Έπεσε «πάγος» σε πάγκους και ράφια – Ελλείψεις στην αγορά της Πάτρας λόγω χιονιά
Οι πρώτες ελλείψεις οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές της Πάτρας καταγράφονται και φέρνουν μαζί μεγάλες ανατιμήσεις
Μετά την κακοκαιρία Ελπίδα που χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα, οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα είναι γεγονός.
Στους πάγκους των λαϊκών αγορών και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, από σήμερα και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα θα είναι όλο και πιο έντονες οι ελλείψεις σε βασικά εποχιακά είδη, τόσο κηπευτικά όσο και φρούτα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου οπωροπωλών των λαϊκών αγορών της Πάτρας Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, έπληξαν σοβαρά την εγχώρια παραγωγή, επιβαρύνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα λόγω της πανδημίας.
Λαχανικά εποχής, όπως τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα πωλούνται από χθες στα 2 – 2,5 ευρώ το κιλό, όταν η το «ταβάνι» τους ήταν την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι 1,5 ευρώ το κιλό.
Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών, οφείλεται στον παγετό που έπληξε εκτεταμένες καλλιέργειες και η ζημιά θα φανεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι ελλείψεις θα φανούν στην αγορά, είπε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Επίσης, σοβαρές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του καιρού και στα φρούτα εποχής. Σε πολλές περιοχές το χιόνι είναι ακόμα πάνω στα δένδρα και έχει μετατραπεί σε πάγο. Ο κ. Γιαννακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία ότι αν υπάρξει ένα νέο κύμα παγετού, τότε οι ελλείψεις στους πάγκους των λαϊκών αγορών και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα, αναμένεται να φτάσουν μέχρι το Πάσχα.
Το ίδιο ανησυχητική εικόνα παρουσίασε στην «Π» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αλέκος Θανόπουλος. Όπως είπε, όλη η παραγωγή κηπευτικών στην ύπαιθρο της Δυτικής Αχαΐας και στα περίχωρα των Πατρών έχει «καεί» από τον πάγο. Σε πολλές αγροτικές περιοχές η θερμοκρασία πέφτει κάθε μέρα υπό του μηδενός με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο και το φυτικό κεφάλαιο.
Οι καλλιέργειες μάπας, μαρουλιού, μπρόκολου και κουνουπιδιού έχουν πληγεί όλες από τον πάγο, σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο. Ακόμα και τα θερμοκήπια που δεν είχαν θέρμανση, έχουν πρόβλημα.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει εκτιμηθεί η πλήρης επίπτωση του πάγου στην παραγωγή οπωροκηπευτικών και φρούτων. Είναι όμως βέβαιο ότι στους πάγκους των λαϊκών αγορών θα αρχίσουν σύντομα να παρουσιάζονται ελλείψεις, είπε ο κ. Θανόπουλος, ενώ ο ίδιος από σήμερα δεν θα έχει μάπες, μπρόκολα και μαρούλια για να πουλήσει.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Πρώτο συμπέρασμα από την κακοκαιρία «Ελπίδα» είναι ότι τα φαινόμενα και οι ζημίες έγιναν κατά τόπους και επιλεκτικά. Δεν υπάρχει δηλαδή μια εκτεταμένη και ομοιόμορφη χιονόπτωση, με τις ανάλογες επιπτώσεις.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι είναι ακόμα νωρίς και θα χρειαστούμε κάποιες ημέρες για να αποτιμήσουμε τις τυχόν ζημίες.
Αρχίζοντας από την Πελοπόννησο, η Μεσσηνία δεν είχε χιονοπτώσεις ενώ αναφέρονται παγετοί με μάλλον περιορισμένες ζημιές.
Στην κεντρική Λακωνία έχουν πληγεί κυρίως οι ελαιώνες που δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή και μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο 40-50% της συνολικής ηρτημένης παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τους παγετούς αναμένουν τις επόμενες ημέρες για ασφαλή συμπεράσματα.
Στην Αργολίδα, καταστροφές έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή και κυρίως τα μανταρίνια, ίσως λιγότερο τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Ακόμη και η ορεινή Αρκαδία δεν είδε παρά ελάχιστες νιφάδες χιόνι.
Καθόλου δεν χιόνισε και στη Δυτική Στερεά, Αιτωλοακαρνανία, αλλά ούτε και ανατολικά στη Στυλίδα.
Η Κρήτη είχε αναλογικά με τις άλλες περιοχές τα ισχυρότερα φαινόμενα χωρίς όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχουν πάρει έκταση.
Τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις είδε ο Νομός Ηρακλείου και αναμένουν να υποχωρήσουν τα χιόνια ώστε να μετρήσουν τις πραγματικές συνθήκες στους ελαιώνες. Κάποιες βροχοπτώσεις στα πεδινά ήταν μικρής διάρκειας και μάλλον ευεργετικές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News