Αυλαία για το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

Ο λαϊκός πολιτισμός βρήκε το σπίτι του στο Σούλι Πατρών

ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Σε ένα χώρο από σκηνικά που μας θύμισαν τα παλιά σπίτια των παππούδων μας βγάζοντας μέσα από τις σκιές τους τον πλούτο του πολιτισμού που μας παρέδωσαν πραγματοποιήθηκαν 25 χορευτικές παραστάσεις το τετραήμερο που μας πέρασε. Εδώ στο Σούλι Πατρών βρήκαν τον τρόπο τα καραβάνια του πολιτισμού από όλη την Ελλάδα – μουσικοί ήχοι από γκάιντες, τσαμπούνες και ζουρνάδες, λύρες και βιολιά, κλαρίνα και νταούλια – να γίνουν ένα και να μας ξεναγήσουν στα χωριά τους και στην αληθινή ζωή των χωρικών δείχνοντάς μας τι ακριβώς σημαίνει για αυτούς το τραγούδι, ο χορός και τα έθιμα.

Με μεγάλη επιτυχία λοιπόν έλαβε λήξη το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού με θέμα: “ Άκου Με Πως Τραγουδώ…Με Ταμπούρλο και Χορό!” ένα θέμα αφιερωμένο στους “Τρελούς ή Λογικούς” που αγωνίζονται για το Πολιτισμό,για τις αξίες που θέλουν να μας πάρουν ,προστατεύοντας τα όνειρα και το μέλλον των παιδιών μας γιατί για να μάθεις αυτό που αγαπάς ,πρέπει να ψάξεις, να βρεις το όμορφο, το αληθινό ταμπούρλο και όταν το βρεις…μην με ξεχάσεις…”Ο Κάποιος”!

ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Ένα ταμπούρλο γεμάτο από αγάπη, αληθινό και όμορφο. Τόσο όμορφο όσο μία αληθινή αγκαλιά. Όμως η Μοίρα μας θυμίζει πως ξεχάσαμε τα αληθινά βήματα της ζωής που σε οδηγούν στην Αγάπη για το διπλανό μας…μα, μήπως δεν μάθαμε να ξεχωρίζουμε το πώς βαράει το ταμπούρλο;

Ένα ταξίδι, μία ιστορία που γίνεται παράσταση, μέσα από τις αξίες τις ζωής, της καθημερινότητας, της ίδιας της μοίρας, που από αυτήν δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς…Μα, είμαστε έτοιμοι να τη ζήσουμε ή να την αλλάξουμε? Ας ακούσουμε τους αληθινούς χτύπους από το Ταμπούρλο, τότε ίσως αυτό μας οδηγήσει στην όμορφη, στην αληθινή ζωή…Γι’ αυτό Άκου Με Πως Τραγουδώ…

ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι στο Σούλι Πατρών παρακολούθησαν πάνω από δύο χιλιάδες θεατές καθημερινά τα χορευτικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος και ιδιαίτερα ντόπιους χορευτές με αυθεντικές φορεσιές από χωριά που διατηρούν την παράδοση τους αναλλοίωτη. Ξεχώρισαν τα ιδιαίτερα αφιερώματα που έγιναν αρχικά με τις Κυράδες από το Σελλειό και το Λόγγο Δερόπολης οι οποίες οι ίδιες είναι μια ιστορία μία παράδοση και μας ταξίδεψαν με τα πολυφωνικά τους τραγούδια στην όμορφη μας Ήπειρο μέσα από ένα αφιέρωμα: « ΟΙ ΚΥΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΕΛΛΕΙΟΥ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ ».Το επόμενο αφιέρωμα ήταν το ταξίδι από τον αυθορμητισμό του χορευτή μέσα από το βίωμα και το ιδιαίτερο ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΙΔΕΡΑΚΗΣ- Έκφραση Με Σώμα & Ψυχή».Και Τέλος η Ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων μας παρουσίασε το ΑΦΙΕΡΩΜΑ: « ΠΟΝΤΟΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΣΟΥΡΜΕΝΑ 1924 -2024 ».

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία της ιδιαίτερης φωνής της Θράκης Λίτσας Ουλιανούδη ,από τους Ασβεστάδες Έβρου που μας καθήλωσε μέσα από την απλότητά της, που δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος που πρεσβεύει τον πολιτισμό μας , όπως επίσης και η παρουσία των άλλων Ντόπιων Ομάδων, Χωριών, Πολιτιστικών Συλλόγων που πλαισίωσαν το 26ο Φεστιβάλ :

ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραϊτες εν Χορώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Πατρών “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας Ν.Αχαϊας ,Πολιτιστικός Σύλλογος “ΔΡΟΠΟΛΗ” Β. Ηπείρου, Πολυφωνικό Σχήμα “Οι Κυράδες του Σελλειού” Άνω Δερόπολης Β. Ηπείρου, Πολιτιστική Εστία Αρμάνων Βλάχων Ν. Κοζάνης “Η ΦΑΝΤΙΝΑ”,Πολιτιστικός Σύλλογος Πευκωτού “π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ” Ν.Αλμωπίας ,Όμιλο «Γενίτσαροι & Μπούλες » Νάουσας Ν.Ημαθίας ,Παραδοσιακή Παρέα Δυτικής Κρήτης ,Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα Ν.Δράμας ,Επιμορφωτικός Σύλλογος Ν.Μοναστηρίου Δομοκού ΄΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ΄΄,Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών “H ΠΡΟΟΔΟΣ’’

– και έκαναν τον κόσμο να ζουν ένα παραμύθι. Γρήγορα όμως όλοι κατάλαβαν πως ήταν μια αληθινή ιστορία με προσδιορισμό την παράδοση μας.

Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΟΥΛΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού έχει εξελιχθεί πλέον σε μια ξεχωριστή ετήσια συνάντηση χορευτικών από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό. Η επιτυχία του άλλωστε φάνηκε στα πρόσωπα όλων αλλά και από τη καθημερινή παρουσία του κόσμου που στήριξε το θεσμό αλλά στην ουσία την παράδοσή μας που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να την δούμε στις μέρες μας με τόση αυθεντικότητα. Όλοι επιβράβευσαν για την ουσιώδη αυτή προσπάθεια τους διοργανωτές οι οποίοι εισέπραξαν και τα καλύτερα λόγια από τα χορευτικά συγκροτήματα για τη φιλοξενία που έλαβαν – βλέποντας να δουλεύουν για το σκοπό αυτό από το παιδάκι 5 χρονών μέχρι τους γονείς που μαγείρευαν καθημερινά για 200 άτομα – και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα θεσμό που όπως έλεγαν: “ Το Σούλι Είναι Το Σπίτι Του Πολιτισμού, Της Παράδοσης μας.”