Μπακογιάννη: «Η Μεταπολίτευση είναι μια διαχρονική γραμμή με σκαμπανεβάσματα, όχι ένας κλειστός κύκλος»

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών αναλύει τις κατακτήσεις και τις αδυναμίες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, τον ρόλο της Ευρώπης και καλεί τη νέα γενιά σε ενεργό συμμετοχή για να διαφυλαχθεί η Δημοκρατία.

Μπακογιάννη: «Η Μεταπολίτευση είναι μια διαχρονική γραμμή με σκαμπανεβάσματα, όχι ένας κλειστός κύκλος»

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, παραθέτει στο skai.gr μια συνέντευξη με αφορμή τα 51 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας. Η λέξη-κλειδί για εκείνη είναι η «Ελευθερία», ένα αγαθό που η νεότερη γενιά δύσκολα αντιλαμβάνεται την αξία του, καθώς η Ελλάδα βγήκε από μια σκοτεινή περίοδο γεμάτη καταστολή, διώξεις και εθνικές τραγωδίες.

Υπογραμμίζει τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ το 1979, που, πέρα από οικονομικά οφέλη, αποτέλεσε ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας σε μια περίοδο αβεβαιότητας και εσωτερικών κινδύνων. Η Ελλάδα του 2025, σύμφωνα με την ίδια, είναι ριζικά διαφορετική από εκείνη του 1974: ισχυρή, με θεσμούς που λειτουργούν και διεθνείς συμμαχίες που εξασφαλίζουν σταθερότητα και ασφάλεια.

Η ίδια εκφράζει φόβο για το 2015, όταν φάνηκε να κλυδωνίζεται το δημοκρατικό οικοδόμημα, αλλά ελπίζει στη δύναμη της χώρας να επιβιώσει. Τονίζει την ανάγκη η νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή, γιατί η Δημοκρατία χωρίς συμμετοχή δεν υπάρχει. Τέλος, απορρίπτει την ιδέα ότι η Μεταπολίτευση είναι ένας κλειστός κύκλος, την βλέπει ως μια συνεχόμενη, δυναμική διαδικασία που απαιτεί διαρκή προσπάθεια και συναίνεση για το μέλλον της χώρας.

Το μήνυμα της πρώην υπουργού στους νέους: η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και απαιτεί ενεργό συμμετοχή. Η αποχή και η αδιαφορία αφήνουν χώρο σε συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της νεότερης γενιάς. Μόνο με ευρύτερες συναινέσεις και πολιτική ωριμότητα η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει, επιλύοντας κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία.

Τέλος, η Μπακογιάννη αρνείται να δει τη Μεταπολίτευση ως κλειστό κύκλο, αλλά ως μια συνεχόμενη διαδικασία με «καρδιογράφημα» εξελίξεων, που απαιτεί συνεχές αγώνα για να διατηρηθεί η Δημοκρατία ζωντανή και δυνατή.

Πηγή: skai.gr