Άμβλωση: Οι αυστηρότεροι νόμοι παγκοσμίως με φόντο την κατάργηση της ιστορικής απόφασης των ΗΠΑ
Η σκέψη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την άμβλωση αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα Politico
Η συζήτηση γύρω από την άμβλωση έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ με την οποία αναγνωρίστηκε πανεθνικά το δικαίωμα σε αυτή.
Η σκέψη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την άμβλωση αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα Politico, η οποία επικαλέστηκε το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο στη χώρα αλλά και στον κόσμο, ενώ σε κάποιες πολιτείες έχει ήδη απαγορευθεί το δικαίωμα των γυναικών μετά την 6η εβδομάδα κύησης.
Ωστόσο, η άμβλωση είναι ένα θέμα που συζητείται ακόμα σε πολλές χώρες και έχουν επιβληθεί αυστηρότατοι νόμοι για αυτή ενώ παράλληλα σε κάποιες άλλες έχει απαγορευτεί πλήρως.
Τα στοιχεία της άμβλωσης σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Περίπου 73 εκατ. αμβλώσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με το 61% από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και το 29% από όλες τις εγκυμοσύνες να καταλήγουν σε άμβλωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος σημειώνει ότι περίπου το 45% όλων των αμβλώσεων είναι μη ασφαλείς, εκ των οποίων το 97% γίνεται σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Βάσει των πληροφοριών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και από την οργάνωση Guttmacher Institute και το Κέντρο για τα Δικαιώματα στην Αναπαραγωγή (Center for Reproductive Rights), που και τα δύο στηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, «η μη ασφαλής άμβλωση είναι κορυφαία –αλλά αποτρέψιμη—αιτία μητρικών θανάτων και νοσηρότητας».
Σε ποιες χώρες απαγορεύεται εντελώς η άμβλωση
Υπάρχουν 16 χώρες όπου η άμβλωση απαγορεύεται εντελώς. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ιράκ, οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Σενεγάλη, η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Δικαιώματα στην Αναπαραγωγή.
Περίπου 30 ακόμα χώρες την επιτρέπουν μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, με τον σχετικό κατάλογο να περιλαμβάνει τη Νιγηρία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ.
Μάλιστα, περίπου το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση στην άμβλωση είναι παράνομη ή υπόκειται σε περιορισμούς.
Οι νόμοι που έχουν επιβληθεί κατά της άμβλωσης:
Στις ΗΠΑ, μια σειρά από περιοριστικούς, υποστηριζόμενους από τους Ρεπουμπλικάνους, νόμους έχουν ψηφιστεί σε πολιτειακό επίπεδο, με το κατά πλειοψηφία Συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο να ετοιμάζεται να ταχθεί υπέρ την ανατροπής του νόμου του 1973 που νομιμοποίησε τη διαδικασία σε όλη τη χώρα.
Τον Ιανουάριο του 2021, η Πολωνία έθεσε σε ισχύ απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις που γίνονται λόγω προβλημάτων του ίδιου του εμβρύου, απαγορεύοντας τον συνηθέστερο από τους λίγους νόμιμους λόγους για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης σε μια κατά βάση καθολική χώρα.
Το Ελ Σαλβαδόρ έχει από τις αυστηρότερες στον κόσμο νομοθεσίες για την άμβλωση, με τη διαδικασία να απαγορεύεται χωρίς εξαιρέσεις από το 1998. Σε πάνω από 180 γυναίκες που αντιμετώπισαν έκτακτα γυναικολογικά προβλήματα ασκήθηκαν διώξεις για άμβλωση ή ανθρωποκτονία τα τελευταία 20 χρόνια.
Στις γυναίκες στη Μάλτα απαγορεύεται η πρόσβαση στην άμβλωση, ακόμα κι αν κινδυνεύει η ζωή τους. Είναι η μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που απαγορεύει εντελώς τη διαδικασία. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν έως και φυλάκιση τριών ετών.
Η Σενεγάλη απαγορεύει την άμβλωση αλλά η ιατρική δεοντολογία στη χώρα την επιτρέπει εάν συμφωνήσουν τρεις γιατροί ότι χρειάζεται για να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας. Μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι κανόνες αυτοί αναγκάζουν τις γυναίκες να υποβάλλονται κρυφά σε αμβλώσεις και, ως ύστατη λύση, να σκοτώνουν τα ίδια τους τα βρέφη.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η άμβλωση είναι παράνομη εκτός κι αν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας ή υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δεν θα επιβιώσει. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως ένα έτος και βαρύ πρόστιμο. Οι γυναίκες που ζητούν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο για αποβολή μπορεί να κατηγορηθούν για απόπειρα άμβλωσης.
Η νομοθεσία κατά της άμβλωσης στις Φιλιππίνες προέρχεται από την εποχή της ως αποικίας της Ισπανίας. Η άμβλωση απαγορεύεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Περίπου 1.000 γυναίκες στις Φιλιππίνες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω επιπλοκών. Η Ισπανία είναι μεταξύ των 50 και πλέον χωρών που έχουν απελευθερώσει το νόμο για τις αμβλώσεις τα τελευταία 25 χρόνια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News