Αξονας συνεργασίας με αξιοποίηση της διασποράς – Κέρδος για τη χώρα και την Αχαΐα
Κοινό μέτωπο για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και για τη διεθνή καταδίκη της τουρκικής κατοχής της Κύπρου
Γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα ήταν η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας για θέματα Αποδήμων, που πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο της Achaia Clauss και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και ένα πλαίσιο δράσεων για το μέλλον.
Στην τριμερή συνάντηση η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη, που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, η κυπριακή από τον επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου και η Αρμενική από τον ύπατο αρμοστή για θέματα Αποδήμων, Ζάρεχ Σινανιάν.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τριμερής σύνοδος του υπουργείου Εξωτερικών και υπογραφή μνημονίου στην Πάτρα και γενικότερα στην Ελληνική περιφέρεια.
Η συνεργασία που εγκαθιδρύεται με άξονα την διασπορά των τριών κρατών, κινείται σε τρία επίπεδα:
> Στην πλήρη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, καθώς και στην διεθνή καταδίκη της εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.
> Αμοιβαία υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
> Προτάσεις για εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων και για την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν είναι ένα απλό έγγραφο, αλλά μια πράξη μεταξύ αληθινών φίλων, που επιβεβαιώνει την αμοιβαία τους κατανόηση για την διασπορά των λαών τους, ανά την υφήλιο. «Τρεις χώρες με κοινές αξίες και πορεία, με κοινές εμπειρίες και τραύματα, από έναν γείτονα που ασκεί πολιτική μέσω της βίας. Εναν γείτονα που φαντασιώνεται ξεπεσμένες αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Εναν γείτονα που δε συνομιλεί, απειλεί. Που δε συνυπάρχει, θέλει μόνο αυτός να υπάρχει».
ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Ο επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, πρόσθεσε ότι «οι τρεις χώρες έχουν πολύ ισχυρές διασπορές, σε πολύ σημαντικές χώρες με κέντρα λήψης αποφάσεων. Θα ενεργοποιήσουμε μέσα από αυτή συνεργασία τα οργανωμένα σύνολα, για να τους φέρουμε πιο κοντά και να προωθηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει τα συμφέροντα των χωρών μας», είπε ο κ. Φωτίου.
Ακόμα, εξέφρασε πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα, απέναντι στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά, που δυστυχώς ακολουθεί την πάγια πολιτική της Αγκυρας για δύο κράτη, να την εγκαταλείψει και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
ΚΟΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ
O ύπατος αρμοστής της Αρμενίας για θέματα αποδήμων, Ζάρεχ Σινανιάν, αναφέρθηκε και αυτός, στις κοινές μνήμες και αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και ευημερίας που μοιράζονται οι τρεις λαοί. Μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησής του, για την εγκαθίδρυση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ αδελφών λαών, που θα κινείται σε όλες τις σφαίρες της διασποράς.
«Εμπλέκοντας τις διασπορές μας σε κοινές δράσεις, εμπλέκουμε και τους λαούς μας», τόνισε ο κ. Σινανιάν και πρόσθεσε ότι «σήμερα, όχι μόνο συζητήσαμε για συνεργασία, αλλά θέσαμε και το πλαίσιο πολύ σοβαρών βημάτων που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας», ευχαριστώντας τους συναδέλφους του για τη στενή και παραγωγική συνεργασία που έχουν, επ’ ωφελεία των τριών λαών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News