Αιτωλοακαρνανία: Η χαλαζόπτωση έφερε μεγάλες ζημιές
Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή των Οινιάδων.
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ, χθες Δευτέρα 14 Ιουνίου, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών. Ειδικότερα τα μεγαλύτερα προβλήματα από έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα του Σαββάτου, εντοπίστηκαν στις περιοχές του Νεοχωρίου και της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου.
Το Σάββατο στην περιοχή βρέθηκαν με εντολή του ΥΠΑΑΤ και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού, συνεργάτες του, για την διαπίστωση του μεγέθους της καταστροφής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», από την σφοδρή χαλαζόπτωση ζημιές εντοπίζονται σε περίπου 5.000 στρέμματα που αφορούν εσπεριδοειδή στην περιοχή των Οινιάδων. Ακόμη, ζημιές εντοπίζονται σε 7.000 στρέμματα που αφορούν ελιές, εκ των οποίων το 99% αυτών είναι καλαμών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου Γεράσιμος Μακρής, μιλώντας στην «Π», ανέφερε υπάρχουν καλαμπόκια, βαμβάκια και τριφύλλια που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή των ζημιών.
«Δεν είναι μόνο ότι ισοπεδώθηκε το 100% της παραγωγής» σημείωσε ο κ. Μακρής και στάθηκε στο γεγονός πως το 50% των ελιών που επλήγησαν είναι πεσμένα κάτω, και το υπόλοιπο βρίσκεται στα δέντρα με πληγές ανοιχτές, που τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν οι δευτεροπαθείς παθήσεις. Όποιος καρπός γλιτώσει και δεν σαπίσει, δεν θα είναι εμπορεύσιμος και αναγκαστικά θα γίνει λάδι το οποίο δεν θα είναι υψηλής ποιότητας.
Παράλληλα, ο κ. Μακρής τόνισε πως αν οι παραγωγοί μπουν σε διαδικασία κλαδέματος των προσβεβλημένων φυτών, του χρόνου το 2022 θα έχουν μηδενική παραγωγή ενώ το 2023 θα έχουν παραγωγή στο 50% του 2021.
Ο κ. Μάκρης επεσήμανε πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για την ζημία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι για τις μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις του φαινομένου.
Οι παραγωγοί πλέον καλούνται να πάρουν τα μέτρα τους (διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ, εκκλήσεις-πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση) και από τώρα υπολογίζουν την οικονομική ζημιά την οποία θα βρουν μπροστά τους τα Χριστούγεννα.
Από την πλευρά του ΕΛΓΑ έγινε μία χαρτογράφηση της περιοχής. Δηλαδή από του ξεκίνησε το φαινόμενο και που σταμάτησε και πάρθηκαν κάποια δείγματα ανά περιοχή και έγινε ένας χάρτης βάση του οποίου της επόμενες ημέρες, γεωπόνοι ώστε να κάνουν τις εκτιμήσεις τους, την ώρα που οι πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν τις αιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου κ. Μακρή ο ΥπΑΑΤ Σπ. Λιβανός, ήθελε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό της εκδήλωσης του φαινομένου από το ΤΟΕΒ. Ακόμη, έκανε λόγο για οικονομική ανόρθωση των αγροτών τρίτο και τέταρτο χρόνο, γιατί τα καλλιεργητικά έξοδα αυτά τα χρόνια θα τρέχουν.
Τέλος, να σημειώνεται πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια καταγράφονται παρόμοια φαινόμενα, δείγμα και της κλιματικής αλλαγής.
Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, δεκαετίες πριν υπήρχε μία σφοδρή χαλαζόπτωση ανά 3-4 χρόνια και πλέον παρατηρούνται 3-4 φορές το ίδιο έτος.
ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ
Στην Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε η ασθένεια «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς» που προκαλείται από τον επιβλαβή οργανισμού καραντίνας βακτήριο Pseudomonas syringae p.v. actinidiae.
Το βακτήριο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με διακίνηση μολυσμένων φυτών προς φύτευση (φυτώρια), τα μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ. κλαδέματος) καθώς και με μολυσμένα οχήματα που φέρουν χώμα η υπολείμματα φύλλων στους τροχούς, τα μέσα συσκευασίας (τελλάρα, bins).
Σε μικρές αποστάσεις μεταφέρεται από μολυσμένο οπωρώνα με τον άνθρωπο (παπούτσια που φέρουν λάσπες, ρούχα κλπ) τον αέρα, τη βροχή, την γύρη, το νερό ποτίσματος, τα ζώα, τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί κ.λπ.).
Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News