Χαρίτσης: Η ταυτότητα και οι στόχοι της «Νέας Αριστεράς»

Ο πρόεδρος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στον Peloponnisos FM – Πρόθεση των 11 είναι να προτείνουν μια πολιτική έτσι όπως πρέπει να γίνεται

Χαρίτσης

Προσδιόρισε την ταυτότητα της Νέας Αριστεράς όπως και τις στοχεύσεις της με όρους που παραπέμπουν σε προσωπικά του χαρακτηριστικά. Σοβαρότητα, οργάνωση, τεκμηριωμένες θέσεις, αξιοπιστία. Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκροτήθηκε στη Βουλή, με προοπτική ταχείας εξέλιξης σε κόμμα, μίλησε χθες το πρωί στον Peloponnisos FM (Κ. Μάγνης-Μαρίνα Ριζογιάννη) και στην εκπομπή Ολα Λέγονται. Και τα είπε όλα.

– Ποιο είναι το περίφημο «πολιτικό επίδικο» που επέβαλε την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορούσαμε να μένουμε απαθείς και να βλέπουμε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο που έφτασε μέχρι τη διακυβέρνηση της χώρας να οδηγείται στην απαξίωση και την ανυποληψία. Εμείς δεν σιωπήσαμε. Πήραμε μια απόφαση ευθύνης προχωρήσαμε στη δημιουργία της νέας πολιτικής κίνησης, της Νέας Αριστεράς.

– Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της κίνησης;

Μια αριστερά οργανωμένη, τεκμηριωμένη, σοβαρή, αξιόπιστη, και ταυτόχρονα μαχητική. Θα εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα καταθέσει μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή και μέσα στην κοινωνία την προγραμματική της πρόταση, έτσι που οι αγωνίες που έχει ο προοδευτικός κόσμος της χώρας να βρουν ανταπόκριση.

– Τι εκτόπισμα καταγράφει η κίνηση;

Θα κριθούμε σε επίπεδο κοινωνίας. Ο καθρέφτης όλων των πολιτικών κινήσεων είναι ο λαός και κανένας άλλος. Αισιοδοξούμε, βλέποντας κάτι ελπιδοφόρο, ότι οι συζητήσεις που έχουμε ξεκινήσει, οι διαδικασίες συμπόρευσης και με άλλες δυνάμεις -επιστήμονες, διανοούμενους, οικολογικές κινήσεις, πρωτοβουλίες από την κοινωνία των πολιτών- βρίσκουν ευήκοα ώτα. Είναι γεγονός ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό στο προοδευτικό σκέλος του πολιτικού φάσματος. Από τη μια έχουμε την ηγεμονία της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, τις υπάρχουσες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν πειστικά και αποτελεσματικά με τη δεξιά. Εκεί λοιπόν θέλουμε να παρέμβουμε. Να είμαστε η δύναμη της αριστεράς που φέρνει την ελπίδα και την προοπτική στον προοδευτικό κόσμο συνολικότερα. Να συνενώσουμε δυνάμεις, να εκφράσουμε το νέο. Δεν θέλουμε επιστροφή στο παλιό. Αυτό συμβολίζεται και με το γεγονός ότι και νέοι άνθρωποι συμμετέχουν, και με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή μας την προσπάθεια.

– Ομως η κοινωνία διάλεξε Κασσελάκη, είτε για λόγους επικοινωνιακούς είτε για λόγους πολιτικούς. Και αυτή η επιλογή φάνηκε σαν αποδοκιμασία στα στελέχη που κρατούσαν την ταυτότητα του κόμματος;

Η επιλογή των πολιτών είναι πάντα σεβαστή. Αλλά δεν δίνεται σε κανέναν λευκή επιταγή ώστε να εκφράζει έναν πολιτικό λόγο και ένα ύφος και ένα ήθος που δεν έχει σχέση με τον χώρο της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Και αυτό είδαμε δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέτε «αποδοκιμασία του παλιού» πρέπει να προβληματίζει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

– Και τι προτείνουν οι ίδιοι γι’ αυτό;

Ο κόσμος έχει χορτάσει από μεγάλα λόγια. Αυτό που θέλει στην πράξη είναι ένας νέος τρόπος να κάνουμε πολιτική. Μακριά από μας λογικές ηγεμονισμού και αρχηγισμού. Δεν ψάχνουμε για Μεσσία με μαγικές λύσεις στο τσεπάκι του. Θέλουμε συλλογικά, με σχέδιο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, με ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες να τοποθετηθούμε στα μεγάλα προβλήματα. Θέλουμε μια αριστερά που θα λέει αυτό που πιστεύει, αλλά και θα πιστεύει αυτό που λέει. Να έχει την αυτοπεποίθηση των επιχειρημάτων της και των ιδεολογικών της αρχών. Δεν θέλουμε μια πολιτική του μέσου όρου που θα ακούγεται ευχάριστη από όλους. Θα είμαστε σαφείς και αυτό θα το αναγνωρίσει η κοινωνία. Αυτό είναι το νέο που έχουμε να κομίσουμε.

– Θα αποτελέσουν στέγη για όλους τους διαφωνούντες του χώρου;

Σεβόμαστε τους συντρόφους που έκαναν διαφορετική επιλογή από τη δική μας, Στο μέλλον ίσως συμπορευτούμε ξανά. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει το εγχείρημά μας να αποτελέσει συγκόλληση παλαιών θραυσμάτων. Μας ενδιαφέρει το νέο. Να συμπορευθούν και άνθρωποι που δεν ήσαν ως τώρα μαζί μας. Και που απείχαν, ενδεχομένως, επειδή θεωρούσαν ότι η πολιτική δεν λύνει τα προβλήματά τους. Η αποχή έχει εκτιναχθεί. Αυτό δείχνει την αποστροφή μεγάλης μερίδας του κόσμου, των νέων κυρίως. Θέλουμε να επιστρέψει η πολιτική, να ξαναγίνει θελκτική.

– Επιστημονική φαντασία: Αν ο μετεωρίτης Κασσελάκης αποτύχει και αποχωρήσει, θα επαναπατριστούν;

Δεν μας ενδιαφέρουν τέτοια σενάρια. Δεν μας απασχολεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να πατήσει σε νέες βάσεις. Είδαμε χαμόγελα που είχαμε καιρό να δούμε. Δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν.

– Μεσσηνία και Αχαΐα. Πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ο δυτικός άξονας;

Ασχοληθήκαμε πάρα πολύ μ’ αυτό, επιδιώξαμε με τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου να συνδεθεί και με τις γειτονικές χώρες. Η ΝΔ το πήγε πάρα πολύ πίσω. Το ξεκίνησε από την αρχή. Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας. Μας ενδιαφέρει και η Πάτρα να αποκτήσει ξανά τον χαρακτήρα του βασικού διαμετακομιστικού κέντρου ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, να πάρει τον ρόλο και την αίγλη που της αναλογεί.

– Τα επόμενα βήματα.

Πολύ κρίσιμο είναι το άνοιγμα στην κοινωνία, να δώσουμε έμφαση στην οργανωτική αναβάθμιση, να δημιουργήσουμε πυρήνες σε όλη την Ελλάδα, να δώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο της χώρας.