Ευθύμης Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Κίνδυνος για την Αγία Σοφία ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως το 2022 οι ειδικοί ανέμεναν έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα πλέον η πίεση να αυξάνεται, όπως και ο κίνδυνος για την ιστορική Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ευθύμης

Για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως το 2022 οι ειδικοί ανέμεναν έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα πλέον η πίεση να αυξάνεται, όπως και ο κίνδυνος για την ιστορική Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος τόνισε ότι η εμβληματική εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι πλέον 1.500 ετών και ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου: «Έτσι λοιπόν, ορισμένα στοιχεία, είτε από την οροφή είτε σε άλλες θέσεις καταπίπτουν».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια, όλη αυτή την περίοδο, συνθήκες οι οποίες αφορούν ουσιαστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, την εναλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, είναι στοιχεία αυτά που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας και έτσι είναι σε ιδιαίτερα τρωτή κατάσταση».

«Εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάνε, όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό.

Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα» τόνισε.

Τέλος, σημείωσε πως «υπάρχουν μέτρα που δεν διασφαλίζουν, αλλά εν πάση περιπτώσει μειώνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης ή ολικής μερικής. Βεβαίως αυτό το πρόβλημα ενισχύθηκε από τότε που η Αγιά Σοφία έγινε τζαμί, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο να επισκέπτονται την Αγιά Σοφία. Αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποια προβλήματα μέσα στο μνημείο. Συνεπώς η τρωτότητα της αυξάνεται ακόμα περισσότερο και βέβαια ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού».