ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Επανέρχεται θέμα Νομικής στην Πάτρα – Η επιστολή Κατσανιώτη, το παρασκήνιο
Στο προσκήνιο πάλι το μείζον αίτημα της Ακαδημαϊκής κοινότητας για ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ενα κομβικό ακαδημαϊκό θέμα της Πάτρας, που όμως έμελλε να μετατραπεί σε έντονα πολιτικό, κατά τη χρονική περίοδο μετάβασης της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην επόμενη της ΝΔ, επανέρχεται έμμεσα στο προσκήνιο, διανθισμένο τόσο με αποκαλυπτικά στοιχεία από την τότε χρονική περίοδο, όσο όμως και με νέα, που πιθανά επαναφέρουν το ζήτημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, αν όχι ακόμα και σε κυβερνητικό.
Πρόκειται για την επίμαχη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, επί θητείας Γαβρόγλου, να συστήσει και βέβαια να λειτουργήσει Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απόφαση την υλοποίησή της οποίας ανέκοψε μετά τις εκλογές του 2019 η διάδοχη ηγεσία της υπουργού Νίκης Κεραμέως, με το σκεπτικό της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι «η χώρα έχει ήδη αρκετές Νομικές Σχολές… και πόσους δικηγόρους χρειάζεται να βγάλει στην ελληνική αγορά;»!
Κι όμως, την περίοδο εκείνη, κατά την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αναφανδόν κατά μίας ακόμα Νομικής στη χώρα και η Πάτρα «έβραζε» για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης Τσίπρα, στο παρασκήνιο υπήρχαν και εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ, που έφθασαν μάλιστα να απασχολήσουν την ηγεσία του κόμματος.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πελοπόννησος», με ημερομηνία 24/12/2018 ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ζητούσε και τον προέτρεπε με επιχειρήματα το κόμμα να μην παρεμποδίσει τη σύσταση Νομικής στην Πάτρα, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της παράταξης για το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Δεν είναι διόλου τυχαίο -και μάλιστα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τωρινή νομοθέτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- πως ο κυβερνητικός βουλευτής δεν τάσσεται μόνο κατά της απαγόρευσης Νομικής Πατρών, αλλά απευθυνόμενος στον πρόεδρό του χρησιμοποιεί την ενδεικτική φράση… «όχι 4, αλλά 14 Νομικές στη χώρα, αρκεί να τηρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια, να υπάρχει βιωσιμότητα, master plan και σεβασμός στον Ελληνα φορολογούμενο».
Επίσης, ο Α. Κατσανιώτης στην επιστολή του προς τον Κ. Μητσοτάκη, το 2018, αντιπαραβάλλει στο «όχι» για τη Νομική Πάτρας το ότι πολλοί απόφοιτοι λυκείου από την Ελλάδα φεύγουν για την Κύπρο ή άλλες χώρες του εξωτερικού, επιχείρημα που αποτέλεσε τελευταία το βασικό αφήγημα της ίδιας της ΝΔ και της κυβέρνησης για να περάσει το νομοσχέδιο περί μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Έρχεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων της χώρας;
Τα παραπάνω φαίνεται πως τείνουν να διαμορφώσουν και το αύριο του καθεστώτος λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News