Επικίνδυνη η κατάσταση στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου: Κρούσματα ψώρας, πείνα και βρομιά

Αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Ρομά στον Ριγανόκαμπο, ήρθαν οι υγειονομικοί οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγείας για Ολους». «Είναι οι αθλιότερες συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων που έχουμε καταγράψει σε όλη τη χώρα. Είναι μία θρυαλλίδα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης» δήλωσε στην «Π» η συντονίστρια του προγράμματος «Υγείας για όλους» Ελένη Σωτηροπούλου.

Επικίνδυνη η κατάσταση στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου: Κρούσματα ψώρας, πείνα και βρομιά Καθοριστική ήταν η βοήθεια του στρατού

Αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και με ψώρα ήρθαν στον καταυλισμό Ρομά στον Ριγανόκαμπο, οι υγειονομικοί οι οποίοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγείας για Ολους» προχώρησαν στον εμβολιασμό 50 παιδιών.

«Εχουμε σοκαριστεί από αυτά που αντικρίσαμε και ζήσαμε. Είναι οι αθλιότερες συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων που έχουμε καταγράψει σε όλη τη χώρα. Είναι μία θρυαλλίδα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η πρόεδρος–συντονίστρια του προγράμματος «Υγείας για όλους»-επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Παν. κλινικής του ΕΚΠΑ «Αγία Σοφία» Ελένη Σωτηροπούλου.

Επικίνδυνη η κατάσταση στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου: Κρούσματα ψώρας, πείνα και βρομιά

Η Ελένη Σωτηροπούλου

Η ίδια εξηγεί: «Ερχόμαστε τόσα χρόνια στον Ριγανόκαμπο αυτή τη φορά οι συνθήκες ήταν χειρότερες από κάθε προηγούμενη. Πάρα πολλά παιδιά περπατούσαν ξυπόλυτα και ο δρόμος να είναι γεμάτος γυαλιά. Γύρω-γύρω υπήρχαν μπάζα και πολλά σκουπίδια. Ποντίκια παντού μέχρι και φίδι είδαμε. Είναι τόσα παιδιά εκεί πέρα, εκτός από τους ενήλικες. Απευθύνω έκκληση στον Δήμο να έχει έναν υπάλληλο μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζει την περιοχή. Είναι απαράδεκτο λίγα μέτρα έξω από την Πάτρα να επικρατεί αυτή η κατάσταση».

Ακόμα πιο επικίνδυνη τόσο για τους διαμένοντες στον καταυλισμό όσο και για την κοινότητα ευρύτερα είναι η ψώρα. «Μία από τις οικογένειες έχει ψώρα. Εμείς δεν καταφέραμε να την εντοπίσουμε, αλλά ενημερώσαμε την κοινωνική λειτουργό και τον διαμεσολαβητή του Δήμου οι οποίοι συμμετείχαν στη δράση μας, να ερευνήσουν ώστε να την εντοπίσουν και από κει και πέρα θα αναλάβουμε εμείς το θεραπευτικό κομμάτι και το κομμάτι της πρόληψης. Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση για την κοινότητα» σημειώνει η κ. Σωτηροπούλου.

Η ομάδα του προγράμματος εμβολίασε 50 παιδιά με όλα τα απαιτούμενα εμβόλια και συγκεκριμένα για τις εξής ασθένειες: Πνευμονιόκοκκου, ηπατίτιδας A’, ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, διιφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, ηπατίτιδας Β, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλος, μηνιγγιτιδόκοκκου, διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας.

Επικίνδυνη η κατάσταση στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου: Κρούσματα ψώρας, πείνα και βρομιά

Συνολικά εμβολιάστηκαν 50 παιδιά

«Δυστυχώς βρήκαμε αρκετά παιδιά κάτω του 1,5 ετών τα οποία δεν είχαν κάνει κανένα εμβόλιο. Τα καλύψαμε στην παρούσα φάση, αλλά πρέπει σε ένα τρίμηνο να εμβολιαστούν. Εμείς θα το προγραμματίσουμε, διότι τον Σεπτέμβριο θα έρθουμε πάλι μαζί και με εκπαιδευτικούς ώστε να πείσουμε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτό. Πρέπει όλοι οι φορείς της Πάτρας να συνεργαστούν ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτά τα παιδιά. Αν τα αφήσουμε σε αυτή την κατάσταση αυξάνουμε τις πιθανότητες να γίνουν εγκληματίες. Ηρθε κάποιος κύριος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής έφερε ποσότητες νερού και μας ενημέρωσε για την παραβατικότητα που υπάρχει. Εάν δεν ληφθούν μέτρα αυτό δεν θα αλλάξει».

Η ομάδα του προγράμματος εκτός από τα εμβόλια και τον υγειονομικό έλεγχος προχώρησε και στη διανομή τροφίμων σε συνεργασία με τη Μαρία Ζαφειροπούλου (Co2gether). «Σημαντική η βοήθεια από την κ. Ζαφειροπούλου με τη διανομή τροφίμων και βρεφικού γάλατος, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Η πείνα είναι μια παγιωμένη κατάσταση στα παιδιά αυτά και θα πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση».

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ

Η συντονίστρια του προγράμματος «Υγεία για όλους» υποστηρίζει ότι καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου ζωής των σκηνιτών μπορεί να παίξει η εργασία και η απασχόληση.

«Στο Μεσολόγγι εκατοντάδες άνδρες ηλικίας από 18 έως 30 ετών πηγαίνουν για εργασία στην Κύπρο και στην Κρήτη. Είναι πολύ θετικό διότι φεύγουν από το γκέτο. Εργάζονται σε εποχιακές εργασίες στα ξενοδοχεία. Και μας λένε οι δάσκαλοι ότι έρχονται άλλοι άνθρωποι. Φροντίζουν οι ίδιοι να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής τους» περιγράφει η κ. Σωτηροπούλου προσθέτοντας ότι σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην περιοχή των Καλαβρύτων.

«Στην Κλειτορία κάναμε εξαιρετική εργασία σε συνεργασία με τη Μητρόπολη. Εγινε ενημέρωση σε όλα τα χωριά και καταφέραμε και προσεγγίσαμε πάρα πολλούς οι οποίοι με τη στήριξη της Μητρόπολης και του Δήμου εργάζονται, τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία και υπάρχει μία ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία. Αν δεν συνεργαστούν οι τοπικοί φορείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Επικίνδυνη η κατάσταση στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου: Κρούσματα ψώρας, πείνα και βρομιά

Στους κατοίκους του καταυλισμού μοιράστηκαν τρόφιμα

ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ

Η παρέμβαση στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου έγινε με τη στήριξη φορέων της περιοχής. «Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στην 6η ΥΠΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Πατρέων το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Στρατόπεδο ΚΕΤΧ Πατρών, την Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ Πατρών «Παναγία Βοήθειά μας», την Παιδιατρική Κλινική του «Καραμανδάνειο», το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Δημητρίου της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής που μας στηρίζει πάντα. Αυτή τη φορά ήταν μαζί μας της Κλινικής Δέσποινα Μαυροειδή, σταθερά κοντά μας η επισκέπτρια υγείας από το Καραμανδάνειο Βασιλική Κολυπέρα, η επισκέπτρια υγείας Αννα Τσακανίκα από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και την ΤΟΜΥ Μεσσάτιδας. Οπως επίσης η Περιφέρεια μας διέθεσε την κινητή μονάδα και το ΚΕΤΧ Πατρών, μας έφερε σκηνή και άλλο εξοπλισμό για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ολοι οι φορείς συνέδραμαν με ό,τι ζητήσαμε. Πρέπει όμως να συντονιστούμε όλοι, ώστε να αλλάξει αυτή η απάνθρωπη κατάσταση».