Δυστύχημα Τέμπη: Πώς πρέπει να γίνει η απονομή Δικαιοσύνης – Αχαιοί νομικοί απαντούν στην «Π»
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πατρών, Αιγίου και Καλαβρύτων, παίρνουν θεσμική θέση, πάνω στο φλέγον θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη, σχετικά με τον ρόλο της ελληνικής δικαιοσύνης για την απόδοση ποινικών ευθυνών, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τέμπη 28 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 11.21: Μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και εμπορικής αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση την Αθήνα. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 57, ενώ μέχρι σήμερα αγνοείται ακόμη μια 23χρονη φοιτήτρια.
Οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών, οι επιβάτες που επιβίωσαν του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, που με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη εθνική τραγωδία «στοίχειωσε» την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ζητούν απαντήσεις.
Απαιτούν απόδοση δικαιοσύνης για όσους «έσβησαν» στα τρένα του θανάτου, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, απαιτούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις, όλοι όσοι με τις εγκληματικές παραλείψεις τους ευθύνονται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών.
Μετά και τον ορισμό δύο εφετών ανακριτών, λόγω της πολυπλοκότητας της έρευνας και των πολλών παραμέτρων που πρέπει να εξεταστούν, σήμερα τρεις έγκριτοι αχαιοί νομικοί «σκιαγραφούν» τις μέχρι τώρα ενέργειες των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και τι θα πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, Ανδρέας Οικονόμου, αναλύουν στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» τα μέχρι τώρα δεδομένα της πολύπλοκης υπόθεσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ: «Άμεσα η διαδικασία για την ποινική ευθύνη υπουργών»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, δηλώνει στην «Πελοπόννησο»: «Από εκπρόσωπο της Κομισιόν γνωστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα είχε λάβει 700.000.000 για βελτίωση υποδομών σιδηροδρόμων. Αποδείχθηκε, μετά το τραγικό δυστύχημα ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι τα τούνελ σιδηροδρόμου στη συντριπτική τους πλειοψηφία -με αναφορές και αυτοψίες της Πυροσβσεστικής- δεν είχαν μέχρι σήμερα προδιαγραφές ασφάλειας.
Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αιγίου, 3 χρόνια μετά από εξαγγελίες του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών, για άμεση πρόσβαση με δρόμο, ακόμα δεν υπάρχει πρόσβαση. Τα λεωφορεία του ΟΣΕ δεν έχουν πρόσβαση, πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν άμεση πρόσβαση, συντήρηση δεν υπάρχει τόσα χρόνια.
Ακόμα να ολοκληρωθεί το έργο Ηλεκτροκίνηση και παρ’ όλο που υπήρξε διάθεση πιστώσεων, ακόμα να ολοκληρωθεί το έργο Κιάτο – Ροδοδάφνης.
Δεν νοείται τέτοια αδιαφορία και καθυστέρηση, με γνώμονα ότι έχουν διατεθεί όλα τα κονδύλια.
Η ποινική ευθύνη πρέπει να εξετασθεί σε όλα τα επίπεδα, πολιτικών και διευθυντικών στελεχών. Δεν νοείται υπουργός Υποδομών να αναφέρει ότι… ‘’είναι ντροπή να τον ρωτάνε για θέματα ασφαλείας’’ και μετά από λίγες μέρες να γίνεται το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.
Είναι προφανές ότι πρέπει να ελεγχθούν όλα τα έγγραφα που αφορούσαν στο ζήτημα της τηλεδιοίκησης και τα προβλήματα λειτουργίας των σιδηροδρόμων, που είχαν επισημειωθεί από εργαζόμενους, αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ώστε να λάβουν γνώση οι εισαγγελικές αρχές τους αποδέκτες των εγγράφων. Έτσι θα εξακριβωθεί θεωρώ η ποινική ευθύνη όσων αμέλησαν εγκληματικά να κάνουν τα αυτονόητα, ενώ ήταν σε γνώση των κινδύνων!
Εάν αποδειχθεί ότι ο υπουργός Υποδομών είχε λάβει τέτοια γνώση και έλεγε στη Βουλή ‘’ντροπή’’, είναι σαφές. Υπάρχει, σαφέστατα, ζήτημα ποινικής ευθύνης και πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα η διαδικασία που προβλέπεται για την ποινική ευθύνη υπουργών, με τη διαβίβαση αιτήματος στη Βουλή.
Το δε γεγονός ότι ο υπουργός Άδωνις μετά από Γεωργιάδης ανέφερε τι ‘’θέλατε να πει ότι υπάρχει πρόβλημα, δε θα έμπαινε κανένας στα τρένα’’ συνηγορεί στο ότι πρέπει να ελεγχθούν άμεσα τα ανωτέρω γεγονότα, ώστε να πιστοποιηθεί -από δικαστικές αρχές- η γνώση ή μη και η διασπορά ψευδών ειδήσεων για ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Οφείλει η δικαιοσύνη, στη μνήμη των τραγικά αδικοχαμένων ανθρώπων, να κάνει ενδελεχή έρευνα σε όλα τα επίπεδα, όσο ψηλά και αν φθάσει».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Ανεύθυνοι ΜΜΕ και διαδικτύου υπονομεύουν τη δικαιοσύνη»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, Ανδρέας Οικονόμου, δηλώνει στην «Πελοπόννησο»: «Τo πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και η απώλεια τόσων, νέων, στην πλειοψηφία τους, συνανθρώπων μας, αλλά και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στις αμαξοστοιχίες του θανάτου, ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις χρόνιες παθογένειες της Πολιτείας και έχει συνταράξει την ελληνική κοινωνία, η οποία αναμένει από τη δικαιοσύνη την ταχεία και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών σε όλους τους υπαιτίους.
Η παράλληλη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού συμβάντος από επιτροπές και εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αν όχι με καχυποψία, από σημαντική μερίδα συμπολιτών μας.
Οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, που στο ανώτερο επίπεδο ασχολούνται με την υπόθεση, είναι αυτές που παρέχουν τα εχέγγυα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και πρέπει να τις εμπιστευθούμε.
Η απαγγελία κατηγοριών κατά πάντων, από διάφορους ανεύθυνους των ΜΜΕ και του διαδικτύου -που στο πλαίσιο δήθεν δημοσιογραφικών ερευνών παριστάνουν τους αυτόκλητους εισαγγελείς και ανακριτές- μόνο σύγχυση και φανατισμό προκαλούν στην κοινή γνώμη και υπονομεύουν το έργο της δικαιοσύνης, ενώ η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας και οι αλληλοκατηγορίες για κομματικά οφέλη, μόνο αποτροπιασμό προκαλούν.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, θα παρέμβει, όπως και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι, στην εκκρεμή ποινική διαδικασία, με δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά παντός υπευθύνου.
Η αλήθεια πρέπει να λάμψει και όσοι φέρουν ποινική ευθύνη για το τραγικό συμβάν πρέπει να διωχθούν και να τιμωρηθούν. Για να φθάσουμε ωστόσο στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ: «Να δικάσουν με γνώμονα όχι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά την ουσιαστική ευθύνη και αλήθεια»
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, δηλώνει στην «Πελοπόννησο»: «Η ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα, απαιτεί πρώτα και πάνω απ’ όλα σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί, απερίσπαστη, να συνθέσει το κάδρο των ποινικών ευθυνών, οι οποίες και οδήγησαν στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Η ανακριτική διαδικασία οφείλει να είναι εξαντλητική και να λάβει υπ’ όψιν της όλες τις παραμέτρους, που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός.
Οδηγός των ανακριτικών αρχών, κατά την αναζήτηση ευθυνών, και των εισαγγελικών αρχών, κατά τη διαδικασία συγκρότησης και σύνθεσης του κατηγορητηρίου, θα πρέπει να είναι -μεταξύ άλλων- και οι νομολογικές σκέψεις που διατυπώθηκαν στην υπόθεση «Εξπρές Σάμινα» και το πολύνεκρο ναυάγιο, σχετικά με τα αποδιδόμενα στους υπευθύνους αδικήματα και το ύψος των ποινών.
Σε κάθε περίπτωση, η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, με σκοπό την ανεύρεση της αλήθειας και τον καταλογισμό των ευθυνών, σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για αυτήν την εθνική τραγωδία.
Παράλληλα, οι λειτουργοί της, κατά την απονομή της δικαιοσύνης, θα πρέπει να υπερβούν την ανθρώπινη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί σε όλους ένα τέτοιο γεγονός, σαν αυτό των Τεμπών και να δικάσουν, έχοντας σαν γνώμονα όχι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά την ουσιαστική ευθύνη των εμπλεκομένων και την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News