Αιτωλοακαρνανία: Οι δασικοί χάρτες και οι 13.300 αντιρρήσεις

Στην Αμφιλοχία οι περισσότερες αντιρρήσεις – Απλήρωτοι ακόμη όσοι στελεχώνουν τις επιτροπές

δασικοί χάρτες

Όχι δέκα ούτε εκατό, αλλά 13.300 είναι οι αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία για τους δασικούς χάρτες σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, που όπως αναφέρει, 100 με 120 αντιρρήσεις διεκπεραιώνονται το μήνα από κάθε επιτροπή από τις πέντε που έχουν συσταθεί στο νομό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν υποβληθεί συνολικά 13.300 αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών από θιγόμενους πολίτες, με τις περισσότερες να παρουσιάζονται στην περιοχή «εμβέλειας» του δασαρχείου Αμφιλοχίας!

Η εξέταση των ενστάσεων προχωρά κανονικά πλέον (μετά την καθυστέρηση που είχε σημειωθεί κατά την περίοδο της στάσης εργασίας των δικηγόρων για την υπόθεση των Πρωτοδικείων Αγρινίου και Μεσολογγίου) και κάθε επιτροπή, από τις πέντε που έχουν συσταθεί, διεκπεραιώνει περίπου 100 με 120 αιτήσεις αντιρρήσεων τον μήνα!

Τα μέλη που συγκροτούν τις επιτροπές έχουν ξεκινήσει την εργασίας τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί!

Ωστόσο, σε καθημερινή βάση μελετούν τα στοιχεία και διασταυρώνουν για την κάθε έκταση, για την οποία ο θιγόμενος πολίτης έχει καταθέσει αίτηση αντίρρησης, αεροφωτογραφίες του 1945 με τις πρόσφατες, ώστε να αποφανθούν.

Στην περίπτωση που η απόφαση της επιτροπής για μια συγκεκριμένη έκταση είναι αρνητική ο θιγόμενος πολίτης, ο ενδιαφερόμενος, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στοΣυμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να αποφανθεί αυτό, ενώ αν η απόφαση της επιτροπής είναι θετική, τότε ο ενδιαφερόμενος αποκτά άμεσα το δικαίωμα για όποια συναλλαγή ή δοσοληψία επιθυμεί χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, αν και η διόρθωση στο κτηματολόγιο δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει άμεσα!

Μιλώντας στη «Σ» η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας Αναστασία Λεπίδη και αναλύοντας το ζήτημα προς πάσα κατεύθυνση επεσήμανε:

«στην Αιτωλοακαρνανία έχουν κατατεθεί περίπου 13.300 αντιρρήσεις στο πλαίσιο των δασικών χαρτών εκ των οποίων οι 1.203 ήταν πρόδηλες. Συγκεκριμένα δηλαδή κάποιες διοικητικές πράξεις, διοικητικά λάθη υπηρεσιών, τα οποία διορθώθηκαν άμεσα. Κάποια όμως εξ’ αυτών είχαν θετική έκβαση, ενώ κάποια είχαν αρνητικά έκβαση, δεν έγιναν δηλαδή αποδεκτά σαν πρόδηλα λάθη.

Στο πλαίσιο των αντιρρήσεων γενικότερα υπήρχαν περιπτώσεις που παρουσιάζονταν σαν δασικές εκτάσεις τόσο στην αεροφωτογραφία του 1945 όσο και στην πρόσφατη αεροφωτογραφία, ενώ άλλες περιπτώσεις αφορούσαν εκτάσεις γης που είναι εκχερσωμένες, αν και στην αεροφωτογραφία του 1945 ήταν δασικές εκτάσεις.

Οι δύο αυτές «κατηγορίες» είναι οι κυριότερες για τις οποίες υπήρξαν αντιρρήσεις, όπως επίσης υπήρξαν αντιρρήσεις και σε περιπτώσεις που εντάσσονται στην εμβέλεια των «κατηγοριών» αυτών.

Για την εξέταση των ενστάσεων έχουν συσταθεί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία πέντε επιτροπές, μια επιτροπή δηλαδή ανά δασαρχείο, με εξαίρεση το δασαρχείο της Αμφιλοχίας στο οποίο υπάρχουν δύο επιτροπές, διότι στην περιοχή της Αμφιλοχίας παρουσιάζονται οι περισσότερες ενστάσεις στο νομό.

Οι επιτροπές έχουν ξεκινήσει σχεδόν εδώ και ένα χρόνο να μελετούν τις αντιρρήσεις, αν και σημειώθηκε κάποια καθυστέρηση κατά την περίοδο της στάσης εργασίας των δικηγόρων για την υπόθεση των Πρωτοδικείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από τον Ιούνιο έχουν όμως ξεκινήσει και πάλι κανονικά την δουλειά τους οι επιτροπές.

Σε μηνιαία βάση εξετάζονται ανά επιτροπή μεταξύ 100 και 120 αιτήσεις αντιρρήσεων. Με ελάχιστο αριθμό τις 100 σε μηνιαία βάση δηλαδή εξετάζονται τουλάχιστον 500 αιτήσεις αντιρρήσεων σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας.

Στην περίπτωση που υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση από την επιτροπή, ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) για να αποφανθεί αυτό τελικά, ενώ όταν υπάρχει θετική εισήγηση ο ενδιαφερόμενος θα αναμένει ώστε η απόφαση να ενσωματωθεί στο δασικό χάρτη, όπου θα γίνει και η ολική κύρωσή του. Ωστόσο, να τονίσουμε πως με την έκδοση της θετικής απόφασης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν σε όποια συναλλαγή ή δοσοληψία επιθυμούν χωρίς κανένα πρόβλημα».

«Στόχος να έχει ολοκληρωθεί το 80% των αντιρρήσεων πριν το τέλος του 2025»

Πανελλαδικά έχουν εξεταστεί από τον Απρίλιο και έπειτα περισσότερες από 79.000 ενστάσεις για την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Συνολικά oι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στους δασικούς χάρτες ξεπέρασαν τις 330.000, ενώ έως σήμερα είναι αξιοσημείωτος ο αριθμός που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία- οι ιδιοκτήτες να μένουν με δεμένα χέρια και να μην μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν την περιουσία τους έως ότου εξεταστεί η περίπτωσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, Ευστάθιος Σταθόπουλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Green Deal 2024 που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των δασικών χαρτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, Ευστάθιος Σταθόπουλος

«Το 1833 ιδρύθηκε η Δασική Υπηρεσία και μέχρι το 2010 δεν είχε ξεκινήσει προσπάθεια για δασικούς χάρτες… Δεν έχουμε δασικούς χάρτες ούτε τώρα, έως έναν βαθμό. Τουλάχιστον, όμως, έχουμε κατά 91% κυρωμένους δασικούς χάρτες πλέον» ανέφερε με νόημα ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι, με 1-2 κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να ανακοινώσουμε, να έχουμε ολοκληρώσει το 80% των αντιρρήσεων πριν το τέλος του 2025. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Τώρα είμαστε λίγο πάνω από το 30%, θέλουμε να έχουμε φθάσει σε ένα 75-80%. Σε κάθε περίπτωση, έχει επιτευχθεί ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στους δασικούς χάρτες, δεδομένων των διαφόρων κρίσεων και όσων άλλων συνέβησαν».

Διαβάστε επίσης:

 

Αχαΐα: Ανοιξε η πλατφόρμα «myΘέρμανση», πόσο επίδομα θα πάρετε – Παραδείγματα για κάθε περιοχή

Ζελένσκι: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του Τραμπ

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι: Έρχεται το 2025 στα επείγοντα – Σε ποια μεγάλα νοσοκομεία και πώς θα χρησιμοποιείται

Μετεγγραφές φοιτητών: Από σήμερα και έως την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 η υποβολή αιτήσεων

Κακοκαιρία Alexandros: Χιόνια στα βορειοδυτικά, βροχές στην υπόλοιπη Ελλάδα – Πότε θα υποχωρήσουν τα φαινόμενα

Viral στις ΗΠΑ η Λατινοπούλου: Το βίντεο του  υποψήφιου υπουργού Δικαιοσύνης για τη νίκη Τραμπ

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Οι αγαπημένοι προορισμοί των Πατρινών, πού θα περάσουν φέτος τις γιορτές

Χειμερινά μανικιούρ: Τα κορυφαία trends για κομψότητα και λάμψη

Χριστούγεννα: Ξεκινά η νηστεία, τι επιτρέπεται να φάμε;

«Δεν περίμενα να γίνω viral»: Τι λέει η Μαριγκόνα που εντυπωσίασε με την παρουσία της το ΣΕΦ ΒΙΝΤΕΟ

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2025, τα SOS για τους ιδιοκτήτες