Χάνεται ακόμα και το Χριστόψωμο – Φθίνει η ζήτηση στα αρτοποιεία από γενιά σε γενιά – Τι λένε στην «Π» αρτοποιοί

Η ακρίβεια κόβει ακόμα και το ψωμί των Χριστουγέννων

Χριστόψωμο Το Χριστόψωμο έχει παραδοσιακά κεντρική θέση στο γιορτινό τραπέζι

Το ψωμί, στις μεγάλες γιορτές «βάζει τα καλά του» με ιδιαίτερο όνομα και είδος παρασκευής κάθε φορά και κατέχει σπουδαία θέση ανάμεσα στα εορταστικά φαγητά, ως ένα κοινό στοιχείο του παραδοσιακού πολιτισμού όλων των ελληνικών τόπων.

Τα Χριστούγεννα είναι το Χριστόψωμο και το βρίσκουμε παντού, ως σύμβολο και φορέα της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται στον νεογέννητο Χριστό. Παρασκευάζεται όπως το συνηθισμένο ψωμί, από καλύτερο όμως αλεύρι. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη είναι ο πλούσιός του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται. Είναι το ευλογημένο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Τη μορφή, το σχήμα και τον στολισμό αυτού κανονίζουν οι τοπικές συνήθειες. Στα περισσότερα μέρη, στη μέση της επιφάνειας του Χριστόψωμου σχηματίζουν με ζυμάρι το σημείο τού Σταυρού και στις άκρες του τοποθετούν αμύγδαλα και καρύδια, που αποτελούν σύμβολα πλούσιας παραγωγής. Το έθιμο του Χριστόψωμου είναι «καθολικό». Κανένας δεν κάθονταν στο τραπέζι ανήμερα Χριστούγεννα αν στο κέντρο δεν βρίσκονταν το παραδοσιακό ευλογημένο ψωμί, γλυκό και μυρωδάτο, μελωμένο.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η αγορά του Χριστόψωμου φθίνει, όπως γίνεται με πολλά ήθη και έθιμα της εορταστικής περιόδου.

Ο πατρινός αρτοποιός Κώστας Τηλιγάδης λέει στην «Πελοπόννησο» πως, χρόνο με τον χρόνο μειώνεται η ζήτηση Χριστόψωμου και με την ακρίβεια να κυριαρχεί στην αγορά, αυτό το παραδοσιακό ψωμί τείνει να εξαφανιστεί.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι πριν από χρόνια οι πωλήσεις Χριστόψωμου έναντι κανονικού ψωμιού, είχαν μια σχέση 50-50, αλλά πλέον η ισορροπία αυτή έχει ανατραπεί σε 90-10, καθώς οι νεαρές ηλικίες προτιμούν για τη γιορτή των Χριστουγέννων ένα καλό προζυμένιο ψωμί. Οι τιμές του Χριστόψωμου παραμένουν ίδιες με πέρυσι στην Πάτρα. Οι πωλήσεις γίνονται με το τεμάχιο και οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,30 ευρώ.

Ο πρόεδρος των αρτοποιπών Αιγίου Αρης Τηλιγάδης μεταφέρει στην «Π», την ίδια εικόνα. «Ο κόσμος είναι κουμπωμένος φέτος. Υπάρχει τάση φθίνουσας πορείας για το Χριστόψωμο, χρόνο με τον χρόνο και γενιά με τη γενιά. Η τιμή ανά τεμάχιο βρίσκεται στα 3 ευρώ».