Δασικοί χάρτες: Ετοιμάζεται ρύθμιση για εκχερσωμένους αγρούς

Το πρόβλημα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, βγήκε στην επιφάνεια με τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών.

Δασικοί

Σε σίριαλ παρατάσεων έχει μετατραπεί και το τρέχον πρόγραμμα των δασικών χαρτών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζεται να δώσει μια ακόμα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, οι οποίες κρίθηκαν πως ήταν δασικές, αλλά, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το πρόβλημα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων βγήκε στην επιφάνεια με τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, όπου δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις κατατέθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές των κατά τόπους δασαρχείων.

Στην Αχαΐα έχουν κατατεθεί και εξετάζονται 12.000 τέτοιες αντιρρήσεις πρόδηλου σφάλματος, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία αφορά περιπτώσεις εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το δικαίωμα χρήσης και μεταβίβασης αυτής της γης, αλλά και τις επιδοτήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν και πρόκειται θα δοθούν και στο μέλλον από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γι’ αυτές τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που σήμερα είναι παράνομες.

Κατά πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία σχεδιάζεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση έως το φθινόπωρο, δεν θα αλλάζει τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκτάσεων, αλλά θα… λύνει τα χέρια των αγροτών ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν εκείνες για τις οποίες ελάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις και κυρίως, να μην διατρέχουν κίνδυνο επιστροφής των επιδοτήσεων που έλαβαν.

Με άλλα λόγια, στον Δασικό Χάρτη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση), ωστόσο οι αγρότες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές θα μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Για την αλλαγή χρήσης, ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλλει ένα χρηματικό αντάλλαγμα.

Η τελική μορφή της ρύθμισης δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς όπως τονίζουν  παράγοντες του ΥΠΕΝ, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδυναμίες που μπορεί να οδηγήσουν, εκ νέου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως στο παρελθόν».

ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης δήλωσε στην «Π» ότι από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών στην περιοχή, έχει εντοπιστεί πρόβλημα με εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς να διαθέτουν τίτλους, αλλά και με δασωμένους αγρούς, δηλαδή, αγροτικές εκτάσεις που μετά το 1945 λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους, δασώθηκαν και μετά από δεκαετίες, επανεμφανίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους και άρχισαν πάλι να τις καλλιεργούν.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Αιγιάλεια, όπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης. Οπως εξήγησε, μετά το 1945 σε πολλές περιοχές υπήρξε εγκατάλειψη αγρών που με τα χρόνια μετατράπηκαν σε δάση. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έδωσαν σημασία τον καιρό που έπρεπε να υποβάλουν ενστάσεις, και τώρα βλέπουν πόσο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μποδιώτης τόνισε ότι το υπουργείο θα πρέπει να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων στην Αχαΐα.

Τέσσερις επιτροπές για όλη την Αχαΐα

Στην Αχαΐα τέσσερις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, εξετάζουν από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 100 αντιρρήσεις το μήνα σε σύνολο 12.000 φακέλων.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδώσει αποφάσεις για περίπου 10.00 αντιρρήσεις, αλλά το έργο που καλούνται να υλοποιήσουν είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια.

Οσον αφορά τις δυνατότητες που έχει ένας ιδιοκτήτης που θεωρεί ότι αδικείται και από την απόφαση της επιτροπής αντιρρήσεων, είναι περιορισμένες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κυρώσουν πρώτα τους δασικούς χάρτες με τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την εξέταση όλων των ενστάσεων και στη συνέχεια οι θιγόμενοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προσπεράσει αυτό τον σκόπελο, με νέα νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει σύντομα στη Βουλή και θα αφορά μόνο τους αγρότες των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων.