ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι γνωματεύσεις των γιατρών για το νεκρό βρέφος από την Κάτω Αχαΐα – Τι γίνεται με τον γονιδιακό έλεγχο
Στην «Πελοπόννησος της Δευτέρας» οι γνωματεύσεις των γιατρών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», οπού κατέληξε το δυο μηνών βρέφος από την Κάτω Αχαΐα. Στον Ιατροδικαστή Κραββαρίτη ο ιατρικός φάκελος.
Τρεις μήνες χρειάστηκε για να παραδοθεί στη μητέρα του 2 μηνών βρέφους από την Κάτω Αχαΐα, το οποίο κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από νοσηλεία ενός μήνα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», στην Αθήνα, ο ιατρικός φάκελος του παιδιού.
Παρελήφθη από τη δικηγόρο της 23χρονης, Βούλα Δημητριάδου, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με αδικαιολόγητη, όπως επισημαίνεται, καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ιατρών που δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», το παιδί σιτιζόταν κανονικά, ήταν υπερκινητικό, η εικόνα του ήταν καλή, δεν ήταν ωχρό. Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε δύο σοβαρά επεισόδια, με τους γιατρούς, όπως είχε δηλώσει και η μητέρα, να καταλήγουν «πως έχει επιληψία».
Οπως είχε αποκαλύψει η «Π», η 23χρονη μητέρα που σε διάστημα 14 μηνών έχασε δυο κοριτσάκια ηλικίας 19 ημερών και 2 μηνών, με το τελευταίο να φεύγει από τη ζωή στο «Αγ. Σοφία», αναφερόμενη στο τι προηγήθηκε της απώλειας, είχε πει:«Πέντε μέρες πριν το πολύ σοβαρό συμβάν, μας είπαν ότι το παιδί έχει επιληψία, το παιδί είχε πάρει φάρμακο στις 23:00 και έκανε πάλι σπασμό. Οι γιατροί είπαν να ανεβάσουν τη δοσολογία του φαρμάκου και την επόμενη ημέρα το παιδί έφυγε».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΠτΔ», πλέον, το περιεχόμενο του ιατρικού φακέλου βρίσκεται στα χέρια του ιατροδικαστή Χρήστου Κραββαρίτη, μετά από σχετικά αίτημα της δικηγόρου της 23χρονης, για αξιολόγηση και διερεύνησή του.
Οσο για τον γονιδιακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τους θανάτους «μυστήριο» των δυο παιδιών, βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται σε εξειδικευμένο Κέντρο της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται πως η 23χρονη, το 2014 είχε βιώσει την απώλεια της ανήλικης αδελφής της. Το κοριτσάκι είχε βρεθεί νεκρό στη κούνια του, αφού είχε λάβει εξιτήριο από το «Αγ. Σοφία», όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευθεί και πάλι λόγω σπασμών.
Για την υπόθεση των δύο παιδιών από την Κ. Αχαΐα, σε εξέλιξη βρίσκεται και εισαγγελική έρευνα, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Νίκου Νικολάου.
Παρέμβαση που προήλθε μετά το δημοσίευμα της «Π», με πηγές να αναφέρουν πως ήταν επιβεβλημένο από τη στιγμή που υπάρχει ένα γεγονός και έχουμε και ένα προηγούμενο –αναφορά στην υπόθεση Πισπιρίγκου- να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μην «υπάρχουν σύννεφα».
Β. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ «Είναι δυνατόν η Ιατροδικαστική να μην απαντά;»
Η δικηγόρος της μητέρας, ποινικολόγος Αθηνών Βούλα Δημητριάδου, μιλώντας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» δήλωσε: «Λυπάμαι πολύ για την καθυστέρηση. Ως προς τα ερωτήματα που γεννώνται αναφορικά με τα αίτια θανάτου των δυο βρεφών του 19 ημερών και των 2 μηνών που απεβίωσε στο Παίδων ‘’Αγία Σοφία’’ καθότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε ακόμα την ιατροδικαστική εξέταση για το 2 μηνών παιδί, ούτε τη νεκροψία-νεκροτομή για το 19 ημερών βρέφος που απεβίωσε στην Πάτρα. Επιπλέον, για αμφότερα τα βρέφη δεν έχουμε τον γονιδιακό έλεγχο που θα δώσει απαντήσεις, οι οποίες είναι βέβαια πολύ ενδιαφέρουσες με βάση τη βιβλιογραφία και τα μέχρι σήμερα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης. Είναι δυνατόν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία να μην απαντά; Την υπόθεση του 2 μηνών παιδιού την εξετάζει η Αθήνα, και γι’ αυτό μού κάνει εντύπωση γιατί δεν είναι ένα σύνηθες περιστατικό, βάσει του ιστορικού του παιδιού την κλινική εικόνα που παρουσίαζε κατά την ενός μηνός νοσηλεία του στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία», αλλά και να μη γεννώνται ερωτήματα στο πλαίσιο της ιατρικής επιστήμης, γι αυτό έπρεπε να το επισπεύσουν. Εστιάζω και στις δύο περιπτώσεις στον γονιδιακό έλεγχο».
Μήνυση για ιατρικό λάθος και αμέλεια
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν λάθη, παραλείψεις και αμέλειες ιατρών του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», κατέθεσε τον Νοέμβριο, όπως είχε αποκαλύψει η «Πελοποννήσος», η 23χρονη μητέρα από την Κάτω Αχαΐα.
Η νεαρή μητέρα διά του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων, το οποίο έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης θανάτου του 2 μηνών βρέφους, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αθηνών, υπέβαλε μήνυση με βασικό ερώτημα γιατί δεν της είχε παραδοθεί ο ιατρικός φάκελος του παιδιού, ένα και πλέον μήνα από την τραγική απώλειά του, τον Οκτώβριο του 2023.
Οπως είχε δηλώσει τότε στην «Π» η δικηγόρος της 23χρονης Β. Δημητριάδου: «Εμείς δεν καταλογίζουμε ευθύνες, αλλά στο πλαίσιο μιας αυτεπάγγελτης έρευνας που γίνεται, η μητέρα έχει το δικαίωμα από τη στιγμή που το παιδί πέθανε σε ένα νοσοκομείο να διερευνήσει τα πάντα. Το γεγονός όμως ότι δεν μου φέρεται ένας φάκελος εδώ και ένα μήνα, εμένα μου δημιουργεί υπόνοιες. Ας μας δοθεί επιτέλους αυτός ο περιβόητος φάκελος, γιατί μας τον κρύβουν, γιατί δεν μας τον δίνουν, προκειμένου να ασκήσουμε τα νόμιμα καθήκοντα μας;». Αλλωστε πρόθεση της νεαρής μητέρας είναι ο διορισμός τεχνικού συμβούλου για να μελετήσει τον ιατρικό φάκελο του παιδιού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι που να στοιχειοθετεί το ενδεχόμενο του ιατρικού λάθους ή της αμέλειας.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η «Π»
Περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2023, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου είχε μεταφερθεί με σπασμούς το δύο μηνών μωρό και ενώ η κλινική του κατάσταση δεν υποδήλωνε κάτι ανησυχητικό, έφυγε από τη ζωή.
Η μητέρα, όπως είχε αποκαλύψει η «Π», μετά την τραγική κατάληξη και δεδομένου πως οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κοριτσάκι κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, δεν εντόπισαν κάποια σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενημέρωσε τους θεράποντες ιατρούς πως πριν από ένα χρόνο είχε χάσει ακόμα ένα παιδί. Επρόκειτο για το μόλις 19 ημερών μωρό και το πρώτο παιδί της οικογένειας που «έφυγε» το καλοκαίρι του 2022, μέχρι τότε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το βρέφος γεννήθηκε 1η Ιουνίου, εισήχθη για λίγες ημέρες σε θερμοκοιτίδα στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και, μετά το εξιτήριο που έλαβε, συστήθηκε στη μητέρα να γίνει στο μωρό εγκεφαλογράφημα. Οπως δήλωσε η ίδια δεν υπήρξε ενημέρωση για την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου, η 23χρονη βρήκε το νεογνό, χωρίς τις αισθήσεις του στην κούνια. Το ραντεβού για την προληπτική ιατρική εξέταση είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου.
Το περιστατικό τότε, είχε καταγραφεί από το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αχαΐας, ενώ στην έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών δεν αναγραφόταν αιτία θανάτου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Λίγες ημέρες και αφού είχε καταλήξει και το δεύτερο παιδί, στην Ιατροδικαστική Πατρών, εστάλη το πόρισμα της ιστολογικής, στην οποία ο παθολογοανατόμος έκανε λόγο για διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας.
Επιπλέον στοιχείο στην τραγική ιστορία της οικογένειας είναι ένας ακόμα θάνατος παιδιού, το 2014. Η γιαγιά -μητέρα της γυναίκας των δύο βρεφών – έχασε επίσης ένα κοριτσάκι ηλικίας 1,5 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, το παιδί έπειτα από εκδήλωση σπασμών είχε μεταφερθεί στο «Αγία Σοφία» και αφού έλαβε εξιτήριο βρέθηκε νεκρό μέσα στην κούνια του, σε περιοχή του Ναυπλίου, όπου ζούσε η οικογένεια. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με την νεκροψία να διενεργείται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News