Διχάζουν οι νέες αλλαγές στα εργασιακά: Τί δηλώνουν στην «Π» παράγοντες της αγοράς

Σήμερα ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια μέρα τον εργαζόμενο που έχει ήδη εργαστεί σε άλλη επιχείρηση.

αλλαγές

Εντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η διακήρυξη του νέου υπουργού Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, τον Σεπτέμβριο, νομοσχέδιο με μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά, το οποίο τίθεται από αυτή την εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Μια από τις βασικές αλλαγές που συζητείται ήδη είναι η δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης του μισθωτού, εντός του ίδιου 24ώρου σε δύο εργοδότες, με πλήρες ωράριο.

Σημειώνεται πως σήμερα ισχύουν περιορισμοί για τον χρόνο εργασίας του μισθωτού, καθώς ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια μέρα τον εργαζόμενο που έχει ήδη εργαστεί σε άλλη επιχείρηση, ολόκληρο το νόμιμο ωράριό του.

Η θέσπιση αυτής της δυνατότητας έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, παρά την διευκρίνηση του υπουργού ότι η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών.

Το μέτρο δείχνει εκ πρώτης όψεως προσαρμογή της νομοθεσίας στην πραγματικότητα, όμως, όσοι αντιμετωπίζουν την εισαγόμενη διάταξη με σκεπτικισμό αναφέρουν ότι συνδεδεμένες επιχειρήσεις και όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων, θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους, μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νόμιμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν τη νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας.

αλλαγές

Αυτή την εκτίμηση διατυπώνει το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος αναφέρει πως ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης σφάλει και πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή του. «Δεν είναι ζήτημα παραγωγικότητας ή ελεύθερης βουλήσεως του εργαζόμενου. Πρόκειται περί ανοίγματος κερκόπορτας, με ανυπολόγιστες συνέπειες και ανατροπή της στοιχειώδους προστασίας και των κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πλέον των ανωτέρω, πώς θα μειωθεί η ανεργία αν ένας εργαζόμενος καταλαμβάνει δυο θέσεις εργασίας;» διερωτάται ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Η ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το δεύτερο σκέλος των αλλαγών που πρόκειται να εισαχθούν με το νομοσχέδιο του Αδωνι Γεωργιάδη, αφορά στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σε συνάρτηση με αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στις 10.500 ευρώ.

Για τις αλλαγές αυτές, ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε διαβούλευση με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του. Μάλιστα, η πρώτη συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό ήταν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, στις 19 Ιουλίου.

Οι αλλαγές παρουσιάζονται υπό μορφή κινήτρων, ώστε οι επιχειρήσεις να τις εφαρμόσουν νωρίτερα. Πολλοί ωστόσο εκτιμούν ότι ο υπουργός Εργασίας αρχίζει να «ξηλώνει» το δεσμευτικό πλαίσιο που ισχύει για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που σε έναν βαθμό δημιουργεί αναχώματα, ώστε να μη γίνεται ελάστιχο το ωράριο των εργαζομένων.

Ωστόσο, από την πλευρά των επιχειρήσεων αναφέρεται πως υπάρχουν περιορισμοί που καθιστούν αδύνατη πρακτικά την εφαρμογή της κάρτας σε πολλούς χώρους εργασίας.

αλλαγές

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε στην «Πελοπόννησο» πως, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με τους περιορισμούς που έθετε, πρακτικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο εργασιακό περιβάλλον της Ελλάδας. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζομένους καθυστερήσει να προσέλθει στην εργασία του για 15 λεπτά, το σύστημα «κλειδώνει» και δεν του επιτρέπει δηλωθεί για να εργαστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, λέει ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος σημείωσε πως, με την κατάργηση της προ-δήλωσης των υπερωριών, το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο γι΄αυτές τις περιπτώσεις.

«Ποιος ο λόγος να προ-δηλώνουμε υπερωρίες, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε εάν ένας εργαζόμενος θα παρουσιαστεί στην εργασία του για διάφορους λόγους;» διερωτάται ο κ. Μαρλαφέκας και προσθέτει: «Από τη στιγμή που ο χρόνος απασχόλησης αποτυπώνεται ηλεκτρονικά με την κάρτα, δεν υφίσταται λόγος να υπάρχουν αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Επιπλέον, ανέφερε πως, με το σημερινό σύστημα, η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη απέναντι σε πλημμελή ή κακόβουλη χρήση της κάρτας από τον εργαζόμενο, καθώς κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με κλείσιμο σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Πάντως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας θεωρεί υπερβολική και την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στις 10.500 ευρώ. Μάλιστα, εκτιμά ότι μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, από τη στιγμή που εξομοιώνεται με τη «μαύρη» εργασία.