Εκλογές 2023 : Τα σενάρια της αυτοδυναμίας με απλή αναλογική – Τι λένε ειδικοί αναλυτές

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και των συνεργασιών με απλή αναλογική – Τι λένε ειδικοί αναλυτές

Για τα μυστικά του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές μίλησαν στην ΕΡΤ οι Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και ο Ζαχαρίας Ζούπης, πολιτικός αναλυτής, σχολιάζοντας το πώς θα επηρεάσει και την συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

«Εκλογές απλής αναλογικής έχουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα από τις αρχές δεκαετίας του ’50. Το πλησιέστερο εκλογικό σύστημα στην απλή αναλογική ήταν αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στις εκλογές του 89 -’90, απλώς ήταν ένα κλικ λιγότερο αναλογικό μέχρι τότε επειδή είχε το +1 ανά περιφέρεια» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Βαρδουλάκης.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2023: Είναι επίσημο, τότε θα πάμε στις πρώτες κάλπες

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ο σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας τόνισε ότι «κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45%, αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και όπως είπε, μπορεί να φτάσει μέχρι το 47 – 48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδουλάκη, «με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δημοσκοπήσεων τα οποία έχουμε, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής εκτός αν συνεργαστούν σε αυτό ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία». Κάτι, που όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό.

Μιλώντας για το πώς επηρέασε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τόνισε ότι αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις μια κάμψη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, κάπως μικρότερη.

Για τους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση επανέφερε την απλή εκλογική ο κ. Ζούπης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διακηρυγμένη θέση την απλή αναλογική. «Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπής με την αντίληψή του. Τώρα το τι ακριβώς φέρνει θα το ζήσουμε» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής.

«Σε άλλες χώρες δεν υπάρχει το 3% ως είσοδος στη Βουλή. Ανόθευτη, απλή αναλογική, όπως λέει το ΚΚΕ, θα είχαμε αν όλα (τα κόμματα( μπορούσαν να μπουν στη Βουλή, ακόμα και αν έπαιρναν 1%», τόνισε ο κ. Ζούπης.

Σχολιάζοντας την πρόθεση ψήφου με αναγωγή από πρόσφατη έρευνα της GPO και τους αριθμούς των εδρών που δίνει στα κόμματα και το ενδεχόμενο μιας τρικομματικής κυβέρνησης o κ. Βαρδουλάκης υποστήριξε ότι αριθμητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο, πολιτικά δε νομίζει ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μπει στην ίδια κυβέρνηση με το ΜέΡΑ25 όταν είχαν απολύτως διαμετρική θέση σε ένα σωρό ζητημάτων.

«Μη ξεχνάμε ότι τα κόμματα έχουν και ψηφοφόρους. Αυτή την στιγμή η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική βάση και την πολιτική βάση του ΜέΡΑ25. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι μια τέτοια επιλογή από πλευράς του ΠΑΣΟΚ θα έχει και μεγαλύτερο κόστος παρά πιθανά οφέλη», πρόσθεσε ο σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας.

View Video – no integration ID provided

Εκλογές 2023 – Καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα τη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων

Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη «υπάρχει μια γκρίζα ζώνη του 16% – 18% η οποία έχει χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να τη μοιράσουμε εύκολα. Δεύτερο, υπάρχει ένας δεύτερος πονοκέφαλος ότι υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη που έρευνες το δίνουν από 3 έως 4% το οποίο προφανώς κάπως θα κατανεμηθεί αν ο Άρειος Πάγος πει ότι δεν μπορεί να κατέβει».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδουλάκης αναφέρθηκε στο τι θα γίνει αν δεν υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές λέγοντας ότι θα ακολουθηθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή διερευνητικές εντολές σε πρώτο δεύτερο και τρίτο κόμμα, τρεις μέρες το καθένα.

Έπειτα, όπως είπε, γίνεται κοινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης, προχωράμε σε νέες εκλογές οι οποίες ο χρόνος θα απέχει 35 με 40 ημέρες μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για το κλιμακούμενο μπόνους που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως είπε. «Ενώ μέχρι τώρα το μπόνους (που ήταν 50 έδρες) σε αυτές τις εκλογές είναι κλιμακούμενο. Ξεκινά να δίνεται όταν το πρώτο κόμμα περάσει το 25% και παίρνει 20 έδρες μπόνους. Από εκεί και μετά παίρνει ανά μισό % μία έδρα», σημείωσε.

Και όπως τόνισε, για να φτάσει κάποιο κόμμα στο μπόνους των 50 εδρών, όπως στις προηγούμενες εκλογές, πρέπει να πάρει 40%. Όσο χαμηλώνει το ποσοστό, τόσο μειώνεται και το μπόνους».

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση ηττημένων» τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στις πρώτες εκλογές.

«Θα είναι δύσκολο κάποιος να λάβει την ευθύνη για τρίτες εκλογές και νομίζω ότι το πρώτο κόμμα, αν δεν πάρει αυτοδυναμία θα είναι αρκετά κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, οπότε νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις εκείνη τη στιγμή. Είναι διαφορετικές οι στρατηγικές και πολιτικός λόγος που αναπτύσσεται παραμονές των εκλογών. Μετά τις εκλογές έχει μεσολαβήσει μία λεπτομέρεια η οποία λέγεται εκλογικό αποτέλεσμα, οπότε αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις όλων» συμπλήρωσε ο κ. Βαρδουλάκης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ