Ελάχιστη βάση, «ελάχιστοι» εισακτέοι
Το θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλ’ αυτό θα συμβεί αφού πρώτα μελετηθούν και αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Η περιβόητη πλέον Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που μπήκε από φέτος στην ακαδημαϊκή ζωή, προκαλώντας ήδη πολλές συζητήσεις, και σε αρκετές περιπτώσεις και ανατροπές, άφησε το στίγμα της και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συγκεκριμένες Σχολές.
Σημειωτέον: Kάθε Τμήμα επέλεγε τη δική του ΕΒΕ, με συντελεστή από 0,8 μέχρι 1,2. Υπήρξαν και Τμήματα που θέλησαν να μην επιλέξουν ΕΒΕ, οπότε σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο έθεσε ως Ελάχιστη Βάση τη βάση, το 0,8 δηλαδή.
Στο Τμήμα Γεωλογίας από τους 209 που ήταν οι θέσεις εισακτέων πρωτοετών (και ΓΕΛ, και ΕΠΑΛ, και 10%, και Εσπερινά), εισάγονται μόλις 26!
Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων/Μηχανικών 117 θέσεις, μπαίνουν μόνο 51.
Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από τις 217 θέσεις, καλύπτονται οι 134.
Στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών 152 θέσεις, εισάγονται 48.
Στο Τμήμα Λογοθεραπείας από τις 110 θέσεις, καλύπτονται οι 54.
Στο Τμήμα Φιλολογίας 193 θέσεις, καλύφθηκαν οι 152.
Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών 123 θέσεις και οι εισακτέοι 63…
Το όλο θέμα σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλ’ αυτό θα συμβεί αφού πρώτα μελετηθούν και αναλυθούν όλα τα δεδομένα.
Ενα πρώτο ερώτημα στους προσκεκλημένους μας:
Τελικά, η ΕΒΕ δημιουργεί ποσοτική και ποιοτική πληγή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στρεβλώνει καταστάσεις ή δημιουργεί μια πρώτη παρακαταθήκη για σταδιακή μετάβαση σε Ιδρύματα νέας εποχής και νέας γενιάς;
Χρήστος Μπούρας: «Σωστό μέτρο, αλλά δεν αρκεί…»
* Ο Χρήστος Μπούρας είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παντελής Κυπριανός : «Θα καταργηθεί, κοστίζει εκλογικά…»
Αν δούμε συγκριτικά τον λόγο θέσεων/επιτυχόντων, το Πανεπιστήμιο Πατρών τα πήγε λιγότερο καλά από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου και καλύτερα από τα άλλα.
Εγραψα εδώ ότι με την ΕΒΕ όλα τα Τμήματα εκτός Αχαΐας κλείνουν. Αυτό επιβεβαιώνεται, με μερική εξαίρεση ένα Τμήμα. Αλλά και για αρκετά από τα 25 Τμήματα στην Πάτρα (1 στο Αίγιο) τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. 12 έχασαν φοιτητές. Για κάποια η μείωση δεν είναι ανεπανόρθωτη. Για άλλα τίθεται ζήτημα ύπαρξης.
Η ΕΒΕ είναι ένα ανόητο μέτρο. Προβλήματα στα ΑΕΙ υπάρχουν, αλλά δεν λύνονται έτσι. Η ΕΒΕ θα καταργηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές καθώς την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες με τη φετινή άνοδο των βάσεων. Θα καταργηθεί γιατί κοστίζει και εκλογικά αφού όμως πρώτα η κυβέρνηση προλάβει και στείλει «πελάτες» στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα Κολέγια.
*Ο Παντελής Κυπριανός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ευστράτιος Γαλλόπουλος : «Μια απαραίτητη αρχή…»
Με όλο τον σεβασμό προς όσους/ες κόπιασαν αλλά θεωρούν ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους, η ΕΒΕ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο βελτίωσης και εκλογίκευσης. Κάθε εργαλείο που δοκιμάζεται για πρώτη φορά, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη με βάση τα πρώτα δεδομένα, εκλέπτυνση και προσαρμογή για την αποφυγή αδικιών, κενών τμημάτων, κ.λπ. Είναι, ομολογουμένως, μια δύσκολη αλλά απαραίτητη αρχή.
* Ο Ευστράτιος Γαλλόπουλος είναι καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Πάρης Ξυπολιάς : «Ας μιλήσουμε με ακαδημαϊκά κριτήρια»
* Ο Πάρης Ξυπολιάς είναι καθηγητής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News