ΕΡΕΥΝΑ – Ενδοοικογενειακή βία: «Τρομάζει» ο αριθμός παιδιών και εφήβων θύματα κακοποίησης στην Αχαΐα – Αναλυτικά στην «Π» τα στοιχεία

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την Ενδοοικογενειακή Βία, στην Αχαΐα.

ενδοοικογενειακή

Εκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται την τελευταία τετραετία στην Αχαΐα.

Από το 2020, οπότε τα καταγγελλόμενα συμβάντα ανήλθαν στα 196 και το 2022 στα 360 -με 85 από αυτά να τα χειρίζεται το νεοσύστατο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας μέσα στο πρώτο κιόλας τρίμηνο λειτουργίας- φτάσαμε στο 2023 ένα κλείνει με 418 περιστατικά, εκ των οποίων τα 309 να καλείται να τα διαχειριστεί το Γραφείο με έδρα την Πάτρα.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το περασμένο έτος (2023) -τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» ενδιαφέρον εμφανίζει ο αριθμός της κακοποίησης που αφορά σε παιδιά και εφήβους, για περιστατικά που καταγγέλθηκαν συνολικά στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού.

Αναλυτικά:

Στην Αχαΐα, σε 51 ανέρχονται τα ανήλικα θύματα, μεταξύ αυτών 30 κορίτσια και 21 αγόρια. Εξ αυτών τα 35 αφορούσαν υποθέσεις που αναφέρθηκαν στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας και σχετίζονταν με κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος 19 κοριτσιών και 16 αγοριών.

Ενδεικτικό της αύξησης της παιδικής κακοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι μόλις στο α’ τρίμηνο λειτουργίας του, το αρμόδιο Γραφείο κλήθηκε να διαχειριστεί 8 καταγγελίες, με θύτες γονείς ή άλλα πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Το 2022, δέκα (10) αγόρια και είκοσι τρία (23) κορίτσια θυματοποιήθηκαν ήτοι 33 παιδιά.

Στα δύο τελευταία έτη, το ηλικιακό φάσμα των θυμάτων κυμαίνεται από 0 έως 13 ετών και ακολουθεί η περίοδος της εφηβείας.

ενδοοικογενειακή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Οσον αφορά στους ενήλικες, που κακοποιούνται, στην Αχαΐα το 2022 τα θύματα ανήλθαν σε 377, από αυτά 299 γυναίκες και 78 άνδρες. Από τα συνολικά 377, τα 90 κατέγραψε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα (74 γυναίκες και 16 άνδρες).

Αντίστοιχα, το 2023 σε επίπεδο Νομού, τα θύματα ήσαν 469 κι από αυτά τα 344 γυναίκες και 125 άνδρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία απευθύνθηκε στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας και συγκεκριμένα 260 γυναίκες και 89 άνδρες, επί συνόλου 349 ατόμων. Οι ηλικίες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κυρίως μεταξύ 35 και 60 ετών.

ΔΡΑΣΤΕΣ

Αναφορικά με τους δράστες κακοποιητικών περιστατικών, το 2023 στην Αχαΐα ανήλθαν σε 447, από αυτούς 361 άνδρες και 86 γυναίκες.

Σημαντικό είναι το στοιχείο πως, ανάμεσα στους θύτες, βρίσκονται και 9 έφηβοι (13 έως 18 ετών), 8 αγόρια κι 1 κορίτσι!

Για το ίδιο χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για 272 άνδρες, 66 γυναίκες και 8 ανήλικους, σε σύνολο 338 κακοποιητών από το Γραφείο Ενδοοικογενειακης Βίας.

Το προφίλ των θυτών αφορά στις πληθυσμιακές ομάδες που εκτείνονται σε ηλικίες από 35 έως 60 χρόνων.

ενδοοικογενειακή

 

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: «Ο θύτης διατηρεί την εξουσία και τον έλεγχο, προκαλώντας φόβο» 

ενδοοικογενειακή

Η ψυχολόγος MSc – ψυχοθεραπεύτρια, Νικολέττα Καραγιάννη, μιλώντας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», επεσήμανε ότι «η ενδοοικογενειακή βία (domestic violence) αφορά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κακοποιητικής συμπεριφοράς, όπου ο θύτης διατηρεί την εξουσία και τον έλεγχο στο θύμα του, προκαλώντας φόβο.

Αναφορικά με την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, θα χρειαστεί να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για αυξημένες καταγεγραμμένες καταγγελίες, γεγονός που δύναται να αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες. Πιο αναλυτικά, η αύξηση των δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης, η υιοθέτηση μιας πιο «θυματοκεντρικής προσέγγισης», όπου το θύμα αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία, ακόμα και η θεσμική αναγνώριση φαίνεται να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους, που βιώνουν βίαιη συμπεριφορά στο οικογενειακό τους πλαίσιο, να προχωρήσουν και να καταγγείλουν τις συμπεριφορές αυτές.

Εν συνεχεία, μετά την πανδημία COVID-19, παρατηρείται αυξημένη καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως συχνά καταγράφεται σε περιόδους κρίσης, αστάθειας και οικονομικού άγχους. Οι κοινωνικές ανισότητες, η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια, καθώς οι περιορισμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες φαίνεται να επηρεάζουν και να ενισχύουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές εντός οικογενειακού πλαισίου.

Το άτομο που ασκεί βία, σε οποιαδήποτε μορφή της (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική), έχει ως σκοπό να υποβαθμίσει την ύπαρξη του θύματος και να επιβάλει την ανωτερότητά του. Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο συχνή, ενώ εντός οικογενειακού πλαισίου παρατηρούνται περιστατικά βίας σε παιδιά, ηλικιωμένους, σε άνδρες συζύγους, καθώς και η γονεϊκή κακοποίηση.

Η ελεγκτική και κακοποιητική συμπεριφορά του άνδρα στη γυναίκα του σε μία δυσλειτουργική οικογένεια, καθορίζεται και από τις βαθιά ριζωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις για την ανισότητα των δύο φύλων και την επιβολή της δύναμης του ισχυρού στον ασθενέστερο.

Η θεωρία του «κύκλου της βίας», καθώς και οι ψυχολογικές διαδικασίες της ταύτισης με τον επιτιθέμενο και της εσωτερίκευσης της βίας, την οποία έχει δεχθεί το άτομο ως παιδί ή ως μάρτυρας κακοποίησης του γονέα του, φαίνεται να ενισχύουν τον κακοποιητικό ρόλο, και να συμβάλλουν σε μια διαγενεακή μεταβίβαση της βίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδέλφια κάηκαν μέσα στο σπίτι τους στη Ναύπακτο – Ατύχημα ή αυτοχειρία; ΒΙΝΤΕΟ

Σύλληψη «γιατρού» για απάτες με τροχαία στην Πάτρα

Παλαιό Φάληρο: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός πάνω σε στύλο υψηλής τάσης

Αυτή η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για το φάκελο-βόμβα στην Εφέτη Θεσσαλονίκης – Τι λένε στο κείμενό τους

Ορεινή Κορινθία – Παλαιοχριστιανοί: Ανοικτό το ενδεχόμενο της αιμομιξίας – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Πατροκτονία με αλισοπρίονο στα Τρίκαλα: Ο 46χρονος δράστης επιχείρησε να αποκεφαλιστεί!