Αρχαιολογική ανακάλυψη στο Αίγιο: Η Ιταλία «μιλά» για σπάνια ξίφη
Τα τρία Μυκηναϊκά ξίφη που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Τραπεζάς Κούμαρη Αιγίου, «ταξίδεψαν» στην Ιταλία με την εφημερίδα «Il Secolo d’Italia» και την κρατική τηλεόραση «RAI» να κάνουν εκτεταμένες αναφορές.
Στη γειτονική Ιταλία, «ταξίδεψαν» τα αξιόλογα νέα ευρήματα -που πρόσφατα δημοσίευσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος»- και συγκεκριμένα τα τρια Μυκηναϊκά σπαθιά στην περιοχή της Τραπεζάς Κούμαρη Αιγίου, με την εφημερίδα «Il Secolo d’Italia» και την κρατική τηλεόραση «RAI» να κάνουν εκτεταμένες αναφορές.
Ο εντοπισμός των σπαθιών, που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα ή περίπου στο 1350 π.Χ., αναπαράχθηκε ως εξέλιξη που δικαιώνει τον Όμηρο και ανατρέπει όσα ξέραμε για τα όρια και την επιρροή των Μυκηνών, αλλά πρόκειται μάλλον για παρερμηνεία.
Ο μυκηναϊκός οικισμός που έχει βρεθεί εδώ και 10 χρόνια, και η μυκηναϊκή νεκρόπολη (υψόμετρο 440 μ.), κοντά σε οχυρωμένη ακρόπολη η οποία πιθανόν ταυτίζεται με την πόλη των αρχαίων Ρυπών, ούτε αμφισβητεί αλλά ούτε επιβεβαιώνει την παρουσία Μυκηναίων εκεί, μόνο και μόνο εξαιτίας των 3 σπαθιών.
Η ανακάλυψη δεν παύει ωστόσο «να έχει την γοητεία της» -όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ- ανεξαρτήτως των πραγματικών ορίων των Βασιλείων της εκείνης εποχής, αν ο Όμηρος ακριβολογούσε στις περιοχές που εκστράτευσαν στο πλευρό του Αγαμέμνονα.
Τα 3 ξίφη σε μυκηναϊκά σχήματα, βρέθηκαν στη δέκατη κατά σειρά ανασκαφή (από το 2010) αρχαιολόγων από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Ούντινε, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, από την περίοδο πλήρους ακμής των ανακτόρων σε Τίρυνθα και Πύλο.
Επίσης έχει βρεθεί κτίσμα σαν μεγάλη αίθουσα, πολύ αρχαιότερο, του 17ου αιώνα π.Χ.
Η επικεφαλής αρχαιολόγος Eλίζαμπεθ Μπόργκνα δηλώνει ότι «τα σπαθιά βρέθηκαν σε έναν σχετικά απλό και λιτό τάφο, τις προηγούμενες χρονιές είχαν βρεθεί σε τάφους πλούσια κεραμικά, κοσμήματα και χάλκινα αντικείμενα, όπως και αιχμή δόρατος, που είχε εκληφθεί ως προσφορά προς σημαίνονταν νεκρό, αξιωματικό ή κυβερνήτη που υπαγόταν στις Μυκήνες». Οι ερευνητές αναφέρουν πως η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία.
Η Ιταλίδα υπεύθυνη της ανασκαφής δηλώνει πως «τα σπαθιά κατασκευάζονταν σε κεντρικά εργαστήρια και φυλάσσονταν σε ανακτορικές αποθήκες, διανέμονταν σε περίοδο συρράξεων σε άνδρες του στρατού ή κρατούνταν από πολεμιστές και αξιωματικούς με ρόλους, οπότε είναι σπάνιο εύρημα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News