικρή πόλη δεν είναι πολυτέλεια – είναι ανάγκη. Είναι ανάσα, γιατί δίνει χώρο στην έκφραση και τη δημιουργικότητα. Οι μικρού μήκους ταινίες, με την αμεσότητα και τη δύναμή τους, αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζονται μεγάλα μέσα για να ειπωθούν μεγάλες αλήθειες.
Σε πόλεις σαν το Αίγιο, ο πολιτισμός γίνεται εργαλείο εξωστρέφειας. Δεν απευθύνεται σε λίγους, αντιθέτως, έχει τη δύναμη να ενώνει, να δίνει φωνή στους νέους, να εμπνέει ακόμα και σε εποχές κρίσης.
Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους που φέρει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δεν είναι απλώς μια πολιτιστική διοργάνωση – είναι μια δήλωση: ότι οι μικρές πόλεις μπορούν να έχουν μεγάλη φωνή στον παγκόσμιο χάρτη της τέχνης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News