Δεύτερη Πολυτεχνική Σχολή στην Πάτρα – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Απομένει να δουν τα οφέλη και οι φορείς»

Η σχετική δημοσίευση αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακροχρόνιας και συστηματικής προσπάθειας της εκπαιδευτικής κοινότητας του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και, ακολούθως, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Δεύτερη Πολυτεχνική Σχολή στην Πάτρα - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Απομένει να δουν τα οφέλη και οι φορείς»

Και επισήμως, πλέον, με τη σχετική δημοσίευση σε ΦΕΚ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποκτά Πολυτεχνική Σχολή με έδρα την Πάτρα. Η σχολή περιλαμβάνει τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η σχετική δημοσίευση αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακροχρόνιας και συστηματικής προσπάθειας της εκπαιδευτικής κοινότητας του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και, ακολούθως, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζουμε ότι η δεύτερη Πολυτεχνική Σχολή, που λειτουργεί στην Πάτρα, είναι καρπός της κατάργησης του ΑΤΕΙ.

Συρμακέσης: Η Πάτρα θα αποκτήσει 2η Πολυτεχνική Σχολή

Ο αρχικός σχεδιασμός Γαβρόγλου προέβλεπε τα δύο παραπάνω Τμήματα του πρώην ΑΤΕΙ να συγχωνευτούν στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Σχεδιασμός, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις από την αντίστοιχη Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που οδήγησαν στην πρόταση να αναπτυχθεί Πολυτεχνική Σχολή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Κάτι που δεν τελεσφόρησε, δεδομένου του ιδιαίτερου λειτουργικού καθεστώτος του ΕΑΠ.

Ετσι, τα δύο αυτά Τμήματα εντάχτηκαν στον οργανισμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο είναι και ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς πλέον διαθέτει Πολυτεχνική Σχολή.

Σπύρος Συρμακέσης

Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μέλος Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Σπύρος Συρμακέσης, θυμάται: «Δεν σας κρύβω ότι και για μένα, προσωπικά, και για τους συναδέλφους μας, η περίοδος εκείνη ήταν επώδυνη. Δεχτήκαμε αρκετή λάσπη, προσπάθησαν αρκετοί να μας χρησιμοποιήσουν σαν αποδιοπομπαίους τράγους για οποιαδήποτε διαδικασία δρομολογούταν. Ομως, από ‘κει και πέρα προχωρήσαμε. Πιστέψαμε σε αυτό που είχαμε να κάνουμε και σε αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε. Και, ευτυχώς, το αποδείξαμε στην πράξη παρ’ ότι το εγχείρημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο με τις επιτροπές πιστοποίησης να είναι εξονυχιστικές, κ.ά.». Και προσθέτει: «Για το Πανεπιστήμιό μας είναι μία εμβληματική ενέργεια, γιατί γνωρίζετε ότι η αναγνώριση κάποιων τμημάτων του επιπέδου πολυτεχνείου είναι πάρα πολύ σημαντική, για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για τις ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων μας. Ομως, και για την Πάτρα μιλάμε για μία εμβληματική ενέργεια, καθώς η πόλη αποκτά και δεύτερη Πολυτεχνική Σχολή».

Μιλώντας για το σήμερα, ο κ. Συρμακέσης τονίζει: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχουν δύο Πολυτεχνικές Σχολές, που συνθέτουν τις δυνάμεις τους και προάγουν την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και τη σύνδεση με τη βιομηχανία. Θεωρούμε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ διαφορετικός για την οικονομική καθημερινότητα της Πάτρας, γιατί -κακά τα ψέματα- μία πολυτεχνική σχολή τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών και των γονιών, που θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε τέτοιες σχολές».

Καταλήγοντας, ο κ. Συρμακέσης σημειώνει ότι η προσπάθειά τους απαιτεί και στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση και δη την Περιφέρεια. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας για την Πάτρα και την Περιφέρεια, πρέπει να το κάνουμε μαζί. Βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή στη Τρίπολη και η υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ειδικά, είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με την αντίστοιχη υποστήριξη που παρέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο Πατρέων».