Αντλούν από τα 250 μέτρα βάθος οι αγρότες της Ωλενίας – Πιάνουν πάτο για λίγο καθαρό νερό
Οι εκατοντάδες γεωτρήσεις έχουν χαμηλώσει σε επικίνδυνο σημείο τον υδροφόρο ορίζοντα – Λύσεις ανάγκης στο νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου αναζητούν οι παραγωγοί στη Δυτική Αχαΐα
Λύσεις ανάγκης προσπαθούν να βρουν οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα της νιτρορύπανσης και της υφαλμύρινσης των υπογείων υδάτων, το οποίο όπως φάνηκε από την έρευνα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, είναι πολύ οξύ.
Από μετρήσεις που έγιναν σε 114 σταθμούς της Δυτικής Πελοποννήσου, προέκυψε ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται 20 σημεία υδροληψίας (18%) που αποδίδονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες και ακόμα 12 σημεία υδροληψίας βρέθηκαν ακατάλληλα λόγω φυσικών αιτίων (11%).
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Λακκόπετρας Χρήστος Μπεκίρης αναγνώρισε το οξύ πρόβλημα της νιτρορύπανσης και της αφαλμύρινσης στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, το οποίο είναι γνωστό και στις αρμόδιες Αρχές εδώ και χρόνια. Μάλιστα, η ρύπανση των υπογείων υδάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή, τόσο στην ποσότητα της σοδειάς των προϊόντων όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Εάν το νερό της άρδευσης ήταν ποιοτικά καλύτερο, η παραγωγή θα αυξανόταν κατά 30-40%, είπε ο κ. Μπεκίρης, ενώ η περιοχή θα μπορούσε να αναπτύξει επιπλέον την κτηνοτροφία, γιατί θα ήταν πιο εύκολη η καλλιέργεια καλαμποκιού και τριφυλλιού για ζωοτροφή.
Ετσι, οι παραγωγοί αναζητούν λύσεις ανάγκης στο νερό από το φράγμα Πείρου- Παραπείρου, όμως στα χωριά Λακκόπετρα, Λιμνοχώρι, Γομοστό και Σαγέικα το δίκτυο δεν έχει φτάσει ακόμα, γι’ αυτό είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να δοθεί λύση με τη διώρυγα από το φράγμα Πηνειού.
Στη λεκάνη της ΒΙΠΕ Πατρών οι παραγωγοί δεν έχουν πρόβλημα με την ποιότητα των υπογείων υδάτων, είπε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας Αλέκος Θανόπουλος. Ομως, η εντατική καλλιέργεια και οι εκατοντάδες γεωτρήσεις έχουν χαμηλώσει σε επικίνδυνο σημείο τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι γεωτρήσεις της περιοχής τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα 200-250 μέτρα βάθος για να βρουν νερό, από τα 50-60 μέτρα που χρειάζονταν παλαιότερα. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις όλο και πιο μεγάλες αντλίες που χρησιμοποιούν οι αγρότες και την εκτόξευση του κόστους για ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που περνάει και στις τιμές των προϊόντων.
Μάλιστα, ο κ. Θανόπουλος εξέφρασε την ανησυχία ότι η συγκράτηση των νερών του Πείρου και του Παραπείρου στα φράγματα Αστερίου και Βαλμαντούρας θα έχει ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της κατάντη περιοχής στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό και τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου άρδευσης, για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες απώλειες και να αυξηθεί η στρεμματική κάλυψη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News