Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ; – Δείτε ποιες συνήθειες να αποφεύγετε

Εάν χάνετε τον ύπνο σας για ασήμαντα θέματα, πείτε αντίο σε αυτές τις 9 συνήθειες.

κοιμηθείτε

Θέλετε να κοιμηθείτε, αλλά… δεν μπορείτε; Πόσες φορές έχετε μείνει ξάγρυπνοι όλη νύχτα σκεπτόμενοι κάτι που είπατε ή κάνατε; Ή μήπως ανησυχείτε για όλα όσα πρέπει να κάνετε αύριο; Είναι φυσικό να βιώνουμε στιγμές άγχους, αλλά όταν αυτό επηρεάζει τον ύπνο μας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες συνήθειες που μπορούν να μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε με στόχο να εξασφαλίσουμε έναν ποιοτικό ύπνο.

Εάν χάνετε τον ύπνο σας για ασήμαντα θέματα, πείτε αντίο σε αυτές τις 9 συνήθειες

Υπερβολική σκέψη
Χρήση οθονών αργά το βράδυ
Κατανάλωση καφεΐνης αργά μέσα στη μέρα
Έλλειψη τακτικού προγράμματος ύπνου
Έλλειψη άσκησης
Μεταφορά του στρες στο κρεβάτι
Κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ
Ακατάλληλο περιβάλλον ύπνου
Παραμέληση διαταραχών ύπνου

Η υπερβολική σκέψη είναι σαν ένα τρένο που δεν σταματά ποτέ στο μυαλό μας, ειδικά τις ώρες που προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Ακόμα και τα πιο ασήμαντα γεγονότα μπορούν να μετατραπούν σε μια ατελείωτη σειρά από σκέψεις και ανησυχίες.

Η υπερβολική σκέψη είναι η τάση να αναλύουμε υπερβολικά γεγονότα του παρελθόντος ή να ανησυχούμε για το μέλλον. Είναι σαν να παίζουμε μια ταινία στο μυαλό μας, ξανά και ξανά, συχνά με ένα αρνητικό σενάριο. Αυτή η συνεχής δραστηριότητα του εγκεφάλου μας κρατά σε εγρήγορση και δυσκολεύει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αναλογίζεστε γεγονότα, η υπερβολική σκέψη το μεταφέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Είναι η ανάλυση, η διάλυση και η επανάληψη καταστάσεων ξανά και ξανά, συχνά μεγεθύνοντας τες υπερβολικά.

Είναι φυσιολογικό να κάνετε σκέψεις, αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται σκλάβος τους. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τις επίμονες σκέψεις και να απολαμβάνετε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκρολάρει στο κινητό πριν κοιμηθείτε, παρόλο που ξέρετε ότι δεν είναι καλή ιδέα; Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα των οθονών, αλλά οι συνέπειες στον ύπνο μας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών, των τάμπλετ και των υπολογιστών μπερδεύει τον εγκέφαλό μας. Νομίζει ότι είναι μέρα και σταματά να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που μας προκαλεί υπνηλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, να έχουμε διακοπτόμενο ύπνο και να νιώθουμε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Μην υποτιμάτε τη σημασία του καλού ύπνου. Κλείστε τις οθόνες και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί.

Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή λύση για να αναζωογονηθείτε το απόγευμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο σας. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σας για έως και 10 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το απογευματινό φλιτζάνι μπορεί ακόμα να σας επηρεάζει όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο.

Η καφεΐνη όχι μόνο σας κρατάει ξύπνιους, αλλά μπορεί επίσης να υποβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης έως και έξι ώρες πριν τον ύπνο μείωσε σημαντικά τόσο τον συνολικό χρόνο ύπνου όσο και την ποιότητα του ύπνου.

Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε και γυρνάτε στο κρεβάτι τη νύχτα, ίσως πρέπει να σκεφτείτε αν φταίει ο απογευματινός καφές. Δοκιμάστε ντεκαφεϊντέ ή τσάι από βότανα μετά το μεσημεριανό γεύμα και δείτε αν αυτό κάνει διαφορά στον ύπνο σας.

Είναι δελεαστικό να κοιμάστε τα Σαββατοκύριακα ή να μείνετε ξύπνιοι για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά. Ωστόσο, αυτό διαταράσσει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, γνωστό και ως κιρκάδιο ρυθμό.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σου ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Όταν αλλάζεις τακτικά το πρόγραμμα ύπνου σου, μπορεί να διαταράξει αυτόν τον ρυθμό και να δυσκολέψει τον ύπνο και την αφύπνιση.

Γι’ αυτό οι ειδικοί υγείας συνιστούν να τηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα βοηθά στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός σας και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, δοκιμάστε να ορίσετε μια τακτική ώρα ύπνου και κράτησέ την, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για τη φυσική σας υγεία. Είναι επίσης σημαντική για έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να απολαύσετε βαθύτερο ύπνο.

Όταν ασκείστε, καταναλώνετε ενέργεια και το σώμα σας φυσικά θέλει να αναπληρώσει αυτή την ενέργεια κοιμηθείτε. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, τα οποία είναι συχνές αιτίες προβλημάτων ύπνου. Αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός. Προσπαθήστε να μην ασκείστε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Εάν παραλείπετε τις προπονήσεις σας και χάνετε τον ύπνο σας, ήρθε η ώρα να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια και να αρχίσετε να κινείστε. Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί απλώς να βελτιωθεί.

Η ζωή μπορεί να γίνει αγχωτική και μερικές φορές είναι δύσκολο να αφήσετε τις ανησυχίες της ημέρας πίσω σου όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Αλλά το να μεταφέρετε το άγχος μαζί σας στο κρεβάτι μπορεί να σας στερήσει τον ξεκούραστο ύπνο που χρειάζεστε.

Το άγχος ενεργοποιεί την αντίδραση “πάλης ή φυγής” του σώματός σας, η οποία είναι το αντίθετο από αυτό που θέλετε όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας να τρέχει με σκέψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να αποσυμπιεστείτε πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του διαλογισμού, των ασκήσεων βαθιάς αναπνοής ή ακόμα και γράφοντας σ’ ένα ημερολόγιο. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν να μετατοπίσετε την εστίαση του μυαλού σας από στρεσογόνους παράγοντες σε πιο ήρεμες σκέψεις.

Να θυμάστε, ότι το κρεβάτι σας πρέπει να είναι ένα καταφύγιο για ξεκούραση και χαλάρωση, όχι ένα πεδίο μάχης για το άγχος. Λέγοντας “καληνύχτα” στις ανησυχίες σας μπορείτε να εξασφαλίσετε έναν καλύτερο ύπνο.

Όταν τρώμε αργά το βράδυ, το σώμα μας δυσκολεύεται να ξεκουραστεί. Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί σκληρότερα, προκαλώντας δυσπεψία, καούρες και άλλα προβλήματα που διαταράσσουν τον ύπνο. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφής πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να δυσκολέψει την μετάβαση σε βαθύ ύπνο.

Αν θέλετε να απολαμβάνετε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο, ξεκινήστε με το να περιορίσετε τα μεσάνυχτα σνακ.

Το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σας. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, ο θόρυβος και το φως μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητά σας να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι.

Για παράδειγμα, ένα υπνοδωμάτιο που είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να οδηγήσει σε ανήσυχες νύχτες. Ο θόρυβος από την κυκλοφορία ή ένας σύντροφος που ροχαλίζει μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Και το φως, ειδικά το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης από το σώμα σας, την ορμόνη του ύπνου.

Επενδύοντας λίγο χρόνο και προσπάθεια στη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος ύπνου σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε βύσματα αυτιών ή μια μηχανή λευκού θορύβου για να μπλοκάρετε τους ενοχλητικούς ήχους, κουρτίνες σκίασης ή μια μάσκα ματιών για να μπλοκάρετε το φως και να ρυθμίσετε το θερμοστάτη για να βρείτε μια βέλτιστη θερμοκρασία.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός άνετου, ήσυχου και σκοτεινού δωματίου όταν πρόκειται για έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και εξακολουθείτε να χάνετε τον ύπνο σας για ασήμαντα θέματα, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε εάν η αιτία είναι κάποια διαταραχή ύπνου. Καταστάσεις όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια ή το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Ενώ είναι φυσιολογικό να έχετε περιστασιακά μια νύχτα κακού ύπνου. Εάν όμως αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση τότε υπάρχει πρόβλημα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα ύπνου.

Η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να οδηγήσει σε σωστή διάγνωση και θεραπεία, βελτιώνοντας ενδεχομένως όχι μόνο τον ύπνο σας αλλά και την γενική υγεία και ποιότητα ζωής σας. Μην αφήσετε τον φόβο να σας εμποδίσει να ζητήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια βιολογική ανάγκη, αλλά μια πράξη αυτοφροντίδας. Είναι η ώρα που το σώμα μας ξεκουράζεται, αναζωογονείται και επιδιορθώνεται. Όπως κάθε πτυχή της αυτοφροντίδας, απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και προσοχή.

Το ταξίδι προς έναν καλύτερο ύπνο μπορεί να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας και αποχαιρετώντας τις παραπάνω συνήθειες. Αλλά να θυμάστε, η αλλαγή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή.

Διαβάστε επίσης:

 

Σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί: «Το είπαμε και το κάναμε, αρκετά με τα συμπλέγματα» – Ουρές πολιτών για την πρώτη βόλτα

Ξάνθη: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τον 16χρονο Παντελή

Πάτρα: Εκατό φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ – Ξεπεράστηκε η εμπλοκή και προχωρά η διαδικασία – Δείτε χάρτη με τα σημεία

Η Βlack Friday έφυγε, η Cyber Monday έρχεται – Σε θέση μάχης τα e-shops, ανοικτά αύριο Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

Έκτακτο επίδομα σε 20 ημέρες: Ποιοι θα το λάβουν, όλες οι νέες πληρωμές ενισχύσεων

Θόδωρος Λουλούδης: Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»

Η Black Friday άλλαξε – Τέλος οι ουρές στα καταστήματα της Πάτρας

Κασσελάκης για Αποστολάκη: «Να μην τον πιάνουν στο στόμα τους – Θα πάω δικαστικά με τον Πολάκη για τον πόθεν έσχες»

Δήμητρα Κατσαφάδου: Η απάντηση μετά το πρόστιμο 300.000 ευρώ στην εταιρεία της

Προστατέψτε την επιδερμίδα σας το χειμώνα: Οδηγός περιποίησης

Ανησυχία για τη χρήση επικίνδυνων σκευασμάτων από νέους για σεξουαλική ενίσχυση, τι είναι οι «φάκελοι μελιού»