«Ασφαιρα» τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Στην «Π» η Πρόεδρος της «ΕΚΠΟΙΖΩ» Παναγιώτα Καλαποθράκου

Πολύ μικρός ο αντίκτυπος στον καταναλωτή των τελευταίων μέτρων για χαμηλότερες τιμές προϊόντων

ακρίβεια

«Στο θέμα της ακρίβειας, δυστυχώς είμαστε μπανανία». Η θλιβερή διαπίστωση ανήκει στην πρόεδρο της εθελοντικής οργάνωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία μιλώντας χθες στην «Πελοπόννησο» και τον Peloponnisos FM 104,1 εμφανίστηκε επιφυλακτική για τον αντίκτυπο των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.

«Μέσα από τις έρευνες που κάνει η εθελοντική οργάνωση, διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, η ακρίβεια στην αγορά, καλά κρατεί. Και παρότι έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση, αυτά δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα. Είναι αναποτελεσματικά, αποσπασματικά» είπε η κυρία Καλαποθαράκου και συμπλήρωσε: «Η τρίτη δέσμη μέτρων που εφαρμόστηκε από την 1η Μαρτίου, εδώ είμαστε για να δούμε αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην τσέπη μας. Αυτό όμως που εν πρώτοις βλέπουμε, είναι πως, οι όποιες μειώσεις αφενός είναι μικρές 5-18%, αφετέρου οι κατηγορίες στις οποίες αφορούν, είναι είδη καθαρισμού, προσωπικής περιποίησης και πάνες, τα οποία προμηθευόμαστε κατά βάση μια φορά τον μήνα άρα δεν αποτελούν προϊόντα άμεσης ανάγκης. Δηλαδή, δεν αφορούν τρόφιμα που μπαίνουν στο καλάθι του νοικοκυριού κάθε μέτρα ή κάθε εβδομάδα».

Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη ότι κάποια από αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να αποδώσουν τους επόμενους μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν εντατικοί έλεγχοί σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

«Δεν είναι δυνατόν το ρύζι να πωλείται από τους παραγωγούς στα 25 – 40 λεπτά το κιλό και εμείς να το αγοράζουμε από 3,5 – 4,5 ευρώ το κιλό» είπε η κυρία Καλαποθαράκου και ανέφερε ακόμα μια σειρά προϊόντων, όπου οι τιμές είναι για ανεξήγητους λόγους πολύ υψηλές, όπως στα οπωροκηπευτικά, στο ελαιόλαδο, κ.ά.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το υπουργείο Ανάπτυξης να ασκήσουν σε καθημερινή βάση μπαράζ ελέγχων στην αγορά, για να παραχθούν οι κερδοσκόποι και για να υπάρξει εξορθολογισμός τιμών, οι οποίες σε κάποια προϊόντα είναι πολύ υψηλότερες ακόμα και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.