Αντίδραση από τους δημάρχους Αλεξόπουλο-Μπαρή για τα προβλήματα των ΟΤΑ: «Αναχρονιστικό μοντέλο λειτουργίας»

Αναφέρθηκαν στην έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση – Σε άλλη συνεδρία αναλύθηκε το θέμα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

ΟΤΑ Οι Γ. Αλεξόπουλος και Θ. Μπαρής μίλησαν για τα κακώς κείμενα στους ΟΤΑ

Στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια και στην ανάγκη να αλλάξει αυτό το αναχρονιστικό μοντέλο, στάθηκαν οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Γρήγορης Αλεξόπουλος και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής κατά την ομιλία τους στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης που διοργανώνει η «Πελοπόννησος».

Οι δύο δήμαρχοι μίλησαν στην ενότητα οι «ΟΤΑ αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, την πολιτική προστασία, τις υποδομές και την κοινωνική συνοχή» και καυτηρίασαν τα ζητήματα που υπάρχουν, κάνοντας γνωστό ότι πλέον θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε: «Είχαμε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ στο Αγρίνιο, θέλοντας να δούμε πώς αυτά τα θέματα θα τα προωθήσουμε γιατί το μοντέλο είναι αναχρονιστικό. Τα προβλήματα είναι τεράστια, είναι χρονίζοντα και βασίζονται κυρίως στο ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι εφοδιασμένη με τα εργαλεία που απαιτούνται. Συνεχώς προστίθενται νέες αρμοδιότητες που δεν συνοδεύονται από πόρους, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό με αποτέλεσμα να έχουμε τελμάτωση και γι’ αυτό θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ενα παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους ΟΤΑ είναι ο κανονισμός πυροπροστασίας, όπου έχει μεταβιβάσει όλες τις ευθύνες στην αυτοδίοικηση ενόψει καλοκαιριού».

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μπαρής σημείωσε: «Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά εγώ θα σταθώ στις υποδομές, οι οποίες στη χώρα μας φτιαχτήκαν κύριως στη δεκαετία του ‘80 , αλλά σήμερα είναι ανεπαρκείς για τα φαινόμενα που υπάρχουν. Το βασικότερο είναι να συντηρήσουμε αυτές που υπάρχουν και μετά να δούμε τις νέες. Για τον κανονισμό πυροπροστασίας έχουν δοθεί δύο παρατάσεις και είμαι βέβαιος ότι δεν αρκούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σε καλή φάση και εμείς πήραμε απόφαση αυτά τα προβλήματα να τα δημοσιεύουμε για να γνωρίζει ο κόσμος».

Για το θέμα της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού σε δήμους έγινε εκτενής συζήτηση σε άλλη συνεδρία. Στη συνέδρια μίλησαν ο Αθανάσιος Ράπτης, διευθυντής της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ο Θεόδωρος Τσέκος, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης και ο Θόδωρος Καμπερος, διευθυντής της ΠΕΔ.

ΟΤΑ

Οι κ. Καμπέρος, Τσέκος και Ράπτης κατά την συνεδρία

Ο Θεόδωρος Καμπέρος επεσήμανε: «Η κεντρική διοίκηση, τα επιτελικά όργανα, ΚΕΔΕ έχουν αντιληφθεί όλα αυτά τα χρόνια το αδιέξοδο. Εχουμε πόρους, έχουμε ΕΣΠΑ, αλλά έχουμε αδυναμία απορρόφησης. Δυστυχώς, ζούμε σε μια τάση συγκεντρωτισμού και υπάρχει μια ανησυχία για την τάση που έχει παρατηρηθεί τελευταία με το προσωπικό να συγκεντρώνεται στην Αθήνα. Η περιφέρεια χρειάζεται επιπλέον επιστήμονες, μηχανικούς για τα περιφερειακά μικρά έργα».

Ο Θανάσης Ράπτης υπογράμμισε: «Τα προβλήματα που δημιουργεί η αποστελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αν τα συγκεντρώσουμε θα λέγαμε ότι σου στερούν τη δυνατότατα να σχεδιάσεις αναπτυξιακή πολιτική. Επίσης, σημαίνει έλλειψη της σύγχρονης τεχνολογίας, αν δεν την έχεις, δεν μπορείς να εφαρμόσεις και τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία στον πολίτη.».

Τέλος, ο Θεόδωρος Τσέκος, σχολίασε: «Είναι πολύ μεγάλο θέμα η στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς με τις συνταξιοδοτήσεις αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες για να μείνουν στη χώρα και να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε ανθρώπους που σε ένα μεγάλο βαθμό να είναι επιστήμονες και να έχουν αυξημένη ικανότητα και τεχνογνωσία. Εκεί υπάρχει κενό».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πυροπροστασία: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με τις δηλώσεις για τους καθαρισμούς των οικοπέδων

Πάτρα: Γέμισε φίδια η πόλη! Βρήκε ερπετό στη μπαγκαζιέρα του δικύκλου

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω, πόσοι εκλέγονται και ποιό είναι το όριο για τα κόμματα

Μεταθανάτια τα τραύματα στον ηλικιωμένο που βρέθηκε απανθρακωμένος στα Λιόσια