Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ισορροπίας στο σταυροδρόμι των αγορών
Επενδυτές επιλέγουν επιλεκτικές τοποθετήσεις εν μέσω κλιμάκωσης εμπορικών εντάσεων

Με ασκήσεις ισορροπίας και επιλεκτική στάση αντιμετωπίζουν οι επενδυτές την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να απορροφήσουν τις διορθωτικές τάσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο Γενικός Δείκτης κινείται γύρω από τις 1.830 μονάδες, με περιορισμένες διακυμάνσεις και ελαφρά άνοδο +0,18% στις 1.834,47 μονάδες.
Το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές παγκοσμίως. Η ελληνική αγορά εμφανίζει προσεκτική στάση, με τους επενδυτές να προτιμούν επιλεκτικές τοποθετήσεις παρά γενικευμένες κινήσεις.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε φάση bull market, ολοκληρώνοντας τον έβδομο διαδοχικό μήνα ανόδου, έχοντας ενσωματώσει το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών του Μαΐου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο +7,83% τον προηγούμενο μήνα, με τα συνολικά κέρδη για το 2025 να φτάνουν το +24,6%. Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά +17,51% τον Μάιο και +42,9% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά την Παρασκευή, φτάνοντας στα 618 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το 60% των συναλλαγών. Η εβδομάδα έκλεισε με συνολικά κέρδη +1,6%, με τον τραπεζικό κλάδο να ξεχωρίζει με άνοδο 5,4%.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εταιρεία αξιολόγησης Scope Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας την κατηγορία «BBB» με σταθερό outlook, παράγοντα που προσθέτει σταθερότητα στο επενδυτικό περιβάλλον.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News