Μπλέκουμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις!

Ο Μιχάλης Αναστασίου είναι αντιδήμαρχος Πατρέων.

Μιχάλης Αναστασίου

Αγωνία μας διακατέχει στον Δήμο Πατρέων για την Πολιτική Προστασία, που η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς πόρους και προσωπικό, καθώς και για τους σχεδιασμούς οι οποίοι υπάρχουν.

Η αρμοδιότητα της ΠΠ δόθηκε χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αδυνατεί να προσφέρει σημαντικό έργο.

Να βάλουμε, πρωτίστως, στον προσανατολισμό μας να ενισχυθούν όλες οι κρατικές δομές (Πυροσβεστική, Δασαρχείο).

Να δοθούν χρήματα και να προσληφθεί προσωπικό εξειδικευμένο κι όχι να δουλεύουμε με 8μηνα και 3μηνα, που μέχρι να εκπαιδευτούν στο τι πρέπει να κάνουν, λήγουν οι συμβάσεις τους και φεύγουν.

Αν δεν καθίσουμε να κάνουμε, από τώρα, ένα σχεδιασμό, νομίζω ότι σε κάθε «Μάτι» θα κουβεντιάζουμε πάλι τα ίδια. Τα έργα για την ΠΠ δεν είναι επιλέξιμα για ένταξη στα προγράμματα της ΕΕ.

Στη μεγάλη πυρκαγιά, στην Πάτρα, κάηκαν γύρω στα 300 στρ. σε πλαγιά. Η μελέτη των γεωλόγων αναφέρει ότι για την αποκατάσταση, ώστε να μην πέσουν βράχοι στους δρόμους, απαιτούνται μελέτη και κατασκευή περί στα 6 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά όμως δεν είναι επιλέξιμα!

Στο νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τη συγκρότηση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και στη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, υπηρετεί πολλαπλούς στόχους της στρατηγικής του κεφαλαίου. Το νέο σχέδιο συνδυάζεται, ήδη, με την πρώτη προώθηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε πληγείσες περιοχές. Εμβληματικό παράδειγμα είναι το σχέδιο «Μπένου», που προωθεί η Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας.

Οι πραγματικοί στόχοι των νέων κυβερνητικών σχεδιασμών και της ΕΕ για επενδύσεις στο πλαίσιο της «Πράσινης μετάβασης» είναι να μπορούν οι μελλοντικοί επενδυτές, χωρίς κανένα εμπόδιο, να αγοράζουν παραλιακά φιλέτα, που είναι καμένα, να αξιοποιήσουν την έκταση, όπου δεν έχουν μπει ανεμογεννήτριες, να στήσουν μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, με μειωμένο κόστος στο εργατικό δυναμικό. Επίσης, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρατικών αρμοδιοτήτων του Χωρικού Σχεδιασμού και της Πυροπροστασίας.

Σε μια ευρύτερη διάσταση του προβλήματος σημειώνω ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει και την Πολιτική Προστασία κι αυτό έχει δύο σκέλη:

Πρώτον, εμπλέκει Υπηρεσίες Πολιτικές και Στρατιωτικές των κρατών-μελών κι επί του προκειμένου της δικής μας στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης.

Δεύτερον, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ανάπτυξη καθαρά επιθετικής δράσης σε βάρος ανταγωνιστικών κέντρων.

Θέλω να πω ότι μπλέκουμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις!