Δασικοί Χάρτες: Xάνονται περιουσίες ετών! – Αχαΐα: Πάνω από 12.000 ενστάσεις ιδιοκτητών που θίγονται «αναίτια»

Η σταδιακή ανάρτηση των δασικών χαρτών έβγαλε στην επιφάνεια πολλές καταστάσεις που «κρύβονταν κάτω από το χαλί» επί δεκαετίες

Δασικοί

Πάνω από 12.000 ενστάσεις ιδιοκτητών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δομημένης γης, καλούνται να εξετάσουν οι τέσσερις επιτροπές της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών της περιοχής.

Ολοι αυτοί οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι θίγονται από τις αναρτήσεις που έγιναν, καθώς οι ιδιοκτησίες τους εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν, με αποτέλεσμα η περιουσία τους να βρίσκεται υπό καθεστώς αμφισβήτησης και αποχαρακτηρισμού με σοβαρές συνέπειες.

Οπως η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη κτήματος 27 στρεμμάτων στον Δήμο Αιγιάλειας, που χαρακτηρίστηκε δασικό σε εμβαδό 20 στρεμμάτων από τους χάρτες που αναρτήθηκαν το 2017 και η επιτροπή αντιρρήσεων απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει.

Ο ίδιος ανέφερε στην «Π» ότι αδικήθηκε και ότι το κτήμα του, ήταν ανέκαθεν καλλιεργήσιμο, πρώτα με σταφίδα και τα τελευταία χρόνια με ελιές. Μάλιστα αμφισβητεί ως ανακριβή τη διαδικασία της προσάρτησης συντεταγμένων που γίνεται με συνδυασμό ψηφιακών τοπογραφικών και αεροφωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί από το 1945 καθώς οι τελευταίες δεν είναι αρκετά ευκρινείς, για να διαπιστωθεί αν μια έκταση ήταν δασική. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε στην «Π» ότι κατάφερε να βρει αεροφωτογραφίες της RAF από το 1936, πολύ ανώτερης ποιότητας, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, κατήγγειλε μέσω της «Π» ότι ποτέ δεν έλαβε ειδοποίηση από την επιτροπή αντιρρήσεων για να παραστεί με πραγματογνώμονα στη συνεδρίαση που αφορούσε την περιουσία του, με αποτέλεσμα η αίτησή του να απορριφθεί και σήμερα να βρίσκεται προ δυσμενών εξελίξεων.

Ο καταγγέλων, τόνισε ότι με την απόρριψη της ένστασής του, το κτήμα του μετατρέπεται σε ιδιωτικό δάσος, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης, έστω κι αν περιέχει ελαιόδενδρα.

Επιπλέον φοβάται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να του αφαιρέσει το δικαίωμα σε μελλοντικές επιδοτήσεις, και το χειρότερο να του ζητήσει την επιστροφή ενισχύσεων που λάμβανε όλα αυτά τα χρόνια για τα 27 στρέμματα ελαιόδενδρων και παλαιότερα σταφίδας.

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οπως ήταν επόμενο, η σταδιακή ανάρτηση των δασικών χαρτών έβγαλε στην επιφάνεια πολλές καταστάσεις που «κρύβονταν κάτω από το χαλί» επί δεκαετίες. Από τη μια πλευρά τις καταπατήσεις ή/και εκχερσώσεις προς καλλιέργεια ή οικοδόμηση, την αυθαίρετη δόμηση, την αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων για τη μετατροπή σε βοσκότοπους. Αλλά και την άγνοια των υπηρεσιών του δημοσίου για τις αλλαγές που έχουν στο παρελθόν συντελεστεί… από δημόσιες αρχές, όπως για παράδειγμα την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι Διευθύνσεις Δασών, έως τον περασμένο Νοέμβριο είχαν κατατεθεί 162.000 αντιρρήσεις και 12.400 αιτήσεις για διόρθωση προδήλων (απλών) σφαλμάτων. Ο αριθμός των αντιρρήσεων συνδέεται ευθέως με το πόσο μεγάλοι είναι οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν. Η Αχαΐα με 11.986 αντιρρήσεις, είναι από τις περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Ηλεία με 7.557 αιτήσεις.

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟ ΣτΕ

Η «Π» απευθύνθηκε στον διευθυντή του δασαρχείου κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τόνισε πως οι τέσσερις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, εξετάζουν από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 100 αντιρρήσεις τον μήνα. Συνολικά έχουν εκδώσει αποφάσεις για περίπου 1000 αντιρρήσεις, αλλά το έργο που καλούνται να υλοποιήσουν είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια.

Δασικοί

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Οσον αφορά τις δυνατότητες που έχει ένας ιδιοκτήτης που θεωρεί ότι αδικείται και από την απόφαση της επιτροπής αντιρρήσεων, είναι περιορισμένες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κυρώσουν πρώτα τους δασικούς χάρτες με την δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την εξέταση όλων των ενστάσεων και στη συνέχεια οι θιγόμενοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΧΕΡΣΩΜΕΝΑ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προσπεράσει αυτό τον σκόπελο, με νέα νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει σύντομα στη Βουλή και θα αφορά μόνο τους αγρότες των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία σχεδιάζεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση έως το φθινόπωρο, δεν θα αλλάζει τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκτάσεων, αλλά θα λύνει τα χέρια των αγροτών ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν εκείνες για τις οποίες ελάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις.

Με άλλα λόγια, στον δασικό χάρτη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση), ωστόσο οι αγρότες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές θα μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Για την αλλαγή χρήσης, ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλει ένα χρηματικό αντάλλαγμα που θα αντιστοιχεί στην απώλεια του δασικού οικοσυστήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση μια εξίσωση με παραμέτρους την αξία του δάσους, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει κ.λπ.

Δασικοί

Γι΄ αυτόν τον λόγο, η προωθούμενη από το ΥΠΕΝ ρύθμιση δεν θα αφορά σε εξαγορά των εκτάσεων, αλλά σε «τακτοποίηση» για όσο διάστημα επιδοτείται η καλλιέργεια. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει στα χέρια της και μια μελέτη για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αποβολή αγροτών από τις εκτάσεις που είχαν καταπατήσει στο παρελθόν για να τις καλλιεργήσουν, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ (του κρατικού οργανισμού πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων).