Εμμηνόπαυση: Οσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γυναίκα για την οριστική διακοπή της περιόδου
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης της ζωής μιας γυναίκας. Αν και συνήθως συνδέεται με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η μετάβαση αυτή μπορεί να συμβεί νωρίτερα, ακόμη και στη δεκαετία των 30 για κάποιες γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι η εμμηνόπαυση επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, πολλές γυναίκες δεν είναι πλήρως ενημερωμένες για τα συμπτώματα και τις αλλαγές που φέρνει αυτή η διαδικασία. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 50% των γυναικών δηλώνουν ότι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την εμμηνόπαυση, ενώ σχεδόν το 95% δεν έμαθαν τίποτα γι’ αυτήν στο σχολείο. Ακολουθούν πέντε βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι νεαρές γυναίκες για την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τη Megan Arnot, ερευνήτρια στο University College London (UCL) σε άρθρο της στο The Conversation.
1. Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας και συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια και τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται. Συγκεκριμένα, η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται όταν η γυναίκα έχει περάσει 12 μήνες χωρίς περίοδο, χωρίς να υπάρχει άλλη αιτία, όπως η λήψη αντισυλληπτικών.
Συνήθως συμβαίνει μεταξύ 45 και 55 ετών, με το μέσο όρο ηλικίας για την εμμηνόπαυση στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι τα 50 έτη. Η διαφορά στην ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές δεν είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά πιθανόν να οφείλεται σε παράγοντες όπως η διατροφή, οι συνήθειες ζωής και η γενική κατάσταση υγείας.
2. Ποια είναι η περιεμμηνόπαυση και πώς διαφέρει από την εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι μόνο ένα μέρος της γενικότερης διαδικασίας μετάβασης που ονομάζεται «μεταβατική φάση της εμμηνόπαυσης», η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια: την περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνόπαυση. Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους κύκλους περιόδου και διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών.
Συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 40, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί και στα 30. Η διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως πάνω από 10 χρόνια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, εναλλαγές διάθεσης και ακανόνιστους κύκλους περιόδου. Οι αιτίες και η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να επηρεαστούν από παράγοντες όπως το Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η καταγωγή και τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της γυναίκας.
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Η εμπειρία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές διάθεσης, ξηρότητα κόλπου και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν κατά την περιεμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συνεχιστούν και μετά την εμμηνόπαυση, για διάστημα που κυμαίνεται από 2 έως 8 χρόνια. Η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως τα γονίδια, η καταγωγή και ο τρόπος ζωής.
Πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η συχνή άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση του άγχους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για την αποκατάσταση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης στο «κανονικό» επίπεδο πριν την εμμηνόπαυση, και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας συμπτωμάτων.
4. Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση;
Η αύξηση βάρους είναι ένα συχνό ζήτημα για πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση βάρους συνήθως αποδίδεται στη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και σε παράγοντες όπως ο πιο αργός μεταβολισμός και ο τρόπος ζωής, παρά στην ίδια την εμμηνόπαυση. Ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες νιώθουν ότι παίρνουν βάρος μετά την εμμηνόπαυση είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διανομή του λίπους στο σώμα.
Πριν την εμμηνόπαυση, το λίπος συσσωρεύεται συνήθως στους γοφούς και τους μηρούς, ενώ μετά την εμμηνόπαυση συχνά παρατηρείται συσσώρευση γύρω από την κοιλιά, δίνοντας την αίσθηση αύξησης βάρους. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, καθώς και η HRT, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών.
5. Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την ψυχολογία των γυναικών;
Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει σημαντικές συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν έντονη αλλαγή στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, ενώ άλλες νιώθουν ενδυναμωμένες από τη μετάβαση σε μια νέα φάση της ζωής τους. Σημαντική είναι η υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως τα “Καφέ της εμμηνόπαυσης“, όπου οι γυναίκες συζητούν τις εμπειρίες τους και ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, έχουν αποδειχθεί χρήσιμες στην καταπολέμηση της απομόνωσης και στην ενίσχυση της καλής ψυχολογίας. Επίσης, η αυτοφροντίδα, όπως η άσκηση, η επαρκής ξεκούραση και οι τεχνικές χαλάρωσης ή mindfulness, μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική υγεία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News