Δημήτρης Βελισσάρης: Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος με το ΜέΡΑ25

Ο καθηγητής Ιατρικής και ειδικός παθολόγος στο ΠΓΝΠ Δημήτρης Βελισσάρης αποκαλύπτει στην «Π» γιατί κατεβαίνει για υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΜέΡΑ25.

Βελισσάρης

Δημήτρης Βελισσάρης. Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Επείγουσας Ιατρικής στο Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικός παθολόγος, εξειδευμένος σε θέματα επείγουσας Ιατρικής, στην Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ στο Ρίο.

Κατά γενική ομολογία, ένας από τους πιο καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο του και, το κυριότερο, από τους πλέον καθολικά αποδεκτούς ανθρώπους στην κοινωνία.

Εδώ και χρόνια, πάντα ενεργός και μάχιμος σε πάσης φύσεως διεκδικητικά ζητήματα που αφορούν κυρίως τον ιατρικό χώρο και τη δημόσια Υγεία.
Αποφάσισε, για πρώτη φορά, να κατέβει στον στίβο μάχης της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Θα είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας με το ΜέΡΑ 25 / Συμμαχία για τη Ρήξη.

Ο Δημήτρης Βελισσάρης παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του ως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας στην «Πελοπόννησο», εξηγώντας το πώς, πότε, γιατί πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση.

-Πότε και κυρίως με ποιο βασικό κίνητρο πήρατε, κύριε Βελισσάρη, την απόφαση να ενταχθείτε στο ΜέΡΑ 25;
Θεωρώ πως είναι υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη, από όποιο μέρος του κοινωνικού ιστού και αν ανήκει, η έμπρακτη ενασχόλησή του με την υπόθεση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής και ταξικής δικαιοσύνης. Με την καθημερινή του δράση, δηλαδή, τόσο στον στενότερο επαγγελματικό χώρο όσο και στα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα. Η ενεργός θέση μου στην τοπική κοινωνία, το νοσοκομείο όπου εργάζομαι και το πανεπιστήμιο αποτέλεσε μονόδρομο επιλογής την ένταξή μου στην κινηματική δραστηριότητα του ΜέΡΑ25/DiEM καθώς αυτό εκφράζει μια πλειοψηφία πολλαπλών κοινωνικών δράσεων, αναζητήσεων και παρεμβάσεων με άξονα την ανθρωποκεντρικότητα και τη δικαιοσύνη μέσα στην κοινωνία.

-Μέχρι το 2020 ήσασταν προσκείμενος πιο κοντά στο ΚΚΕ ή κάνω λάθος;
Πάντα ενταγμένος στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς αγώνες με συγκεκριμένη κατεύθυνση, συνοδοιπόρος με τους εκφραστές του.

-Αν σας ρωτούσα ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, τι θα μου απαντούσατε;
Διαφορές στην πολιτική των κομμάτων αναζητούνται στον τρόπο σκέψης, ανάλυσης και δράσης απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε. Επίσης, στην ουσιαστική διαχείριση τις κατάλληλες χρονικές στιγμές κινηματικής παρέμβασης. Το ΜέΡΑ25 δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις αυτές αφού στρέφεται και αναζητά αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη με εφαλτήριο νέα αναδυόμενα παγκόσμια κοινωνικά στρώματα (νέοι επιστήμονες υπο-αμειβόμενοι με επισφαλή εργασία που συγκροτούν το πρεκαριάτο) και μορφοποιεί τους αγώνες του. Επίσης ρεαλιστικά το ΜέΡΑ25 απευθύνεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά από την νεο-φιλελεύθερη αντίληψη πολιτικής εφαρμογής.

-Πόσο ρόλο έπαιξε η πολιτική προσωπικότητα και ακτινοβολία του κ. Βαρουφάκη στο να αποφασίσετε να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημά του;
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την έντονη προσωπικότητα και τις τεκμηριωμένες οικονομοτεχνικές ακαδημαϊκές και εφαρμοσμένες απόψεις του καθηγητή Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη καθώς και για τον καθοριστικό ηγετικό του ρόλο του ως επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Ομως επιτρέψτε μου να τονίσω την εφαρμοσμένη συλλογικότητα στην αντίληψη, σκέψη και δράση που χαρακτηρίζουν τη ριζοσπαστικότητα της οργάνωσης του ΜέΡΑ25.

-Γιατί πιστεύετε εσείς ότι ο κ. Βαρουφάκης στοχοποιείται τόσο πολύ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ;
Είναι προφανείς οι λόγοι και άπτονται των θέσεων και δράσεων του ΜέΡΑ25/DiEM ενάντια στην ελληνική οικονομική ολιγαρχία και στους πολιτικούς εκφραστές της.

-Μου λέτε με «τρεις φράσεις», τι πρεσβεύει για εσάς πολιτικά ο επικεφαλής του κόμματος και τι η πολιτική φιλοσοφία του;
Οικονομική σκέψη και ανάλυση της κοινωνικής ροής, συλλογική κινηματική αντίληψη, άμεση πολιτική δράση προς την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

-Επειδή τα προγνωστικά λένε πως θα πάει αρκετά καλά το ΜέΡΑ 25, εάν τελικά εκλέξει το κόμμα βουλευτή στην Αχαΐα και εάν είστε εσείς αυτός, θα καταφέρετε να συνδυάσετε Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο και Βουλή;
Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ύψιστο στόχο δράσης. Αποτελεί αναγκαιότητα η αναζήτηση κοινών δρόμων δράσης για πολλαπλά ζητήματα που εκκρεμούν στους ιδιαίτερα κρίσιμους και ευαίσθητους κοινωνικούς ιστούς της Υγείας και της Παιδείας. Τόσο σε τοπικό, εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η δέσμευσή μου στην κατεύθυνση αυτή είναι συγκεκριμένη και απόλυτη.

-Θα χαρακτηρίζατε το ΜέΡΑ25 ως αντισυστημικό κόμμα ή κάπως αλλιώς;
Ναι, με την έννοια της ριζοσπαστικής διαφορετικότητας αντίληψης και δράσης στο ήδη γνωστό εφαρμοσμένο φάσμα κοινωνικής και πολιτικής ζωής και κουλτούρας. Το ΜέΡΑ25 υπόσχεται αγώνα και λύσεις έξω από τα συστημικά καθιερωμένα.

-Εσείς νιώθετε αντισυστημικός;
Μακριά από ταμπέλες και εγωπαθείς αυτο-προσδιορισμούς. Η εφαρμογή και συνέπεια στη ζωή των προσωπικών αρχών και αξιών μάς κρίνει.

-Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, τι ψηφίσατε το 2012, το 2015 και το 2019;
Ο,τι εξέφραζε πολιτικά τις αρχές του σοσιαλισμού με άξονα την ισότητα, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.

-Αν σας έλεγαν να επιλέξετε μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα για το ποιος απ’ τους δύο είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ποιον θα επιλέγατε;
Κανέναν από τους δύο. Προφανώς δεν δύναται να δοθεί σωστή απάντηση σε λάθος ερώτηση.

-Είστε πεπεισμένος πως τελικά θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιων όμως;
Δεν είναι απίθανη η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας των αστικών κομμάτων μαζί με «διάφορους αναδυόμενους πρόθυμους». Αντί όμως να μεταφέρουμε χρονικά άκαιρα στον κόσμο το ερώτημα ποιος θα τον εκμεταλλευτεί καλύτερα, προτιμότερο είναι να του υποδείξουμε τον πραγματικό και ουσιαστικό αγώνα με τις λύσεις που προτείνει το ΜέΡΑ25/DiEM προς όφελός του.

-Θα αποκλείατε παντελώς το ενδεχόμενο να συνεργάζονταν ξανά ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη;
Τα ιστορικά δείγματα γραφής για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικά για το ΜέΡΑ25. Κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται μόνο μεταξύ ιδεολογικά σχετιζόμενων πολιτικών χώρων, με ξεκαθαρισμένο minimum πρόγραμμα καταστατικών θέσεων προεκλογικά, προς εμπέδωση κοινών πράξεων μετεκλογικά.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε με μια φράση την 4ετία του κ. Μητσοτάκη;
Αναμενόμενη, καθώς η ιδεολογική και ταξική κατεύθυνση του κόμματος της ΝΔ είναι δεδομένη.

-Βλέπετε πιθανό ή απίθανο το σενάριο 3κομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αν οι κάλπες στις 21 Μαΐου βγάλουν «αδιέξοδο» και τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα;
Ολα είναι δυνατά και πιθανά, ειδικότερα με τα αστικά κόμματα διαχείρισης που η προγενέστερη κατάθεση γραφής τους στην άσκηση εξουσίας, ο ταξικός και ιδεολογικός προσανατολισμός τους αλλά και η σχέση εξάρτησης από τα εγχώρια και παγκόσμια διευθυντήρια των οικονομικών λόμπι είναι ιστορικά καταγεγραμμένη.