Αρχαίο Ωδείο Πατρών: «Σιγεί» για χρόνια ώστε να συντηρηθεί
Τα λάθη της πρώτης αναστήλωσης και η επαναφορά του μνημείου στην αρχική του μορφή.
Κλείνει από την προσεχή Δευτέρα ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Ωδείου, λόγω της επικείμενης έναρξης του Εργου «Αποκατάσταση και Συντήρηση του Ρωμαϊκού Ωδείου των Πατρών», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να το στερηθούμε για κάποια χρόνια, ίσως και περισσότερο από δύο!
Οταν όμως θα παραδοθεί σε χρήση, θα έχει όλες τις κερκίδες διαθέσιμες για τους θεατές, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένας πλήρως επισκέψιμος οργανωμένος χώρος. Υπολογίζεται ότι μετά την αποκατάσταση του, το Ωδείο θα μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και 3.000 θεατές!
Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τις εργασίες αποκατάστασης, η εικόνα του θα πλησιάζει κατά πολύ αυτή που είχε όταν χτίστηκε από τους Ρωμαίους, δηλαδή, το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ.! Ενώ παράλληλα θα διορθωθούν και κάποια «λάθη» της πρώτης αναστήλωσης που είχε γίνει μεταξύ 1959-1961, με φροντίδα και δαπάνη του πατρινού αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει εκτός των άλλων, συντήρηση όλων των μαρμάρων και των πλίθινων στοιχείων που κοσμούν το μνημείο.
Πριν την έναρξη του έργου είναι αναγκαίες πρόδρομες εργασίες, όπως η αποξήλωση όλων των ξύλινων δαπέδων, στην ορχήστρα, τις παρόδους και τα παρασκήνια, η οποία αποξήλωση θα γίνει σε συνεννόηση με τον Δήμο Πατρέων.
Τα τρία ιδιαίτερα επίπεδα των εκτεταμένων εργασιών αναστήλωσης, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στάδια:
– Την αναστήλωση του θόλου της σκηνής, ώστε το μνημείο να πάρει τη μορφή που είχε στην αρχική Ρωμαϊκή του φάση.
– Τη διόρθωση των «λαθών» της αναστήλωσης της δεκαετίας του ’60.
– Την αποκάλυψη των ψηφιδωτών δαπέδων των παρόδων.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ
Ας σημειωθεί ότι στην ανατολική πάροδο έχει αποκαλυφθεί ήδη σχεδόν το μισό ψηφιδωτό δάπεδο, κατά τις πρόδρομες εργασίες που έγιναν πέρσι, αλλά καλύφθηκε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις του περασμένου καλοκαιριού.
Μεγάλη φθορά παρουσιάζουν σήμερα τα μάρμαρα του κοίλου, που τοποθετήθηκαν στην αναστήλωση της δεκαετίας του 1960. Οι ρωγμές που έχουν υποστεί είναι σημαντικές, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των θεατών. Κάποια μέρη θα συγκολληθούν και κάποια άλλα θα αλλάξουν. Οι μελέτες που έχουν συνταχτεί για το Αρχαίο Ωδείο είναι δύο: Η μία είναι η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη της αποκατάστασης, την οποία εκπόνησαν ειδικοί αναστηλωτές με ανάθεση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Η δεύτερη είναι η μελέτη συντήρησης, την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού.
ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΥΣ
Οπως είπε στην «Π» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση, όταν αποπερατωθεί η αποκατάσταση, θα λειτουργήσουν όλες οι είσοδοι και οι έξοδοι του μνημείου, όχι μόνο του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και του ίδιου του Ωδείου.
Ειδικότερα στο Ωδείο θα αποκατασταθούν και τα τρία vomitoria, δηλαδή οι θολοσκέπαστοι διάδρομοι από τις τρεις πλευρές των κερκίδων, αφού μέχρι σήμερα είναι σε λειτουργία μόνο ο ένας! Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και πολλά χρόνια δεν αξιοποιείται όλος ο διαθέσιμος χώρος των κερκίδων στις παραστάσεις, αφού δεν θα ήταν ασφαλής η αποχώρηση τόσων πολλών θεατών από ένα μόνο vomitorio και μία ακόμα έξοδο μέσα από το κοίλο της ορχήστρας που είναι διαθέσιμες σήμερα.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ
Αν κάποιος προσέξει τη σημερινή μορφή του Ωδείου, θα παρατηρήσει ότι ένα τμήμα των κερκίδων είναι πιο υπερυψωμένο από το υπόλοιπο, κάτι που σημαίνει ότι λείπει το υπόλοιπο αντίστοιχο τμήμα! Κανείς δεν ξέρει πού οφείλεται αυτή η ανισορροπία, ενδεχομένως όμως να προκλήθηκε από έλλειψη οικονομικών πόρων, ίσως και από κάποιο… λάθος της τότε μελέτης. Πάντως, με την επικείμενη αναστήλωση, και αυτό το σημείο θα αποκατασταθεί, ώστε οι κερκίδες να είναι πλήρως συμμετρικές και το Ωδείο να δείχνει ομοιόμορφο!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News