Χρηματιστήριο: Τι έκαναν οι τράπεζες και έκλεισε ο Φεβρουάριος με θετικό πρόσημο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 9,94 μονάδες ή +0,62% και στις 1.607,79 μονάδες

χρηματιστήριο

Οι τράπεζες έβαλαν «πλάτη» και έτσι ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με θετικά πρόσημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τη μεικτή εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες αγορές. Μάλιστα, οι αγοραστές επικράτησαν με πειστικό τρόπο, πατώντας «γκάζι» λίγο πριν τις 14:00 και επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (28/2) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 9,94 μονάδες ή +0,62% και έκλεισε στις 1.607,79 μονάδες. Υψηλή η μεταβλητότητα στο ΧΑ, καθώς ο δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος σχεδόν 25 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.584,48 (χαμηλό ημέρας) και των 1.608,93 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ο Φεβρουάριος έκλεισε με κέρδη +3,77% και το πρώτο δίμηνο του 2025 με +9,4%. Μάλιστα, αυτός ήταν ο τέταρτος διαδοχικός ανοδικός μήνας. Ωστόσο, μπήκε τέλος στο εντυπωσιακό σερί των 9 θετικών εβδομάδων, καθώς ο ΓΔ υποχώρησε κατά -0,64% στο πενθήμερο.

Αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολούθησαν οι τράπεζες, σε σχέση με την υποτονικότητα που επέδειξαν οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό. Οι συστημικές ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για τη χρήση 2024 και το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ικανοποιώντας ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Ο κλαδικός δείκτης έσπασε το «φράγμα» των 1.500 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 9 χρόνια. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015 «αναρριχήθηκαν» οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Η Alpha Bank, που ξεχώρισε σήμερα, «χτύπησε» ρεκόρ 7ετίας (Ιούλιος 2018).

Σημειώθηκε επίσης ισχυρή αύξηση στον τζίρο, καθώς μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI.

Οι τράπεζες απορρόφησε τους διεθνείς κραδασμούς

«Στροφή» 180 μοιρών έκανε σήμερα η Αθήνα, απορροφώντας πλήρως τις αρχικές πιέσεις. Την πορεία που διέγραψαν οι συστημικές τράπεζες το 2024 στάθμισαν οι traders, δίνοντάς τους ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να λειτουργούν ως «αντίβαρο» στις πιέσεις που ασκήθηκαν στο ταμπλό, κυρίως λόγω του sell off στις διεθνείς αγορές (κυρίως σε ΗΠΑ και Ασία).

Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες σημείωσαν νέα πολυετή ρεκόρ, με ώθηση από την εντυπωσιακή κερδοφορία τους, τους φιλόδοξους στόχους για την επόμενη τριετία, αλλά και τις γενναιόδωρες διανομές που ετοιμάζουν οι διοικήσεις μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών (buybacks).

Αρνητικό κλίμα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς ο πολυμέτωπος εμπορικός πόλεμος που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φέρει έντονες αναταράξεις στην επενδυτική κοινότητα. Σερί ισχυρών απωλειών έχει καταγράψει η Wall Street, ενώ η Ασία έκλεισε στο «βαθύ κόκκινο» λόγω των πρόσθετων δασμών που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Κίνα. Οι πωλητές επικρατούν και στην Ευρώπη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σήμερα.

Από σήμερα η Aktor διαπραγματεύεται στον Large Cap, αντικαθιστώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αποχώρησε από το ΧΑ μετά την πλήρη εξαγορά της από τη Masdar και την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης. Τη θέση της Aktor στον Mid Cap πήρε η Alumil, η οποία επέστρεψε στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα των πιο πρόσφατων εταιρικών αποτελεσμάτων

Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ανακοίνωσαν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις χρήσης 2024, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ανακοινώσεων για τις συστημικές τράπεζες. Στην περίπτωση της ΕΤΕ, πέτυχε οργανικά καθαρά κέρδη 1,321 δισ. ευρώ το 2024 σε επίπεδο ομίλου, ενισχυμένα κατά 10% σε ετήσια βάση (1,2 δισ. ευρώ το 2023). Τα αναλογούντα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,158 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (1,106 δισ. ευρώ). Η τράπεζα θα διανείμει το 35% των κερδών, ενώ θα προχωρήσει buyback 15%.

Κλείσιμο
Στα 861 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το 2024, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην Ελλάδα, η καθαρή πιστωτική επέκταση έφτασε για πρώτη φορά τα 2 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ. Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 281 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 43% επί των δημοσιευμένων κερδών 2024. Παράλληλα, η τράπεζα προτείνει τη διάθεση του 75% από το σύνολο των 281 εκατ. ευρώ για την επαναγορά ιδίων μετοχών (buyback). Για το 2027 έχει θέσει ως στόχο η κερδοφορία να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Χθες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνόδου, η Eurobank παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα 2024 και το business plan για την τριετία 2025-2027. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,2% (ή 0,9% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) και ανήλθαν σε 1,484 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,448 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν 99 εκατ. ευρώ κέρδος από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα το β’ τρίμηνο. Παράλληλα, προβλέπεται η διανομή 674 εκατ. ευρώ ή 50% των καθαρών κερδών, με μέρισμα €10,5 σεντς ανά μετοχή και 288 εκατ. ευρώ μέσω επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ κατέγραψε η HELLENiQ ENERGY το 2024. Η διοίκηση προτείνει τη διανομή τελικού μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή, ενσωματώνοντας ειδικό μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή από τα έσοδα πώλησης της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι, το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα 0,75 ευρώ ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα 0,2 ευρώ ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί.

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη (4/3) η ElvalHalcor θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της μεγέθη. Την Τετάρτη (5/3) ακολουθεί η Cenergy Holdings, την Πέμπτη (6/3) η Optima bank και την Παρασκευή (7/3) σειρά έχει η Trastor ΑΕΕΑΠ.

Δεν πείθουν τα χρηματιστήρια στο εξωτερικό

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η Wall Street τις τελευταίες ημέρες, με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και την Nvidia να επιβαρύνουν το κλίμα, εν αναμονή των στοιχείων για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE). Κατά -1,6% διολίσθησε χθες ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσε «βουτιά» -2,8%. Ήπια ανάκαμψη καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες, οδεύοντας ωστόσο προς την ολοκλήρωση της χειρότερης εβδομάδας για το 2025.

Νέες πιέσεις ασκούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο -0,15% και τις 556 μονάδες. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνουν πτώση -0,1% και -0,2%, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει +0,4%. Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, με βαριές απώλειες σε Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα (από -2% έως -3,5%).

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια στη Βουλή: Φωτιές, μολότοφ και πέτρες – Εννέα τραυματίες ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

«Δεν έχω οξυγόνο»: Ολόκληρη η Πάτρα αναπνέει σήμερα για τα Τέμπη – «Βούλιαξε» η πλατεία Γεωργίου – Πάνω από 50.000 στους δρόμους ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών ΒΙΝΤΕΟ

Οι διαδηλώσεις-σύμβολο ξύπνησαν τον κόσμο από το λήθαργο