Ασπράγκαθος: «Άνοιξε τα χαρτιά» του για την ανακύκλωση – Το σχέδιο του Δήμου για Καθαριότητα και «Πράσινα Σημεία»
Ποιο είναι το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στο Δήμο Πατρέων; Η «Π» συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Νίκο Ασπράγκαθο και παρουσιάζει όσα έχουν γίνει και όσα σχεδιάζονται να γίνουν.
«Τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης είναι οι βασικές υποδομές για να πετύχουμε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης με τη διαλογή στην πηγή, κυρίως όμως είναι οι μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ελπίζουμε στην ανταπόκριση του κόσμου. Η διαλογή στην πηγή είναι η μοναδική λύση για την ανακύκλωση υλικών και βιοαποβλήτων».
Με αυτές τις προτάσεις, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ασπράγκαθος μας έδωσε το γενικότερο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρησης των Αποβλήτων στο Δήμο Πατρέων, ο οποίος έχει επικαιροποιήσει το σχέδιό του και είναι έτοιμος να το καταθέσει προς έγκριση στις κρατικές υπηρεσίες.
«ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΓΩΜΑ»
Οπως εξήγησε στην «Π» ο αντιδήμαρχος, ο Δήμος Πατρέων έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αυτό το σχέδιο βρίσκεται το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Φλόκα που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν λάβει στο Δήμο κάποια ενημέρωση για «πάγωμα» του διαγωνισμού. Ο κ. Ασπράγκαθος για αυτή την εξέλιξη που παρουσίασε σε αποκλειστικότητα η «Π» εκτιμά ότι «ενδέχεται να πρόκειται για παρεξήγηση, καθώς στην Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού αναφέρεται ότι θα γίνουν άλλες μονάδες που θα συνδυάζουν την ανακύκλωση των υλικών και την κομποστοποίηση».
Επιπλέον, στο σχέδιο που υλοποιεί ο Δήμος περιλαμβάνει και το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ενώ έχει ληφθεί έγκριση και για τη μονάδα επεξεργασίας στην Ξερόλακκα. Επιπλέον, με τα τέσσερα κινητά ΣΜΑ (μεγάλα απορριμματοφόρα) που έχει εντάξει στο δυναμικό του ο Δήμος, εκτιμά ο Ν. Ασπράγκαθος πως σύντομα η Πάτρα θα είναι έτοιμη να στέλνει τα σκουπίδια της στην Ξερόλακκα, όπου θα δοθούν χρήματα στο ΣΥΔΙΣΑ για να διαμορφώσει τον χώρο σε επισκέψιμο πάρκο.
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Ο Ν. Ασπράγκαθος παρουσίασε στην «Π» όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σύντομα. «Εχουμε χρηματοδότηση για γωνιές ανακύκλωσης, εξοπλισμό βιοαποβλήτων, θρυμματίστη κλαδιών και μπορούμε να κάνουμε πιο ποιοτική ανακύκλωση. Πέρυσι κάναμε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ και με ενημερώσεις σε σχολεία. Επιπλέον, έχουμε ήδη χωροθετήσει 200 σημεία της πόλης για να τοποθετηθούν 200 κάδοι για ενδύματα και σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές από την εταιρεία» τόνισε.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2022, η Πάτρα θα έχει αποκτήσει τις 23 πρώτες γωνιές ανακύκλωσης από τις 66 συνολικά. Ουσιαστικά πρόκειται για ημιυπόγειους κάδους που έχουν υποδοχές για πλαστικά, χάρτινα και σιδερένια σκουπίδια. Οι πρώτες γωνιές θα τοποθετηθούν στην περιοχή γύρω από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, θα έχουν αρχικά πιλοτική εφαρμογή και στη συνέχεια θα πυκνώσουν σε όλη την πόλη. Αλλες ενέργειες για τη διαλογή στην πηγή είναι οι κίτρινοι κάδοι στα σχολεία, οι κάδοι για ηλεκτρικές συσκευές, ενώ θα διανεμηθούν σε 1.000 σπίτια με κήπους οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης. Τέλος φέτος, αναμένεται να βελτιωθεί η υπηρεσία συλλογής κλαδιών όπου πέρυσι υπήρξαν προβλήματα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Σημαίνοντα ρόλο στο σχέδιο του Δήμου Πατρέων παίζουν τα Πράσινα Σημεία, με το πρώτο να έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στην Παραλία, ενώ προβλέπονται συνολικά πέντε στην Πάτρα, με το επόμενο να σχεδιάζεται για το Ρίο και τα άλλα τρία στα υπόλοιπα διαμερίσματα της πόλης εκτός του κεντρικού λόγω έλλειψης χώρου.
«Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που παραπληροφορεί τους συμπολίτες για τα Πράσινα Σημεία. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει δυσπιστία και να απλώνεται σε όλη την πόλη. Ο σκοπός των Πράσινων Σημείων είναι να συγκεντρώνονται εκεί τα ογκώδη υλικά. Για παράδειγμα τα κλαδιά που θα θρυμματίζονται άμεσα, άλλα υλικά όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές ή ποδήλατα θα υπάρχει δυνατότητα να επισκευάζονται και να δίνονται σε όσους τα έχουν ανάγκη. Οσα δεν χρειαζόμαστε, θα πηγαίνουν στους αντίστοιχους κεντρικούς φορείς που θα τα αξιοποιούν» σημείωσε ο κ. Ασπράγκαθος και κατέληξε:
«Στόχος τους είναι επίσης να σταματήσουν οι πολίτες να πετούν ογκώδη αντικείμενα στους κάδους των γειτονιών. Τέλος, πρέπει να βρίσκονται κοντά σε σπίτια για να έχουν άμεση πρόσβαση οι πολίτες που θέλουν να πετάξουν κάτι».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News