Αίγιο: Οριστική μεταφορά του ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα – Ο αντιπρύτανης Μαντζαβίνος στην «Π»

Απλά «μαθηματικά» είναι η περίπτωση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου. Ή, ακόμα πιο εύστοχα, με βάση τις επισημάνσεις και διευκρινίσεις που δίνει, αποκλειστικά στην «ΠτΔ» ο Διονύσιος Μαντζαβίνος, είναι απλή γεωγραφία!

Με μόνη διαφορά, αλλά πολύ σημαντική διαφορά, ότι έχουμε να κάνουμε με θεωρητικά μαθηματικά! Πρακτικά, δεν υπάρχει ακόμα απολύτως τίποτα χειροπιαστό.

Ο κ. Μαντζαβίνος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, προσπαθεί να εξηγήσει τις βασικές πτυχές της υπόθεσης.  

Η απόφαση για μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει (εκτός αν το Υπουργείο τα γυρίσει). Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το πότε θα γίνει η μεταφορά. Αυτό εξαρτάται από ένα και μόνο πράγμα: Πότε θα ετοιμαστούν οι νέες εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Ρίο.

Μέχρι να ετοιμαστούν, το Τμήμα συνεχίζει στο Αίγιο. Μόλις ετοιμαστούν, θα γίνει άμεσα η μεταφορά. Μπορεί ακόμα και μέσα στην νέα σεζόν; Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, αλλά η πρυτανική αρχή δεν το αποκλείει.  

Αυτός είναι και ο λόγος που στα φετινά μηχανογραφικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ορίζεται στο Αίγιο. Στο Αίγιο θα ξεκινήσει η φοιτητική χρονιά 2021-22. Οταν ετοιμαστούν οι εδώ εγκαταστάσεις, τότε θα υλοποιηθεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και του υπουργείου Παιδείας. Κανείς δεν ξέρει, όμως, πότε…

Οι επισημάνσεις του κ. Μαντζαβίνου:

-«Ακόμα δεν μπορώ να σας δώσω σαφή, από χρονικής πλευράς, απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του Τμήματος από το Αίγιο στην Πάτρα. Το θέμα του Αιγίου είναι καθαρά χωροταξικό. Υπάρχει και πιθανότητα να ξεκινήσουμε στο Αίγιο, στη νέα σεζόν, και στην πορεία της χρονιάς να γίνει η μεταφορά».


-«Καταρχάς, πρέπει να προηγηθεί η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που θα εξειδικεύει όλες τις αλλαγές που εισηγήθηκε η Σύγκλητος και ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας. Τι σημαίνει δηλαδή ότι η Γεωπονία στην Αμαλιάδα δεν  θα πάρει φοιτητές; Οι υπάρχοντες τι θα κάνουν; Ολα αυτά, λοιπόν, θα ρυθμιστούν και θα εξειδικευτούν με το ΠΔ. το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσεται. Λογικά, δηλαδή, για το παράδειγμα που προανέφερα, θα μεταφερθούν όλοι οι υπάρχοντες φοιτητές στο Μεσολόγγι».


-«Το θέμα του Αιγίου, όμως, είναι πιο απλό. Είναι καθαρά χωροταξικό. Αν πραγματικά υπάρχουν οι χώροι στο Ρίο που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και ετοιμαστούν, τότε θα τρέξει η μεταφορά, και σύντομα. Αν δεν υπάρχουν οι χώροι ή όσο δεν ετοιμάζονται, θα καθυστερήσει η μεταφορά. Αλλωστε, εξ αρχής αυτή ήταν η συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Τμήματος Φυσικοθεραπείας. Μέχρι να υπάρξουν επαρκείς και αντίστοιχοι χώροι, το Τμήμα θα παραμείνει στο Αίγιο».


-«Βεβαίως και μπορεί η μεταφορά της έδρας του Τμήματος να γίνει και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ανάλογα με το πότε θα ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις στο Ρίο. Γι’ αυτό και σας είπα πως η περίπτωση του Αιγίου είναι μια εύκολη υπόθεση, γιατί έχουμε να κάνουμε απλώς με μια γεωγραφική μετακίνηση και τίποτ’ άλλο. Τα προβλήματα της εφαρμογής για τα άλλα Τμήματα είναι μεγάλα. Είναι χειρότερα κι απ’ τα προβλήματα που προκάλεσε η συνένωση Γαβρόγλου. Το Αίγιο, όμως, είναι καθαρά γεωγραφία».


-«Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, το Τμήμα από το Αίγιο θα έρθει στην Πάτρα. Αυτή είναι η επιδίωξη, εφόσον όμως βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. Τα εργαστήρια της Σχολής έχουν μεγάλες και ιδιαίτερες απαιτήσεις, πρέπει να είναι μεγάλα σε επιφάνεια. Δεν γίνεται να είναι 100 και 150 τ.μ. Και είναι απολύτως κατανοητό αυτό. Αρα χρειαζόμαστε και συγκεκριμένους χώρους. Αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο τι έχουμε, τι θέλουμε και τι μπορούμε να φτιάξουμε, ώστε να ξεκινήσει η δρομολόγηση για την έναρξη της μεταφοράς.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι λόγω του αντικειμένου της Φυσικοθεραπείας, τα εργαστήρια και οι πρακτικές των φοιτητών τους πρέπει να είναι σε συγκεκριμένους χώρους. Δεν μπορούν να πάνε όπου κι όπου. Είναι μια εξειδικευμένη εκπαίδευση και πρακτική που απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές».


Η «ΠτΔ» σκάλισε το θέμα κι από άλλες πλευρές.

Μιλήσαμε με προσωπικό του «επίμαχου» Τμήματος Φυσικοθεραπείας, αλλά και με καθηγητές τριών άλλων Τμημάτων, στην Πάτρα, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα.

Και να τι βγήκε. Είναι το ρεζουμέ απ’ όλερς τις απόψεις που συλλέξαμε.

«Θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πλέον. Η ιστορία για φέτος τελείωσε. Η Φυσικοθεραπεία για τη σεζόν 2021-22 μένει στο Αίγιο. Αυτό είναι βέβαιο. Για την σεζόν 2022-23 δεν ξέρουμε. Θα εξαρτηθεί από το τι θα αναγράφει το μηχανογραφικό των Πανελλαδικών του 2022.

Το υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει εγκρίνει τις εισηγήσεις της Συγκλήτου. Προφανώς θα βάλει στο τραπέζι εισηγήσεις από όλα τα Πανεπιστήμια και μετά θ’ αποφασίσει κατά περίπτωση.

Κατά συνέπεια, για φέτος δεν αλλάζει τίποτα. Το Τμήμα θα μείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο στο Αίγιο. Από την ώρα που το μηχανογραφικό ορίζει ως τόπο της Σχολής το Αίγιο, δεν γίνεται να μεταφερθεί μεσούσης της σεζόν σε άλλη πόλη. Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι το Τμήμα θα λειτουργήσει στο Αίγιο και κανονίζουν να ενοικιάσουν σπίτια. Δεν νομίζω ότι στη μέση της χρονιάς επιτρέπεται να αλλάξει αυτό.

Σημειώστε κι αυτό: υπάρχουν πάνω από δέκα Τμήματα του Πανεπιστημίου τα οποία περιμένουν εδώ και χρόνια καινούργιες εγκαταστάσεις. Κάποια Τμήματα κάνουν μάθημα και σε κοντέινερς, είναι κοινό μυστικό για όλους μας. Θα προηγηθούν οι εγκαταστάσεις της Φυσικοθεραπείας και τα άλλα τμήματα, που περιμένουν εδώ και χρόνια, θα μείνουν στο περίμενε; Μοιάζει πολύ δύσκολο…».




ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ