Αναζήτηση της συνταγής για την επιστροφή της Κεντροαριστεράς για τους Μαρίν, Μπλερ, Στάρμερ, Τριντό

Η συνάντηση στον Καναδά για να δουν πως θα καταφέρουν να νικήσουν τον δεξιό λαϊκισμό.

κεντροαριστερά Tζάστιν Τριντό, Σάνα Μαρίν, Τζασίντα Άρντερ στη σύνοδο νυν και πρώην ηγετών της Κεντροαριστεράς στο Μόντρεαλ / Φωτογραφία: AP Photo

Ένα τέταρτο του αιώνα αφότου ο Τόνι Μπλερ και ο Μπιλ Κλίντον ανακήρυξαν τον «Τρίτο Δρόμο», τη θεωρία που συνέβαλε στην ανάρρηση της Κεντροαριστεράς στην εξουσία σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, προοδευτικοί νυν και πρώην ηγέτες συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Μόντρεαλ του Καναδά για να βρουν τη συνταγή που θα τους επιστρέψει να νικήσουν τον δεξιό λαϊκισμό.

Στόχος του «αριστερού κονκλαβίου», όπως αποκάλεσαν βρετανικά ΜΜΕ τη σύνοδο κορυφής της “Global Progress Action” στον όγδοο όροφο του τετράστερου ξενοδοχείου Westin, να βρουν πώς θα μετατρέψουν σε ψήφους «προοδευτικές» πολιτικές σε θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και μια ενεργή βιομηχανική πολιτική, ώστε η εκτοπισμένη συχνά από λαϊκιστικά, δεξιά κόμματα Κεντροαριστερά να ξαναβρεί το δρόμο προς την εξουσία.

κεντροαριστερά

Στάρμερ: Υπάρχει η δυνατότητα προοδευτικής στροφής

Για τον ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ η σύνοδος κορυφής της Κεντροαριστεράς ήταν μια ευκαιρία να εμφανιστεί στην παγκόσμια σκηνή δίπλα σε προβεβλημένους ηγέτες, όπως ο Τριντό, η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, η πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που ευελπιστεί να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν και ο Τόνι Μπλερ, το ινστιτούτο του οποίου (“Tony Blair Institute for Global Change”) υποστήριξε την καναδική προοδευτική δεξαμενή σκέψης Canada 2020 και το αμερικανικό κέντρο πολιτικών μελετών Centre for American Progress Acrtion Fund στη διοργάνωση του συνεδρίου.

«Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα μιας προοδευτικής στροφής», είπε ο Στάρμερ, σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν το 2024 να εξασφαλίσουν αποφασιστικές νίκες για κεντροαριστερές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου οι Εργατικοί προηγούνται σταθερά με διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις των Τόρηδων, οι οποίοι οδεύουν πιθανώς στη χειρότερη ήττα τους εδώ και έναν αιώνα. «Και προφανώς ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Τριντό: Η Κεντροαριστερά να δώσει προτεραιότητα στις καθημερινές ανάγκες των ψηφοφόρων

Αλλά το γεγονός ότι ο οικοδεσπότης της συνόδου, Τζάστιν Τριντό αντιμετωπίζει προβλήματα στον Καναδά, όπως και ο Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και ο Άντονι Αλμπανέζε στην Αυστραλία υπενθύμισαν στους συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες συνάντηση προοδευτικών ηγετών του πλανήτη τις δυσκολίες που συναντά η Κεντροαριστερά, ενώ πλανάται το φάσμα της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Τριντό τόνισε ότι οι κεντροαριστεροί πολιτικοί μπορούν να ελπίζουν σε νίκη επί των πολιτικών αντιπάλων τους μόνον αν καταφέρουν να συνδέσουν καλύτερα τους ευγενείς στόχους τους με τα καθημερινά προβλήματα των ψηφοφόρων.

«Αν δεν ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των ανθρώπων αναφορικά με την καθημερινότητά τους, τότε δεν πρόκειται να συνδεθούμε μαζί τους», είπε . «Η προοδευτική υπόσχεση ενός καλύτερου, δικαιότερου κόσμου, συνέχισε ο Τριντό, είναι πολύ φιλόδοξη για να έχει απήχηση σε ανθρώπους που μπορεί να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Ο στόχος, είπε, είναι «να κάνουμε τους ανθρώπους να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον αλλά και να παρηγορούνται στις σημερινές τους προκλήσεις» παρουσιάζοντας προοδευτικούς στόχους – όπως μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – ως βιώσιμες λύσεις. «Εκεί πρέπει να συνδεθούμε με τους ανθρώπους».

Και αντιπαρέβαλε αυτήν την προσέγγιση με εκείνη δεξιών λαϊκιστών πολιτικών, οι οποίοι όπως είπε, συχνά «αντανακλούν και υποδαυλίζουν τον θυμό, την απογοήτευση και το άγχος που έχουν οι άνθρωποι, δίνοντας τους την αίσθηση ότι τους αφουγκράζονται.» Ενά δεν δώσουμε απαντήσεις, προειδοποίησε, ο κόσμος θα στραφεί σε αυτούς «που φωνάζουν πιο δυνατά και εμφανίζονται πιο αγανακτισμένοι δίπλα τους».

Σύμφωνα με το ifimerida, ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και η Νεοζηλανδή πρώην πρωθυπουργός: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε δίπλα σε έναν φλεγόμενο κάδο απορριμμάτων και να μην αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια φωτιά», είπε η Τζασίντα Άρντερν. «Η ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ψηφοφόρων τους παρέχει αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση του ευρύτερου διαλόγου για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα».