Ακτές της Αχαΐας: Πρόστιμα για κατάληψη αιγιαλού και παραλία με… ρεζερβέ
Η Κτηματική Υπηρεσία τσεκάρει τραπεζοκαθίσματα στα βότσαλα. Μετά την Πάτρα, η σειρά της Αιγιάλειας, με κατάσχεση σε επιχείρηση χωρίς αδειοδότηση. Πάνω από 300 οι «καρφωτές» από πολίτες. Την ίδια ώρα, νέο τοπίο με τηλεφωνική κράτηση για ξαπλώστρες και τραπέζια δίπλα στη θάλασσα από Πατρινούς.
Σε σαρωτικούς ελέγχους έχει επιδοθεί από τις αρχές της εβδομάδας η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σε παραλίες της Αχαΐας, στο πλαίσιο τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων για να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη της κατάληψης αιγιαλού, από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής.
Οπως αποκάλυψε χθες η «Πελοπόννησος», η Κτηματική Υπηρεσία επέβαλε ήδη το πρώτο πρόστιμο σε επιχείρηση εστίασης των Βραχνεΐκων, για μη αδειοδοτημένη κατάληψη παραλίας με τραπεζοκαθίσματα.
Η επιχείρηση, όπως πληροφορείται η «Π», είχε αναπτύξει πλήρη εξοπλισμό τραπεζοκαθισμάτων πάνω σε εξέδρα, χωρίς να έχει προβεί στην προβλεπόμενη από τον νόμο έκδοση άδειας χρήσης αιγιαλού, με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί σε βάρος της πρόστιμο ύψους 13.000 ευρώ. Ο χώρος της παραλίας όπου είχε αναπτυχθεί παράνομα ο εξοπλισμός σφραγίστηκε και τα τραπεζοκαθίσματα κατασχέθηκαν, ενώ ειδοποιήθηκε ο Δήμος Πατρέων προκειμένου εντός 48 ωρών το αργότερο να τα απομακρύνει με δικά του μέσα, διαφορετικά, κατά την πρόβλεψη του νόμου θα χάσει το 5% των εσόδων από το σύνολο των παραχωρούμενων εκτάσεων αιγιαλού στα διοικητικά του όρια.
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν χθες σε παραλίες της Αιγιάλειας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κτηματική Υπηρεσία προχώρησε στην επιβολή ενός ακόμα προστίμου και στην κατάσχεση εξοπλισμού από επιχείρηση που είχε αναπτύξει, χωρίς αδειοδότηση, ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία της Ακολης.
Συγκεκριμένα, είχε γίνει κατάληψη αιγιαλού σε έκταση περίπου 30 τ.μ. και το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν στα 1.200 ευρώ.
Η Κτηματική Υπηρεσία έχει ήδη δεχθεί πάνω από 300 καταγγελίες για αυθαιρεσίες καταστημάτων σε παραλίες, εκ των οποίων μόνο οι 20 είναι επώνυμες. Οι περισσότερες αφορούν στις παραλίες της Ροδοδάφνης, των Διγελιωτίκων και του Ελαιώνα. Επίσης, πολλές καταγγελίες προέρχονται και από Ρίο και Αγιο Βασίλειο και Βραχνέικα.
Παράλληλα, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες και τακτικούς ελέγχους ολόκληρων περιοχών, για να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα νόμιμα, με βάση την άδεια που έχει παραχωρηθεί στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 60.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Οι καταγγελίες γίνονται μέσα από την εφαρμογή my coast που υπάρχει ήδη στο App Store και στο Google Play. Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης μπορεί να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που πρέπει να είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).
Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Στην παραλία με… ρεζερβέ
Τηλεφωνική κράτηση για ένα σετ ξαπλώστρες και για τραπέζι δίπλα στην θάλασσα, κάνουν πολλοί Πατρινοί προκειμένου να καταφέρουν να απολαύσουν μια ανάσα δροσιάς αυτό το καλοκαίρι. Και σε αυτή την περίπτωση για μια καλή θέση, η προσέλευση θα πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί.
Το θετικό είναι πως, οι πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο αδειοδότητης των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται αιγιαλό, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα δεν έχει επιφέρει επιπλέον χρεώσεις για τους λουόμενους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης – Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς, μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1, περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί στις παραλίες της περιοχής. «Ολοι έχουμε διαπιστώσει μια διαφορετική εικόνα στις παραλίες, όπου ο κόσμος πρέπει να κάνει κράτηση πλέον, για να βρει ελεύθερη ξαπλώστρα και ομπρέλα σε ημέρες και ώρες αιχμής. Και πολλές φορές, η κράτηση γίνεται και για τραπέζι στην παραλία» τόνισε.
Να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Αχαΐα ο κανόνας για τις κρατήσεις ομπρελών και ξαπλωστρών είναι δωρεάν. Το πολύ να περιλαμβάνει μια ελάχιστη κατανάλωση για καφέ και νερό.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Το θέμα όμως, που απασχολεί έντονα τον κλάδο, είναι η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ροφήματα. Σύμφωνα με τον Τ. Γιατρά, αυτή η αλλαγή προκάλεσε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων από 30 έως 70 λεπτά στα συγκεκριμένα είδη. «Αυτή ήταν μια απόφαση-χτύπημα direct για τον κλάδο, που λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ του αθέμιτου ανταγωνισμού» τόνισε και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο προσέφερε συγκριτικό πλεονέκτημα στις υπηρεσίες delivery και take away, κάνοντας λόγο για υποκινούμενη ενέργεια. Μάλιστα, αιτιολόγησε αυτό το συμπέρασμα, λέγοντας ότι σε ένα οικονομικό περιβάλλον με υπερέσοδα 3 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, τι νόημα είχε ένα μέτρο που θα εισφέρει άλλα 42 εκατ. ευρώ σε έσοδα, από μια κυβέρνηση που μέχρι πρότινος επέμενε πως η αύξηση των φόρων μειώνει την εισπραξιμότητα;
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα: «Κούρεμα» στον κρυφό συντελεστή δόμησης, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κορονοϊός: Πόσο καιρό θα διαρκέσει η καλοκαιρινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Πάνω από 173.000 θέσεις
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News